BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

31 Temmuz 2012 Salı

İFTAR MENÜLERİ-12-


                Ramazan-ı Şerif 12.günü iftar menü önerileri:
Soğuk Ayran Çorbası,
Kabak Sandal,
Su Böreği,
İrmik Tatlısı,
Gül Şerbeti
             
                                           KABAK SANDAL
             MALZEMELER:
3 adet kabak,
250 gr kıyma,
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan,
1 rendelenmiş domates,
5-6 dal ince kıyılmış dereotu
Sosu için:1 kaşık salça ,1 bardak su
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
               YAPILIŞI:
        Kabaklar yıkanarak,kabukları kazınıp boyuna ikiye ayrılır.
İçleri oyularak(oyduğunuz içleri,sebze yemeklerinde,çorbalarda veya mücver yapımında,salatalarda v.b. kullanabilirsiniz)tuzlu kaynar suda 3 dakika tutulup, çıkarılarak tepsiye dizilir.Tavaya sıvı yağ konularak,soğanlar yemeklik doğranarak pembeleşinceye kadar çevrilir,kıyma ilave edilip beraber kavrulur.Dereotu ve rendelenmiş domateslerde ilave edilerek 2-3 dakika daha pişirilir.Hazırlanan iç kabakların içine doldurularak,sos karışımı tepsiye dökülüp 15 dakika fırınlanır.
        Üzerine kaşar rendesi dökülerek 5 dakika daha kaşarlar eriyene dek  fırınlandıktan sonra servis yapılır.

           NOT: Kabakların üzerine başemal sos hazırlanarak dökülüp en üste kaşar rendesi konularak da    yapılabilir ben sıcaklarda hafif olsun istediğimden başemal sos kullanmadım.
     Siz kullanmak isterseniz  başemal sosu,1 kaşık tere yağında 1 kaşık unu hafif kavurarak 1 su bardağından biraz az süt ilave edip unun topaklanmaması için sürekli karıştırarak kaynatıp hazırlayabilirsiniz.  
                                       
                                           İRMİK TATLISI
               MALZEMELER:
10 yemek  kaşığı  irmik,
9 yemek kaşığı şeker,
3 su bardağı süt,
çikolata sosu,
ceviz içi
               YAPILIŞI:
      İrmik,şeker ve süt tencereye konularak kaynatılır.Kıvama gelince tabanı ıslatılan cam tepsiye dökülür.3-4 saat buzdolabına kaldırılarak soğuduktan sonra üzerine  ceviz içi serpilip,çikolata sosu gezdirilerek dilimlenip servis yapılır.
                 NOT:İki ölçü yaparak bir ölçüsüne 3 yemek kaşığı kakao  katıp ıslattığınız kek kalıbınıza alta sadesi,üste kakaolu irmik karışımı gelecek şekilde de döküp 3-4 saat buzlukta bekletip,servis tabağına ters çevirerek değişik bir görüntü elde edebilirsiniz.Bu şekilde yaptığımıza İki Renkli İrmik Tatlısı diyoruz.Kakao yerine çikolata veya meyve püreleri ile de yapılabilir.Tamamen sizin damak zevkinize ve hayal gücünüze bağlı:)
                   
                                               HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

30 Temmuz 2012 Pazartesi

İFTAR MENÜLERİ-11- ve İFTAR DAVETİ

   



 
          İftara büyük eltimin davetlisi olarak diğer eltimlerle beraber piknik alanına gittik.Sıcaklardan bunalmışken çokta iyi oldu doğrusu.Yemekleri büyük eltim evde hazırlayıp getirdi.İftar saati afiyetle serin serin piknik alanında yedik içtik.Ayfer Yengeme tabi abime de(salatayı kendisi yapmış,yemeklere de yardım etmiş) bir kezde buradan ellerine sağlık diyerek teşekkür ediyor, sizlere hazır menü önerisi olması için menüyü yayınlıyorum.
     Ramazan-ı Şerif 11.günü menü önerisi:
Un Çorbası
Güveçte Köfte,
Pilav,
Salata
Su Böreği
Gasefe
                             
                                                    GÜVEÇTE KÖFTE

 MALZEMELER  
        KÖFTESİ İÇİN:
500 gr.kıyma,
2 adet rendelenmiş soğan,
yarım demet ince kıyılmış maydanoz,
köfte baharatı,
tuz,
       GÜVECİN İÇİNE:
6-7 tane domates,
7-8 tane yeşil biber,
4 diş sarımsak,
1 çay bardağı zeytinyağı,
       ÜZERİ İÇİN:
kaşar peyniri
       
                       YAPILIŞI:
      Domates, biber,sarımsak doğranarak zeytinyağıyla harmanlanıp tuzu ilave edilip güveçlere bölünür.Köftelik malzeme yoğrulur ve avuç içi kadar parçalara ayrılarak yassılaştırılıp, güveçlerin içine doğranılan sebzelerin üzerine kapak gibi kapatılır.Üzerine yağlı kağıt örtülüp,alüminyum folyo ile kapatılarak fırınlanır. 45 dk fırınlandıktan sonra üzerleri açılarak köftelerin kızarması için 15 dk  daha fırınlanır üzerlerine kaşar rendesi serpilerek kaşarlar kızarana dek pişirilir. Tekrar folyoları kapatılarak servise kadar yemeğin sıcaklığı muhafaza edilir.

                                                               
                        GASEFE
    Yöremize ait bir tatlıdır gasefe. Özellikle kışın daha çok tüketilir. Abim ve yengem seviyorlar  ve değişiklik olsun diye gasefeyi ben yaptım götürdüm.Denemenizi kesinlikle öneriyorum.Vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacağını düşünüyorum:)
             
              MALZEMELER:
250 gr kayısı kurusu(yarma),
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay bardağı ceviz içi
               
                  YAPILIŞI:
      Kayısı kuruları 10-15 dk suyun içinde bekletilerek temizce yıkanır.Üstünü örtecek kadar su katılarak kayısılar yumuşayıncaya dek kaynatılır.Tabağa alınan kayısıların üzerine tereyağı dökülür.Ceviz içi serpiştirilerek servis yapılır.
     Kayısıların cinsi  ziraat kayısı(tatlı)olduğu için şeker kullanmadım.En iyi gasefe tatlı kayısıdan olur,başka kayısı veya erikten yapacak olursanız pişirirken  şeker ilave etmelisiniz.
                 
                                 
     

İftardan sonra mesire alanında bulunan mescitte namazlarımızı kıldıktan sonra doyumsuz semaver çayımızı içtik:))



                                Piknik alanından görüntüler...

HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

 

















29 Temmuz 2012 Pazar

İFTAR MENÜLERİ-10-


      Ramazan-ı Şerif 10.günü menü önerisi:
Domates Çorbası,
Soğan Dolması,
Civil Fasulye Kavurması
Bulgur Pilavı,
Krem Şokala
                                 
     

                                                   
                                                
    SOĞAN DOLMASI

             MALZEMELER:
200 gr kıyma,
1,5 çay bardağı ince bulgur,
1 yemek kaşığı salça,
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz,
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
karabiber,tuz,pul biber,
9-10 adet soğan
           SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı tere yağı,
1 yemek kaşığı salça
         
              YAPILIŞI:
   Öncelikle soğanlar soyularak bir kenarlarından ortasına kadar kesilip sıcak suya bırakılarak 5-6  dakika haşlanır.Dolma içi yoğrularak hazırlanır.Haşlanan soğanlar katlarından ayrılarak her katına 1 tatlı kaşığı dolma içi konularak sarılır ek kısmı tencerenin altına gelecek şekilde sarılarak tek tek dizilir.
   Üzerine salça ve tereyağı dağlanarak dökülür.Soğanların üstünü örtecek kadar su ilave edilerek üstüne dolma taşı veya bir porselen tabak kapatılarak kaynara çıkarılır.Kaynara çıktıktan sonra 20 dakika ağır ateşte pişirilir.
                                                 
                                                    KREM ŞOKOLA
        MALZEMELER:
6 su bardağı süt,
1 su bardağı şeker,
2 yemek kaşığı kakao,
3yemek kaşığı nişasta
        YAPILIŞI:
    Nişasta hariç bütün malzemeler tencereye alınarak karıştırılarak kaynara çıkarılır.Nişasta yarım bardak su veya süt ile karıştırılarak eritilip,tencereye azar azar karıştırılarak ilave edilir.Kıvama gelinceye dek sürekli karıştırılarak  kaynatılır.Kaselere veya kuplara paylaştırılarak üzerine hindistan cevizi veya ceviz içi serpilerek soğuması için  dolaba kaldırılır.3-4 saat soğuduktan sonra servis yapılır.Kakaolu puding tarzında bir tatlı ama evde elinizle  10  dakikada hazırlamak ,katkısız  mis gibi:)
                                       HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

DOMATES ÇORBASI


                      
                                          DOMATES ÇORBASI
               MALZEMELER:
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı salça,
5 adet orta boy rendelenmiş domates,
5 su bardağı su,
1 çay bardağı süt,
üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri 
              YAPILIŞI:
  Tencereye yağ konularak un kavrulur.Salça ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.Rendelenmiş domatesler eklenerek mikserle çırpılır.Suyu konularak kaynara çıkarılır.10 dakika kaynatılır ve azar azar karıştırarak süt ilave edilir  bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır.Üzerine rende kaşar serpilerek servis edilir.Afiyet olsun..

28 Temmuz 2012 Cumartesi

İFTAR MENÜLERİ-9-


Ramazan-ı Şerif 9.günü menü önerisi:
Patates Çorbası
Taşta Tavuk ve Sebze,
Domatesli Bulgur Pilavı,
Semizotu Salatası
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Ev Limonatası
 

                         TAŞTA TAVUK VE SEBZE :
        Andezit taşının altında yanan ateşte pişirilen yemeği isterseniz imkanlarınıza göre mangal, ızgara,fırın veya tavada da yapabilirsiniz.Tavuk etleri akşamdan veya 4-5 saat öncesinden sosa yatırılarak terbiye edilir.Andezit taşının üzerine dizilerek pişirilir,yanına sebzelerde ilave edilir.
       Mangaldan daha lezzetli oluyor,denemenizi kesinlikle öneriyorum.Mangalda suyu ateşe geçip ateşle,közle direk irtibatta pişen etler andezit taşında pişirilince suyunu salıp çekiyor kendi yağı ,suyu ile pişince kuru olmuyor,daha lezzetli ve sağlıklı oluyor.(İftar telaşı ile pişirirken  resimleyemedim  inşallah bir daha ki sefere resimleyip,sizlerle paylaşabilirim)
                       SOS İÇİN GEREKEN MALZEMELER:
1 su bardağı yoğurt,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kekik,
atlı kaşığı pul biber,
3 diş rendelenmiş sarımsak,
tuz
               
                                     EV YAPIMI LİMONATA
    MALZEMELER:
6 adet limon,
1 su bardağı toz şeker,
2-3 bardak soğuk su,
5-6 yaprak taze nane yaprağı
              YAPILIŞI:
     Limonlar yıkanarak kabukları rendelenir.Kesme şeker kadar doğranan limonlara şeker ilave edilerek rendelenen kabukları ile beraber  yoğrulur.Nane yaprakları da katılır ,mikserle  çırpılır..Tel  süzgeçten üzerinden su dökülerek geçirip,süzülür.Arzuya göre şeker veya tekrar su ilavesi yapılabilir.2-3 saat dolapta soğutularak  içine buz atılarak servis yapılır.
                                            HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

27 Temmuz 2012 Cuma

İFTAR MENÜLERİ-8-

 

   
 Ramazan-ı Şerif 8.günü menü önerisi:
Ekşili Köfte,
Fırında Kabak,Patlıcan Kızartma,
Sosisli Makarna,
Salata,
Kadayıf


                                                                 
                                                  EKŞİLİ KÖFTE
                    
                    MALZEMELER ve YAPILIŞI:
   200 gr kıyma; 
  yarım su bardağı yıkanmış pirinç,
1 adet rendelenmiş soğan,
 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz,
tuz ve karabiber ile yoğrularak ceviz büyüklüğünde koparılarak yuvarlanır.
   Unlanılan tepsiye  alınarak ileri geri sallayarak köfteler una bulanır.5 bardak su ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye konularak kaynara çıkarılır.İçine hazırlanan köfteler atılır.20 dakika orta ateşte pişirilir.
1 adet yumurta sarısı ,1 limon suyu ile çırpılarak çorbadan bir kepçe alınır ve bu karışıma eklenir.Karışım sonra tencereye boşaltılır ve sürekli karıştırılarak 2 dakika daha kaynatılır ve sıcak sıcak servis edilir.
                                                             
                                           SOSİSLİ MAKARNA
                       
      MALZEMELER:
1 paket dilediğiniz şekil makarna,
7-8 tane sosis,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı salça,,
karabiber,tuz ve kekik
                         YAPILIŞI:
      Makarnalar haşlanır,soğuk su ilave edilerek süzülür.Sosisler çok küçük doğranarak yağda kızartılır.İçine sarımsaklar rendelenerek ilave edilir biraz kavurduktan sonra salça ve baharatlarda ilave edilerek tencereye alınan  makarnaya karıştırılır.Hepsi birlikte harmanlanarak hazırlanan sosun makarnanın her tarafını alması sağlandıktan sonra ateşten alınır.Zeytinyağı kullandığımız için sıcak,soğuk nasıl isterseniz o şekilde tüketebilirsiniz.
                                 HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

26 Temmuz 2012 Perşembe

İFTAR MENÜLERİ-7-



     Ramazan-ı Şerif  7.günü menü önerisi:
Ayranlı Şehriye  Çorbası,
Biber Dolması,
Çiğ Börek,
Semizotlu Salata,
Kolay Etimek Tatlısı(Bu kez üzerine krem şanti sürmedim.Sadece,muzlu puding kullandım)
   
                                             AYRANLI ŞEHRİYE ÇORBASI
        MALZEMELER:
1 yemek kaşığı  tereyağı,
1 çay bardağı şehriye,
1 yemek  kaşığı  un,
1,5 su bardağı  yoğurt,
5  bardak su ,
1 tatlı kaşığı nane,
tuz
     
          YAPILIŞI:
     Tencereye su konularak kaynara çıkarılır.Şehriyeler ve tuzu ilave edilerek 10 dakika pişirilir.Yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilerek çırpılır.Çorbanın suyundan alınarak yoğurtlu karışıma katılır.Ilınan karışım  çorba sürekli karıştırılırken tencereye akıtılır.Karıştırılarak kaynara çıkarılır.Bir iki taşım daha kaynatılarak ateşten alınır.Tere yağında nane çevrilerek çorbanın üstüne dökülür.Sıcak servis yapılır.
                                            
                                           ÇİĞ BÖREK 
          
      
  MALZEMELER ve YAPILIŞI:
3 yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 su bardağı su,
1 su bardağı yoğurt,
tuz,
aldığı kadar un ile yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilerek 10-15 dakika dinlendirilir.
    KIZARTMAK İÇİN :
2 su bardağı sıvı yağ
      
       İÇ MALZEMESİ:
300gr kıyma,
2 adet  rendelenmiş domates,
2 adet çok ince kıyılmış yeşil biber,
2 adet rendelenmiş soğan,
9-10 sap ince kıyılmış maydanoz,
karabiber,
pul biber,

tuz  karıştırılarak yoğrulur.

  
  
     
          Dinlenen hamur bezelere ayrılarak tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.Yarısına  hazırlanan iç malzemeden 1 yemek kaşığı konularak yayılır.Diğer yarısı üzerine kapatılarak yanlarına çatalla iz yapılarak yapıştırılır.2 su bardağı yağ ısıtılarak hazırlanan çiğ böreklerin iki yüzü de çevrilerek kızartılır.
          Bu ölçülerle 24 adet çiğ börek çıkıyor.Siz yapacağınız çiğ börek sayısına oranla  malzeme listesini  azaltıp veya çoğaltabilirsiniz.Sıcak yada  ılık servis yapılır.
                         
                                                     SEMİZ OTLU SALATA

                        MALZEMELER ve YAPILIŞI:
2 adet domates,
2 adet yeşil biber,
1 adet salatalık,
7-8 dal semizotu,
2 adet yeşil soğan 
    
       SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı nar ekşisi,
tuz,
yarım limon suyu
     
      ÜZERİNE:
3-4 dilim küp doğranmış veya rendelenmiş kaşar peyniri

       Sebzeler temiz yıkanıp kurutulduktan sonra küçük doğranır.Sosu servise yakın ilave edilirse salata diri kalır.Peynir ilave edilerek servis yapılır.

                               HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))
   

25 Temmuz 2012 Çarşamba

İFTAR MENÜLERİ-6-


    Ramazan-ı Şerif 6.günü menü önerisi:
Un Çorbası,
Etli Yaprak Sarması,
Salata,
Karpuz,
Şeftali ,
Erik,
Tulumba Tatlısı
                 
                         HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

24 Temmuz 2012 Salı

İFTAR MENÜLERİ-5-


    Ramazan-ı Şerif 5.günü menü önerisi:
Gendime Çorbası,
Karışık Yaz Türlüsü,
Şehriyeli Pirinç Pilavı,
Su Böreği,
Salata,
Şeftalili Muhallebi
                                                 
         
                GENDİME ÇORBASI
         
      MALZEMELER:
1 Kase gendime(aşurelik buğday),
1 çay bardağı haşlanmış veya suda bekletilmiş kuru fasulye,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı yağ,
nane,
dereotu,
maydanoz,
kekik,
tuz,
Ayran,
(Arzuya göre haşlanmış et ve et suyu kullanılabilir)
             YAPILIŞI:
     Gendimeler yıkanarak,suda bekletilen  fasulyelerle beraber tencereye konularak 8 bardak su ilave edilerek pişirilir.Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı yağda soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.nane,kekik,ince kıyılmış maydanoz,,dere otu ilave edilerek Pişen gendimelerin üzerine yarısı dökülür.Tuzu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.
   Ateşten alınarak,ayranı azar azar ve sürekli karıştırarak katılır.Üzerine tavada ayırdığımız karışım katılarak karıştırılır.Servise hazırdır.
   Sıcak içilebileceği gibi  en çok soğuk içilmesi tercih edilen bir çorbadır.(soğuk içilecekse et ve et suyu kullanılması önerilmez)
                       
                           KARIŞIK YAZ TÜRLÜSÜ
             
            MALZEMELER:
300 gr fasulye,
2 adet patates,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
1 çay bardağı bezelye,
1 çay bardağı bamya,
2 adet kuru soğan,
1 adet domates,
2 adet yeşil biber,
1 adet kapya biber,
100 gr kıyma ,
1 yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı zeytin yağı
tuz,pul biber
               YAPILIŞI:
   Tencereye zeytinyağı konarak soğanlar kavrulur,kıyma eklenerek suyu salıp çekene dek kavrulduktan sonra sırası ile biberler,domates,kabak,patates,patlıcan ve fasulye,bamya ve bezelyeler eklenerek kavurma işlemine devam edilir.Sebzelerin rengi değişene dek kavurduktan sonra salçası ve tuzu,pul biberi de eklenerek malzemenin üstünü hafif örtecek kadar su eklenir.Kaynara çıktıktan sonra 20 dakika ağır ateşte pişirilir.                      

                                        ŞEFTALİLİ MUHALLEBİ
                    
          MALZEMELER:
3adet şeftali,
yarım su bardağı pudra şekeri,
1 litre süt,
3 çorba kaşığı un,
1,5 çorba kaşığı nişasta,
1 paket vanilya,
1 bardak şeker,
üstü için 1 adet şeftali,
1 çay bardağı ceviz içi
                        YAPILIŞI:
   Şeftaliler yıkanarak altlarından artı şeklinde kesikler atılarak kaynar suda 7-8 dakika haşlanır.Soğuk suya alınarak kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılarak pudra şekeri eklenip el mikseri ile çırpılarak püre haline getirilir 3-4 dakika pişirilir.
    Un,nişasta ve şeker süte azar azar ilave edilerek( topaklanmaması için)sürekli karıştırılarak kaynara çıkarılır 2-3 dakika kaynattıktan sonra ateşten alınarak şeftali püresi ilave edilerek vanilya karıştırılıp mikserle çırpılır.
     Kase veya kuplara paylaştırılarak üzerlerine şeftali dilimleri ve ceviz içi serpiştirilerek 3-4 saat dolapta soğuduktan sonra servis yapılır.
                                 HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

23 Temmuz 2012 Pazartesi

İFTAR MENÜLERİ -4-


      Ramazan-ı Şerif  4.günü menü önerisi:
Ezo Gelin Çorbası,
Patlıcan Kebabı,
Salata,
Pirinç Pilavı,
Güveçte ev yoğurdu
Baklava
     
                                           EZO GELİN ÇORBASI
             MALZEMELER:
1/2 su bardağı mercimek,
1 kahve fincanı bulgur,
1 adet rendelenmiş kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
tuz,nane,pul biber
            YAPILIŞI:
   Mercimek ve bulgur temizce yıkanarak suyu süzülür.Tencereye alınarak üzerine 8 bardak su ilave edilerek kaynara çıkarılır.Bir tavaya tereyağı konularak,un kavrulur salça,nane,tuz  ve pul biber eklenir.Çorbanın suyundan tavaya 3-4 kaşık alınarak karıştırılır ve tenceredeki çorbaya dökülür.10-15 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten alınan çorba servise hazırdır.
                                     
                                         PATLICAN KEBABI:
              MALZEMELER:
5 adet patlıcan,
2 adet büyük domates,
250 gr kıyma,
kimyon,
karabiber,
2 yemek kaşığı galeta unu,
tuz,
3-4 diş sarımsak(rendelenmiş),
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
              YAPILIŞI:
    Patlıcanlar alaca soyularak yarım saat tuzlu suda bekletilir.Daha sonra sudan alınarak 2 parmak eninde ara ara enine dilimlenerek kesilir ama tam koparmadan bırakılır.
    Diğer tarafta kıyma,galeta unu,sarımsak,soğan,tuz ve biberler karıştırılır.Yuvarlak köfteler hazırlanarak patlıcan dilimlerinin arasına konulur.Tencerenin içine1 adet domates rendelenir ve  patlıcanlar dizilir.1 adet domates dilimlenerek patlıcanların üzerine serilir.
     Kısık ateşte yaklaşık 45 dakikada pişirilir.Arzuya göre fırın tepsisinde veya mangalda da pişirilebilir
                                         HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

22 Temmuz 2012 Pazar

İFTAR MENÜLERİ-3-

                       
           
                                                                             
      Ramazan-ı Şerif 3. günü menü önerisi:
Soğuk Ayran Çorbası
Girit Kabağı  Dolması,
Salata,
Fırın Sütlaç
                         
                       GİRİT KABAĞI DOLMASI
      MALZEMELER:
5 adet Girit kabağı,              
 
     İÇ MALZEME:
100-150 gr kıyma,
1 adet kuru soğan,
yarım çay bardağı bulgur,
yarım çay bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz,
karabiber,
pul biber
   
      SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
dolmaların yarısına kadar gelecek sıcak su,
tuz

           YAPILIŞI:
    Girit kabakları yıkanır.Kapakları kesilip,dış yüzeyi alacalı veya şekilli kazındıktan sonra  içleri çay kaşığı ile oyulur.Dolma içinin daha güzel pişmesi ,dolma  suyunun içeri girebilmesi için,kenarlarından bıçakla kesikler atılır.
    İç malzemeler karıştırılarak yoğrulur.Kabakların içine paylaştırılır.Kabakların kapakları kapatılarak tencereye dizilir.Sos malzemesi karıştırılarak eklenir.Kabakların rengi değişip,içi pişene dek kaynara çıktıktan sonra ağır ateşe alınarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.
                         HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))
    
    Bugün ki tarifimi,hayırlı ramazanlar dileyerek,sevgili arkadaşım GÜLCAN'A etkinliğinde başarılar dileyerek sevgilerimle birlikte gönderiyorum

21 Temmuz 2012 Cumartesi

İFTAR MENÜLERİ-2-


     Ramazan-ı Şerif 2. günü menü önerisi:
Salçalı Gendime Çorbası,
Patlıcan Karnıyarık,
Salata,
Şehriyeli Pirinç Pilavı,
Kemal Paşa tatlısı
       
                                   SALÇALI GENDİME ÇORBASI
       MALZEMELER ve YAPILIŞI:
    1 çorba kasesi gendime(aşurelik buğday,yarma) yıkanarak süzülür.Düdüklü tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak 1 adet kuru soğan yemeklik doğranarak kavrulur.Üzerine kemikli et yıkanarak konur bir kaç dakika karıştırılarak kavrulduktan sonra 1,5 yemek kaşığı salça konularak,karabiber,pul biber eklenerek bir iki kez daha karıştırılır.Yıkanan gendimeler eklenerek2 litre su ilave edilir.(su çoğunuza gelmesin,gendime oldukça su çeken bir bakliyattır)Tencerenin kapağı kapatılarak  kaynara çıktıktan sonra 20-25 dakika kaynatılır.Kapağı açıldıktan sonra,tuz,nane ve ince kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.
                                 
                               PATLICAN KARNIYARIK
           MALZEMELER ve YAPILIŞI:
      1 kilo patlıcan alacalı soyularak tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra yıkanıp kurulanır .Etrafına fırça ile zeytinyağı sürülerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.15 dakika kızartıldıktan sonra alınır.
           İÇ HARCI:
       1 adet kuru soğan 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavrularak 300 gr kıyma eklenir, kıymada suyunu salıp çekinceye dek kavrulur.2 adet yeşil biber ince doğranarak ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.1 adet domatesin kabukları soyulup,küçük doğranarak kıymaya ilave edilir,domatesler piştikten sonra 1 yemek kaşığı salça,tuz,pul biber,ince kıyılmış maydanoz eklenerek 2-3 dakika daha karıştırılarak pişirilir.
       Fırından çıkarılan patlıcanlar ortasından boyuna doğru yarılarak arasına hazırlanan içten konularak tepsiye dizilir.1 yemek kaşığı salça, 1 su bardağı su ile karıştırılarak tepsiye dökülür.Fırınlanan patlıcanlar 10-15 dakika da pişirilir.
                                    
                     ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI:
      2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytin yağında 1 çay bardağı şehriye kavrulur.1 çorba kasesi pirinç yıkanarak ilave edilir1-2 çevrilerek tuzu eklenir,2,5 çorba kasesi su ilave edilerek kaynara çıktıktan sonra kısık ateşe alınarak suyu çekene kadar pişirilir.Ateşten aldıktan  sonra karıştırılan pilavın kapağı kapatılarak 10 dakika dinlendirilerek servis yapılır.
                                                
                                                  HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

20 Temmuz 2012 Cuma

İFTAR MENÜLERİ-1-



     
      Ramazan-ı  Şerif, 1.günü menü önerisi:

Çöp şişte tavuk,
Şehriyeli bulgur pilavı,
Vanilyalı Muhallebi,
                                                
                                 
    ÇÖP ŞİŞTE TAVUK            
  MALZEMELER:
1 adet tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış),
1 adet domates,
2-3 adet yeşil biber
SOSU İÇİN:
1 adet kuru soğan,
2 diş sarımsak,
4 yemek kaşığı süt,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
karabiber,
pul biber,
kimyon,
tuz

              
   YAPILIŞI:
  Soğan ve sarımsak soyularak rendelenir.Sos için verilen diğer malzemelerle karıştırılır. Kuşbaşı doğranan tavuk etleri bu sosa ilave edilip,3-4 saat buzdolabında dinlendirilir.Daha sonra çöp şişlere takılır.Aralarına domates ve biber dilimleri yerleştirilir.Fırın tepsisine yağlı kağıt serilerek şişler dizilir.180 derecede 20 dakikada kızarana dek fırınlanır.İsterseniz teflon tavayı yağlayarak şişleri dizip, kısık ateşte çevirerek de pişirebilirsiniz.Ben fırında yaptım.
                                
                               ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI:
                MALZEMELER:
1 çay bardağı tel şehriye,
1,5 su bardağı pilavlık bulgur,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı zeytinyağı, 
Tuz
                 YAPILIŞI:
Yağlar tencereye konulur tereyağı eridikten sonra şehriye konularak kavrulur, daha sonra bulgur ilave edilerek 3 su bardağı su konulur(isteğe bağlı olarak et veya tavuk suyu da konulabilir).Kaynara çıktıktan sonra tuzu atılarak karıştırılıp kısık ateşe alınarak suyunu çekene kadar pişirilir.10-15 dakika dinlendirilerek servis yapılır.
                                   VANİLYALI MUHALLEBİ:
          MALZEMELER:
1litre süt,
1,5 bardak şeker,
1 paket vanilya,
5 kaşık nişasta
           YAPILIŞI:
     Nişasta,süt ve şeker karıştırılarak kaynara çıkarılır.1-2 dakika kaynattıktan sonra vanilya eklenerek karıştırılır.Ateşten alınarak,kase veya kuplara kepçe ile dağıtılır.Buzdolabında 3-4 saat soğutularak servis yapılır.
                                                        HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))

19 Temmuz 2012 Perşembe

DUT REÇELİ ve HAYIRLI RAMAZANLAR

     


  Dut reçeli bu sene ilk kez yaptım.Aslında nasıl bir şey oluyor diye merak ettiğimden az yaptım ama sonra keşke daha fazla yapsaydım dedim:)Kısmetse seneye inşallah.
   
  DUT REÇELİ:
  MALZEMELER:
2 bardak temizlenmiş ,yıkanmış dut,
2 bardak şeker,
1 bardak su ,(dut çok su bırakmadığı için ilave ediyoruz.)
yarım limon suyu
YAPILIŞI:
    Dutların üzerine şeker ve su dökülerek kaynara bırakılır.Arada köpüğü alınır.15 dakika kaynattıktan sonra yarım limon suyu sıkılarak 5 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.Soğuduktan sonra kavanoza konarak serin bir yerde muhafaza edilerek tüketilir.Dut seviyorsanız,eminim reçelini de seveceksiniz .Yapacaklara kolay gelsin diyorum.
                                       AFİYET OLSUN..
 
      Bugün ilk sahurumuzu yapacağız.On bir ayın sultanı diye adlandırılan Ramazan-ı şerif  evveli rahmet,ortası mağfiret,sonu da cehennemden kurtuluşa vesile olan bir aydır.Dolu dolu geçirmeyi Allah hepimize nasip etsin.
      Kur-an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir.Bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir gecesi bu ayda gizlidir.Oruç tutmak bu ayda farz kılınmıştır.Bu ay hayatımızı gözden geçirmenin,nefsimizi terbiye etmenin mübarek gün ve gecelerin kıymetini bilerek ihya etmenin tam zamanı...
             
               HAYIRLI RAMAZANLAR..

17 Temmuz 2012 Salı

KARA DUT ŞERBETİ

                    Günaydın:))Gününüz aydın,hayatınızdan dert ,tasa eksik olan bir gün olsun..
         Mevsimi geçmeden ,kara dut reçelinin tarifini dün vermişken bugünde kara dut  şerbetinin tarifini vereyim istiyorum:)Oldukça şifalı olan karadutlar lezzetli de .Yapacaklara  şimdiden kolay gelsin diyorum.

         Bahçemde ki kara dutlardan 2-3 senedir reçel yapıyordum ancak reçellik ve atıştırmalık oluyordu.Bu sene ağaç biraz daha büyüdü ve meyvesi daha bollaşınca  ben de blog arkadaşlarımın sayfalarında da görmemin etkisi ile şerbetini de yaptım.İlk kez yaptım ama zor bir şey değil daha önce yaptığım meyve suları gibi olur herhalde deyip kolları sıvadım:)


Kara dut zaten tatlı bir meyve bu nedenle yıkayıp suyu süzülen  dutlara(1 kilo kadar vardı) sadece 1 su bardağı şeker ilave ettim.Üstünü örtecek kadar da su ilave ederek 15-20 dakika kaynatıp,yarım limon suyu ilave ederek 5 dakika sonra ateşten aldım.Tel süzgeçten geçirerek 2 kez tülbentten süzdüm.Ne kadar süzerseniz o kadar duru olur bu bütün ev yapımı meyve suları için geçerlidir.Kaynatırken şekerini kontrol edin arzunuza göre azaltıp,çoğaltabilirsiniz.Ben fazla kullanmadım.Hazırladığınız şerbeti isterseniz su ile incelterek isterseniz sade tüketebilirsiniz.Bu tamamen sizin damak tadınıza  bağlı.Ben bardağın içine 2 parmak yüksekliğinde dut şerbeti koyup kalanına su ilavesi yaparak servis yaptım,tam tadında idi.Arzu ederseniz içine nane yaprağı koyup , limon sıkarak ,buz ile servis yapabilirsiniz.AFİYET OLSUN..

16 Temmuz 2012 Pazartesi

KARADUT REÇELİ




     KARA DUT REÇELİ

 MALZEMELER:
1 kilo kara dut,
1 kilo şeker,
yarım limon suyu(3-4 tane limon tuzu da kullanılabilir)
           YAPILIŞI:
    Dutlar, su dolu bir kabın içerisine konularak bir kaç kez su değiştirilerek , ezmeden yıkanır.(Çöplerini isterseniz,küçük ince uçlu bir makasla kesin ,ben kesmedim.Aslında kesmek istedim ama dutlar çok sulu ve olgundu.Elime aldıkça eziliyorlar  diye üzerinde bıraktım,yerken sorun yok:))
   Suyu süzülerek,pişireceğimiz kabın içerisine alınıp üzerine şeker dökülür.
    1 gece şekerde bekletilerek ateşe konulur.Üzerinde oluşan köpükler el kevgiri ile alınır.15 dakika içerisinde kıvama gelen reçele yarım limon suyu veya 3-4 tane limon tuzu eklenir.Bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır.Soğuduktan sonra kavanoza konularak serin yerde bekletilerek tüketilir.AFİYET OLSUN..
           REÇEL İÇİN PÜF NOKTALARI:
    Limonunu ekleyeceğiniz zaman reçelin kıvamı iyice koyu olmalı çünkü limonsuyu eklenince sıvılaşacaktır.Bunu hesaba katarak çok koyu kıvama gelince limon suyunu eklemeliyiz ,eklenince alacağı kıvam tam reçel kıvamı olur.
   Birde unutmamalıyız hangi reçel olursa olsun çok kaynatılırsa rengi koyulaşır,değişir.Bu nedenle limon suyundan sonra çok kaynatmamaya özen gösterelim.
    Kıvamı koyu olsun istiyorsanız,fazla kaynatmak yerine kavanoza koyduğunuz reçellerin üzerine temiz bir tülbent gererek 1-2 gün güneşte bekletin,sonuç harika olacaktır.
Hepinize keyifli,huzurlu günler diliyorum.HOŞÇAKALIN:))


14 Temmuz 2012 Cumartesi

TAVADA ALABALIK

   

   Alabalık,balıkların içinde bana göre en lezzetlisi.Çok severim,balık çok yiyorsunuz diyen çok ama ne yapalım,hem sağlıklı,hem lezzetli ve besleyici..
      Alabalığı ızgarada,tavada her hali ile lezzetli bulurum.

Alabalıkları balıkçımıza içini temizlettikten,orta kemiğini ve kılçıklarını başını ve kuyruğunu aldırdıktan sonra  evde tertemiz yıkayarak suları süzdükten sonra tuzlayarak una buluyoruz.Tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ ile 2 yemek kaşığı tere yağı koyarak ısıtıyoruz.(Mutlaka sıvı yağ kullanmalıyız tereyağının ısınırken yanmaması için.)
    Una buladığımız balıkları silkeleyerek fazla unlarını döküp yağa bırakıyoruz.3-4 dakika bir yüzünü kızarttıktan  sonra diğer yüzünü çevirerek  3-4 dakikada o yüzünü  kızartıyoruz.Kağıt havluya kızarttığımız balıkları alıp  fazla yağını emmesini sağlayarak;
  yanında soğan,salata ve yeşilliklerle servis ediyoruz.(Limonu  pişen balıkların üzerine  yerken sıkabileceğiniz gibi tuzlarken limonunu sıkıp öylece una bulayarak da kızartabilirsiniz.Ben pişirip üstüne sıkmayı tercih ettim.)Makarnada koydum serviste benim çocuklar balıkla, makarna veya patates püresi çok severler:))AFİYET OLSUN..
      Hepinizin, keyifli bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimle...HOŞÇA KALIN:))

13 Temmuz 2012 Cuma

BUGÜNDEN..PATATESLİ ZARF BÖREK ve PATATES KROKET

 



      Merhabalar:))

   Bugün için arkadaşımla beraber ramazan gelmeden çocukları evimize yakın parka kahvaltıya  götürelim diye dünden anlaştık.
   Sabah 10:00 gibi hazırlıklara koyulduk kahvaltı keyfi niyetimiz  gidip masamızı hazırlayıp,semaver çayımızı yapıncaya dek branch keyfine dönüştü.
     Çocuklar eğlendiler bıkana kadar oynadılar,bizde iki arkadaş sohbetler ettik.Aslında sık görüşüyoruz ama yinede o kadar çok şey buluyoruz ki konuşacak :))İyi anlaşıyoruz vesselam:))
               
     
     Masamızın fotoğrafını çekmek yemeğe başladıktan sonra aklımıza geldi ,dağınıklığın kusuruna bakmayın:)Biraz yemeğe başlamanın verdiği dağınıklık,birazda piknik havasına girmemiz buna sebep:)
 

Menüde;
 kahvaltılıklar + taze simit,poğaça,
çocuklar için içecek olarak ;
 vişne suyu,
Yumurta salatası,
Makarna salatası ,
hazır yufkadan patatesli zarf böreği ve 
patates kroket vardı.
Yarin hafta sonu hazır menü önerisi olarak sunuyorum:))  
    Börek çok lezzetli oluyor denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.İçini ben patatesli hazırladım,arzuya göre siz peynir,kıyma gibi malzemelerle de yapabilirsiniz.Patatesli yaparsanız,2 patates fazladan haşlayarak yanına patates kroket de yapın derim:)
   
                                            PATATESLİ ZARF BÖREK:

     
 MALZEMELER ve YAPILIŞI:
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı yoğurt,
1 yumurta
   3adet hazır yufkanın her katına yukarıdaki  malzemeler karıştırılarak sürülür.Yufkalar üst üste konulur.Kenarları katlanarak kare yapılır.İç malzeme karıştırılarak ortasına konulup tekrar aynı şekil  kapatılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür,çörek ve susam serpilerek en son artı ve çarpı şeklinde kesilerek 175 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.Aşağıda ayrıntılı resimlemeye çalıştım ,yapacak arkadaşlarıma umarım yardımcı olabilirim 

          İÇ MALZEME:
2 adet orta boy haşlanmış patates,
karabiber,pul biber,
tuz,ince kıyılmış maydanoz.






                                                       PATATES KROKET:


      
       MALZEMELER ve YAPILIŞI:
2 adet haşlanmış rendelenmiş patates,
1 adet yumurta sarısı,
kimyon,
karabiber,
pul biber,
tuz,
1 yemek kaşığı nişasta karıştırılarak yoğrulur.İsteğe göre yuvarlak ya da silindir şekli verilerek sırası ile una, yumurtaya ve galeta ununa batırılarak tavada ısıtılan yağda arkalı,önlü çevirerek kızartılır.Kağıt havlunun üzerine alınarak yağı çektirilir.
     (Ben çabuk haşlansın diye patatesleri soyup haşladım,biraz sulu idi şekil verirken tam anlamı ile istediğim gibi olmadı aceleyle olunca da çaresine bakmadım:)Sizinde yaparken kıvamı sıvı gelirse biraz daha nişasta katarak dengeleyebilirsiniz.)Sıcak yada ılık tüketirseniz daha lezzetli olur.
                                                                                                  AFİYET OLSUN..
     Hepinize gönlünüze göre geçirebileceğiniz huzurlu,sağlıklı , serin bir hafta sonu diliyorum:))
                              Selam ve sevgilerimle:))HOŞÇAKALIN:))

12 Temmuz 2012 Perşembe

TAVUK SOTE..

    TAVUK SOTE:
    Yaz sıcaklarında pratik,lezzetli ve besleyici bir tarif ile geldim bugün ..Hepinizin bildiği bir tarif bugün ne pişirsem diyenlere bir hatırlatma olur umarım:)
     
           TAVUK SOTE İÇİN MALZEME LİSTESİ:
2  adet tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 adet kuru soğan,
1 adet iri  domates,
3-4 adet yeşil biber,
tuz,
kekik,
nane,
pul biber
              YAPILIŞI:
    Tencereye kuru soğan küp küp  doğranır,Yeşil biberler ince kıyılarak 2 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Yıkanan tavuk göğüs etleri kuşbaşı doğranarak  ilave edilir. Suyunu salıp çekinceye kadar arada karıştırılarak 5-6 dakika  sonra  sotelenen etlere en son rendelenmiş domates ve az salça ilave edilerek karıştırılır.
   1 su bardağı,sıcak su eklenerek kaynara çıktıktan sonra 15 dakika kısık ateşte pişirilir.Ateşten almaya yakın,kekik, nane,pul biber ve tuz eklenir.Yanında bulgur pilavı ve salata ile güzel bir menü oluşturur.
                                                                                                                                AFİYET OLSUN..

        Hepinize keyifli,dilediğiniz gibi geçirebileceğiniz  güzel günler diliyorum..
HOŞÇA KALIN:))







10 Temmuz 2012 Salı

İSLİM KEBABI

                               
                       
                                                                    İSLİM KEBABI:
                             
            MALZEMELER:
5 adet kemer  patlıcan,
1 adet domates,
3 adet yeşil biber,
   KÖFTESİ İÇİN:
250 gr kıyma,
1 çay bardağı galeta unu,
1 adet kuru soğan,
3-5 dal ince kıyılmış maydanoz,
karabiber,
kimyon,
tuz,
   SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı salça,
2 bardak sıcak su
                     YAPILIŞI:
        Patlıcanlar temizce yıkanarak alaca doğranır.Boyuna şeritler halinde kesilerek hem acısı çıkması için hemde kızartırken yağı az çekmesi için tuzlu suda yarım saat bekletilir.Daha sonra yıkanan  patlıcanların kağıt havlu ile suyu alınarak ısıtılan az sıvı yağda arkalı önlü hafif kızartılır.
       Diğer bir tarafta köfte malzemeleri karıştırılarak yoğrulur.Ufak yuvarlak köfteler yapılarak yassılaştırılır.Köftelerinde  az yağda iki tarafı da hafif kızartılır.(Patlıcanları ve köfteleri tam anlamı ile kızartmıyoruz,esas pişme fırında gerçekleşeceği için az yağda hafif çeviriyoruz.)
    Patlıcan şeritleri ufak bir kase içinde artı şeklinde birbirinin üzerine getirilerek ortalarına köfte konularak kapatılıp fırın tepsisine ters çevrilir.
    Dilimlediğimiz domates ve biber dilimleri de patlıcanların üstüne kürdan ile ilave edilir.
       1 yemek kaşığı salça ve 2  bardak su ile sulandırılarak tepsiye dökülür,fırınlanır.25-30 dakika 175 derece fırında patlıcanları ve üstünde ki biberleri  iyice kızarana dek tutulur.AFİYET OLSUN..

8 Temmuz 2012 Pazar

VİŞNE SUYU

Vişne reçeli yapınca suyunu da çıkardım.Anlayacağınız bugün full vişne ile çalıştım:))
               

                             
                  VİŞNE SUYU YAPIMI:
        1 kilo vişne üzerini örtecek kadar su ile kaynara çıkarılır. 1 kase şeker eklenerek 10 dakika kaynatılır.Tel elekten ezilerek elendikten sonra, tülbentten süzülür.Ne kadar iyi süzülürse rengi o kadar berrak olur.Kavanozlara  yada  şişelere konularak  kaldırılır.Koyu ve yoğun olursa az su ile inceltilerek içilir bu tamamen damak tadınıza kalmış bir şeydir.
                                      AFİYET OLSUN..
                     
                             Hepinize keyifli,huzurlu günler diliyorum...HOŞÇAKALIN:))

VİŞNE REÇELİ

     
       Hazır mevsimindeyken vişnenin, bende reçelini yaptım.Vişneler babamların bahçeden,babam sağ olsun toplamış getirdi biraz yedik ,biraz suyunu çıkardım kalan kısmı ile de reçel yaptım.
                                                         
                   
VİŞNE REÇELİ:

       MALZEMELER:
1 kilo vişne,
1,5 kilo şeker,
1 çay kaşığı tereyağı,
3-4 adet limon tuzu
        YAPILIŞI:
   Öncelikle vişne tanelerini saplarından ayıklayıp, yıkayıp süzerek kürdan ile vişnenin alt kısmından sapına doğru itekleyerek vişne çekirdeklerini çıkarıyoruz.Biraz zahmetli olsa da yerken sofrada hem rahatlık hem temizlik oluyor:)Çekirdekleri çıkarmadan da yapabilirsiniz bu sizin tercihinize kalmış bir şey:))
   Çekirdekleri çıkarırken reçeli yapacağımız tencerenin içinde yapmalıyız,suyu akarsa boşa gitmesin.Çekirdekleri çıkarma işi bitince şekeri üzerine dökerek 1 gece böylece bekletmeliyiz.Sabah sulanan reçeli ateşe koyarak kaynara çıkıncaya dek bekleyelim.Kaynara çıktıktan sonra vişne tanelerini el kevgiri ile bir kaba almalıyız.10-15 dakika boyunca şerbetini kaynatarak koyu bir kıvam elde ettikten sonra vişneleri katarak tekrar pişirmeliyiz.1 çay kaşığı tereyağı katarsak reçelimiz hem taşmaz hemde köpüğü az olur.10 dakika pişirdikten sonra limon tuzunu atarak 5 dakika daha kaynatarak soğutup,kavanozlara koyarak kaldırırız.
                    AFİYET OLSUN..
                          REÇEL YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR:
     KARIŞTIRIRKEN TAHTA KAŞIK KULLANILMALIDIR.
     KÖPÜĞÜ SÜREKLİ ALINIRSA DURU BİR GÖRÜNTÜSÜ OLUR.
     EKŞİ MEYVELERDE 1 ÖLÇÜ MEYVEYE, 1,5 ÖLÇÜ ŞEKER KONULUR .
     DAMAK   TADINIZA GÖRE DAHA EKŞİMSİ BİR REÇEL İSTİYORSANIZ, ŞEKER AZALTILABİLİR.
       Arşivde ki  diğer reçel tariflerim
Gül reçeli için buraya,
Çilek reçeli içinse buraya tıkk..

7 Temmuz 2012 Cumartesi

GÜL ŞERBETİ

Sıcak günlere ferahlatıcı bir içecek,gül şerbeti.
Günümüzde pek yapılmasa da Osmanlı zamanında ziyafet sofralarında bulundurulur,bir önce ki yemeğin ardından alınarak damak yeni bir lezzete hazırlanırmış.
 Ben dolaba koydum.Soğusun ve sıcaklardan ferahlamak istedikçe içelim.Ev yapımı mis gibi gül kokusu ile gül şerbetimin tarifine geçecek olursam;

GÜL ŞERBETİ:


     Kokulu   gül yaprakları çanak yerlerinden kesilerek beyazları ayıklanır.(150 gr gül: 15-16 adet gül)Ayıklanan gül yaprakları yıkanarak süzdürülür.1 su bardağı şeker ve 1 limon suyu sıkılarak yoğrulur.5-6 saat bekletilir.3 litre su 4 bardak şekerle kaynatılır.Bekleyen gül yaprakları içine dökülerek bir taşım daha kaynatılarak kokusu ve renginin suya geçmesi sağlanır.
    Soğuduktan sonra temiz bir tülbentten süzülür.Ne kadar iyi süzülürse o kadar duru olur.(Şekeri isteğe göre azaltılıp veya çoğaltılabilir.Tamamen şeker kullanımı ile alakalıdır.)
   Servis yapılacağı zaman isteğe göre sade içilebileceği gibi birkaç damla  limon suyu da sıkılarak servis edilebilir.
                             AFİYET OLSUN..
                                             
                        Keyifli pazarlar,HOŞÇAKALIN:))

6 Temmuz 2012 Cuma

SOĞUK AYRAN ÇORBASI:


Günaydın:))Bir haftayı daha nihayetlendirdik.Mübarek cumanın rahmeti ve bereketi  hepinizin,hepimizin üzerine  olsun diyerek yazın sıklıkla tükettiğimiz ayran çorbası tarifime geçmek istiyorum..
                                     
                   

                                 
SOĞUK AYRAN ÇORBASI

                       
     
              MALZEMELER:
2su bardağı aşurelik buğday(gendime),
8 bardak su,
Kekik,
Maydanoz,
Nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 yemek kaşığı sıvı yağ
               

              HAZIRLANIŞI:
    Buğdaylar,bol su ile unu gidene kadar yıkanır.Düdüklü tencereye konularak 8 su bardağı su ilave edilerek  yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.(su miktarı fazla gelmesin,buğdaylar pişerken ve beklerken suyu çekiyor)
  Ayrı bir tavada yeşillikler  sıvı yağda çevrilerek pişen buğdayların üzerine bir kısmı dökülür,tuz ilave edilerek özünü alması için 5 dakikada bu şekilde tencerenin kapağı açık kaynatılır.
  1 kilo ayran (yoğurdu düzleyerek az su katıp kendinizde yapabilirsiniz)çorbanın ilk kaynarı gittikten sonra azar azar ama sürekli karıştırarak çorbaya ilave edilir.Tavada kalan yeşilliklerde üzerine dökülerek karıştırılır.
   Sıcak servis edilebileceği gibi en çok bu yaz günlerinde soğuk tercih edilir.
                                                                                       AFİYET OLSUN..



   Keyifli,gönlünüze göre geçirebileceğiniz bir hafta sonu diliyorum hepinize..

HOŞÇA KALIN:))
















5 Temmuz 2012 Perşembe

SEMİZOTU ( PİR PİRİM )SALATASI



      Merhaba arkadaşlar:))Semizotları bahçemden ..Ben ekmedim ama tohumlar rüzgarla mı,yoksa bahçeye yaydığımız toprakla mı geldi bilinmez,her yıl mayıs- haziran aylarında bahçede çıkar.Çorbasını  ve yoğurtlu salatasını çok severiz.
  Bunun yanında ekşili içinde çok güzel olur ekşimsi tadı ile:)Bugün,semizotu salatamın tarifi ile geldim.


          SEMİZOTU SALATASI:


    MALZEMELER:
9-10 dal semizotu,
1 kase yoğurt,
2 diş sarımsak,
İsteğe göre:
1 yemek kaşığı mayonez,2-3 yemek kaşığı ceviz içi
    YAPILIŞI:
     Semiz otu toprağa çok yakın bir bitki olduğu için bol su ile iyice yıkamalı,  5 dakika sirkeli suda beklettikten sonra bol su ile durulamalıyız.
   Daha sonra eğer sapları ince ise doğrayarak kalınsa yapraklarını seçerek yoğurt,sarımsak ve mayonez ile karıştırıp,üzerine ceviz serperek servis yapıyoruz.
                  AFİYET OLSUN..
                                                       
 Hepinize sağlıklı,huzurlu günler diliyorum...
                                                                                                                                HOŞÇAKALIN:))

4 Temmuz 2012 Çarşamba

UN HELVASI VE BERAT KANDİLİ

Berat kelimesi,günahlardan arınmayı ve yüce Allah 'ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade eder.Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin sınırsız mükafatı vardır.
  Efendimiz(s.a.v.)buyuruyor:
''Berat gecesi olduğu zaman kalkınız,o geceyi ibadetle geçiriniz.Gündüzünüzü oruçla geçiriniz.Çünkü Cenab-ı Hak güneşin batması ile birlikte rahmet ve ihsaniyle,gufran ve inayeti ile dünya semasına tecelli eder.
-Günahlarının bağışlanmasını isteyen yok mudur.O'nu bağışlayayım.
-Rızk isteyen yok mudur,O'nu rızıklandırayım.
-Bir derdi olan yok mu O'na afiyet vereyim.
-Bir meşakkate düşen yok mu meşakkatini asan edeyim diye nida buyurur.'' Bu nida fecre kadar devam eder.

  Bu kandili de ağız tadı ile kutlamayı hakkı ile ibadet yapabilmeyi mevlam ihsan eder inşallah..
  Kandillerde helva yapmak adettendir.Bende yaptım ,sizlerle de buradan tarifimi paylaşıyorum.
 
             UN HELVASI:
       MALZEMELER:
1 paket tereyağı(margarin veya 1 bardak sıvı yağ da olur),
2 bardak un,
1 bardak şeker,
1 bardak süt.
    YAPILIŞI:
Tavaya yağ koyarak ısındıktan sonra un ilave edilir.Un pembeleşinceye kadar kavrulur,içine başka bir kapta karıştırdığımız şeker ve süt dökülerek her tarafına yedirilir.(Tavaya süt ve şeker ilave edilirken sıçramalar olabilir ateşi kısarak ve dikkat ederek ekleyelim)Bir kaç kez karıştırılarak ateşten alınır.4-5 dakika dinlendirilerek tabaklara bölünür.AFİYET OLSUN...
                                                   HEPİNİZİN KANDİLİ MÜBAREK OLSUN..

NANE NASIL KURUTULUR ve SALAMURA ASMA YAPRAĞI

Merhabalar:))







   NANE kuruttum,hazır sevmiyorum, kullansam binde bir kere o da içim almıyor.Sizlere de tavsiyem, alın misler gibi evinizde kurutun.. Şimdi tam zamanı 3 günde kurudular.Naneyi kuruturken dikkat etmemiz gerekenler, yıkarken suda çok bekletmemek ve direk güneş ışığında bırakmamak olmalıdır.Zira bunlar nanelerin kararmasına  neden olacak etkenlerdir.
    Kullanım miktarımıza göre aldığımız nanelerin yaprakları dallarından ayrılarak bol su ile yıkanır.Süzdürülerek kalan suyunu emecek kağıt veya sofra bezi üzerine serilerek direk güneş almayan bir yerde kurumaya bırakılır.Kuruyan yapraklar avuç içi ile ovalanarak ezilir.Kuru,ağzı kapaklı  kavanozlara konularak gönül rahatlığı ile kullanıma hazır hale getirilir.

       

ASMA YAPRAKLARINI salamura koyma zamanı geldi de geçiyor bile..10 gün oluyor o işi de hallettim.Yayınlamak bu güne kısmet oldu:)Çoğunuzun bildiği bir olay yaprak salamurası ama ben arşivimde bulunsun ve yeni yapacak olanlara bir fikir olsun diye paylaşayım istiyorum.


   Resimde ki gibi üst üste getirerek deste yaptığımız yaprakları kaynamış ve içine kaya tuzu atılmış tuzlu suya dağıtmadan batırıp 2 dakika sonra alarak tepsilere dizeriz.Bütün desteler bu işlemden geçirilerek tepsilere dizilip soğumaya bırakılır.Soğuyan yaprakların her destesine teker teker sap kısımlarından içe doğru bir avuç kaya tuzu serpilerek rulo şeklinde sıkıca sarılarak bidona veya kavanoza yerleştirilir.Hava almayacak şekilde sıkıca bastırılarak yerleştirilen yaprağa tencerede ki yaprakları haşladığımız sudan ilave edilerek kapağı kapatılır.1-2 hafta boyunca 4-5 günde bir  kere suyu kontrol edilir.Çekmiş ise kaynamış soğutulmuş tuzlu su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılır.

     Tencerede yaprak haşladığımız sudan artmış olursa onu bir kavanozda bekleterek bu işlem için kullanabiliriz.Susuz kalmamasına ve tuzuna dikkat etmeliyiz,yapraklar aksi takdirde çürür.Kullanacağım zaman bol soğuk su ile yıkayıp kaynar suya batırıp 2 dakika haşlayarak suyunu süzüp kullanıma hazır hale getiriyorum.Böylece hem tuzundan arınmış oluyor hemde sarma yapıldığında çabuk pişiyor.


 Ben 5 poşette dondurucuya koydum Yer tutmasın diye saplarını keserek desteleyip poşetledim.Kullanacağım zaman direk kaynar suya atıp 2-3 dakika tutup çıkarıp süzerek kullanıma hazırlıyorum.Dalından yeni koparılmış gibi taptaze oluyor.Umarım yapacak olanlara bir fikir olmuştur.
                 Hepinize sağlıklı,huzur dolu günler dileyerek selam ve sevgilerimi yolluyorum..
                                                                                                         HOŞÇAKALIN:))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...