BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

12 Eylül 2012 Çarşamba

PELVERDE(ERİKTEN)



                      Merhaba:)Hoş geldiniz sayfama:)
        Bahçemde 4 adet erik ağacım var.Komşulara,akrabalara, eşe ,dosta dağıttıktan sonra başında kalan eriklerin bir kısmını bu şekilde değerlendirdim.Bir kısmı  ile de pelverde yaptım.Biz pelverde diyoruz marmelat gibi oluyor.Yalnız şekerini biraz az koyuyoruz,ekşimsi mayhoş bir tadı oluyor.Kahvaltı sofralarında ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi yemeklerin yanında çırparak su ilave edip meyve suyu gibi de kullanılır.En çok yemeklerin yanında kullanılır bizim evde.Şimdi yazarken fark ettim sulandırıp içeceğinin resmini çekmediğimi:)
    Yapılışını özetlersem ki, malzemeleri ölçü olarak veremeyeceğim eriği bahçeden kullandığım ve tartmadığım için.Topladığım erikleri yıkadıktan sonra bahçede bu işler için  kullandığım leğene döktüm.Üzerini örtecek kadar su ilave ederek kaynattım.10 dakika kaynattıktan sonra leğeni ateşten kenara alarak,ılındıktan sonra, erikleri kevgire alıp altına bir kap koyarak elime eldiven takıp iyice ezerek çekirdek ve posasının kevgirin üstünde kalmasını sağlayarak diğer posasını  aşağıda ki kaba akıttım.
     Bütün erikleri bu işlemden geçirerek kevgirin altına geçenleri tekrar pişireceğim leğende biriktirip ateşe koydum.Koyulaşana dek 35-40 dakika kaynattım.1 kilo şeker ekledim ve 10 dakika daha kaynatarak ateşten alıp,soğuduktan sonra bidona koydum.
     Erik ekşi bir meyve damak tadınıza göre siz şekerini ayarlayın.Ben az şeker kullandım,tadı ekşimsi daha hoşumuza giderek içiyoruz.Kayısı ve kuşburnu ile de pelverde yapabilirsiniz onlarda yemeklerin yanında çok güzel oluyor:)Yapacak arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum.
 
         HEPİNİZE GÖNLÜNÜZE GÖRE GEÇİREBİLECEĞİNİZ GÜZEL,HUZURLU GÜNLER DİLİYORUM.
                                        HOŞÇA KALIN:))

20 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. CANIM TEŞEKKÜR EDERİZ ELLERİNE SAĞLIK
    AFİYET ŞEKER OLSUN

    YanıtlaSil
  3. bizim buralardada pevrede denir canım.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglik,afiyetle yiyin.
    bizde de ençok kusburnudan yapilir ama pelver denilir sadece
    bende bunun içine biraz da seftali koyuyorum çok güzel oluyor.
    Leyli

    YanıtlaSil
  5. bu yaz eriklere taktım ben de ama senin kadar becerikli değilim yapamam:((((((emeklerine sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. Tarifinizle kafamda birsürü anılar canlandı.. annemde biz çok küçükkken buna benzer birşey yapardı adına soğukluk derdi..Özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi idi.. Bayılarak içerdik... Bu tarifiniz ile beni 5-6 yaşlarıma götürdünüz :)) Ellerinize sağlık çok güzel ve sağlıklı oluyor bilirim...

    YanıtlaSil
  7. ellerinize saglik hayirli günler :)

    YanıtlaSil
  8. anladığım kadarıyla marmelatın az şekerlisi,adı biraz değişik gelince acaba ne ola ki demiştim :)
    benim kayınvalidede seninle aynı durumda erik ağaçları yıkılır ne yapacağını bilemez,dağıtır yine bitiremez,mecbur iş bana kalır:)ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  9. Meyveler ne çok vermiş maşallah,ellerine sağlık,güzel bir tat...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba canım. Hiç duymamıştım bu ismi. Kendi ağacından meyve toplamak çok keyifli. Ben de çok seviyorum :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Oh masallah 4 erik agaci. Benim bir agacim bile yok anliyormusun :)
    Bol bereketli olsun .
    Bu lezzeti bir tek bizim oralar biliyor zannediyordum
    Bunu gorunce sasirdim. Cok sevdigim bir lezzet bu. Bizde yani azerbaycanda kirmizi eksi erikten de yapilir hafif sulu oluyor kisin kuru sogan uzerine eklenir corbalarin yaninda sifa olur resmen.
    Ayrica bunu balikla yeyin derim Harika ama herika oluyor
    Afiyet olsun anlatirken bile agzim sulandi..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  13. Selamlar canım hayırlı cumalar dilerim ellerine saglık erik marmeratı çok güzel leziz görünüyo. Pelverde hiç duymamıştım her yörenin kendine göre farklı yöresel adları ve yapılış şekilleri var bizdede erik marmeratına uyuşuk deriz rabbim agız tadıyla yemek nasip etsin

    YanıtlaSil
  14. bu sene bizim memlekette de erik ağaçları çok bereketliydi :) ekşisini ve marmelatını yapan çok oldu ,
    eminim tadı harikadır, ellerine emeklerine sağlık , güle güle tüketin...

    YanıtlaSil
  15. Biz buna marmelat deriz canım hmm
    çok güzel olur ben bir de yağlı ekmeğin üzerine sürerim hmm canım istedi şimdi:))
    ellerine sağlık afiyetle yeyin.

    YanıtlaSil
  16. annecim bizi bunlarla besledi onun içinde böyle toraman çocukları oldu:)ellerine sağlık hamarat arkadaşım,ev yapımı herşey makbulümdür afiyetle tüketin pelverde'nizi:)

    YanıtlaSil
  17. Ellerine sağlık.Erik marmelatını çok sevdiğimden bunu da çok seveceğimden eminim. Afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  18. Canim benim benim sitemde bir ara virus vardi. o yuzden izleyici butonunun kapatmistim ama simdi yeniden actim. Uye olabilirsin yada blog listene ekleye bilirsin blogumu.. Insallah bu iyi gozum olur.
    Cok tesekkur ederim canim,,

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar az önce yorumunuzu onayladim buralardayken yazayim dedim cok tsk ederim..Vidgetlerden birkac yazini okudum harika paylasimlardi hangine yazacagimi şaşırdım. .Maşşallah SubhanAllah ne guzeldir bahce ve meyvelerle ugrasmak...rahmetli annemden kalma bahcemizde birkac nar,portakal,limon cennet elmasi vs.agaclarimiz var simdiye kadar yakin degildik ilgilenemedik artik ilaclamasini bakimini vs.yapiyoruz..Evde recel yada marmelat türü yenmiyor bizimde keske yensede yapsam..ellerine saglik pelverdeyi ilk kez duydum marmelat olarak bilirim ben..Simdi cepten yaziyorum yine beklerim pcden girince izlemeye alayim bende..bak destan yazdim yine😄

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...