BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

30 Ekim 2012 Salı

KÜÇÜK KIZIM ESİLA'NIN DOĞUM GÜNÜNDEN...

Günaydın:))
         Bugün tatil dönüşü olmasından sanki haftanın ilk günü gibi geliyor bana:)Oğlumu dün okuluna  yolcu ettik ,bizden ayrı 4. yılı olmasına rağmen  hala alışamadım:(( 
         Çoğunuzun akrabası,oğlu,kızı da bayram tatili için gelmiş,dönmüş olmalı..Bayram ne güzel bir coşku değil mi? Hem ibadetini yapıyorsun hemde sevdiklerinle bir araya gelmene vesile oluyor.Allah hepimize bu güzelliklerin  tekrarını  yaşamayı nasip etsin.
Temizlik,bayram telaşı,koşturmaca derken 17 Ekim de küçük kızımın doğum gününü alelacele hazırladığım menülerle atlatmış oldum:(  Zaman çok çabuk geçiyor kızım 9  yaşında artık .Allah herkesin çocuklarına da benimkilere de uzun ömürler versin.
    Doğum gününü yayınlamaya  araya bayram girince biraz geç kaldım.Bugün hazır bekleyen resimlerimi ve yapmış olduğum hazırlıklarımı sizlerle paylaşayım istedim :))
Menüde:
Tavşan  Yaş pasta,
Truff,
Milföyden Peynirli Börek,
Kelebek Kurabiyeler,
Üzüm Suyu ,
 Kırmızı Erik Suyu, ve  Çay  vardı.
          Akşam ,teyzeleri ,amcaları ve kuzenleri ile kutladığımız doğum günü masamız...


          Okul çıkışı arkadaşları ile kutladığımız doğum günü masamız...

                                     



         TAVŞAN YAŞ PASTANIN YAPILIŞI:
              Yaş pastayı pasta tabanı kullanarak yaptım.Yıllar önce televizyonda bir yemek programında nasıl yapıldığını anlatmışlardı  ve resim olarak çizmiş,not almıştım.Aşamalarını resimlemeye çalıştım umarım yapacak arkadaşlarıma güzel bir fikir olur.2 kat 2  adet pasta tabanı kullanmalısınız.1 tanesi yüz için diğeri ise kulak ve papyon için.Yanlarına tabak koyup keserek kulaklar ve papyonu oluşturuyoruz.Pasta tabanının tek katını  tepsiye koyarak 1 çay bardağı sütü pastanın her tarafına gelecek şekilde kaşıkla yayıyoruz.Daha sonra 1,5 bardak sütle  çırpmış olduğunuz 1 paket   hazır dolgu  kremasını  arasına sürüp, diğer katları üzerine kapatıyoruz En üste ise hazırladığımız kremayı döküp yayıyoruz.
   İsterseniz  kremayı 1 paket vanilyalı pudingi 3,5 bardak  sütle pişirip soğuduktan sonra 1 paket karem şanti ile çırparak hazırlayabilirsiniz.
   Yada 1 litre süt,1 su bardağı nişasta,yarım su bardağı şekeri göz göz oluncaya dek sürekli karıştırarak kaynatıp1 paket vanilya ilave ederek,soğuduktan sonra 1 paket krem şanti ile çırparak kullanmalıyız.    

         Dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben kulak çizgilerini  ve bıyıklarını kakaoya batırdığım kürdanla  çizik atarak yaptım.Papyonu belirginleştirmek için  ayrıca  göz, ağız ve kulaklarında ise bonibon kullandım.Yalnız ben dolapta bir şey olmayacağını düşünerek krema soğuduktan sonra bonibonları koyup servise kadar dolapta beklettim.Çıkardığımda bonibonlar erimeye renkleri pastaya dağılmaya başlamıştı.Siz tam servis yaparken süslemeye özen gösterirseniz problem olmaz.Çocukların çok sevdiği bir pasta oldu.Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin:)) Geçen seneki doğum günü postu için buraya bakabilirsiniz:))
                       Hayatınızdaki her şey gönlünüze göre olması dileklerimle...
                                                                                               HOŞÇA KALIN:))


28 Ekim 2012 Pazar

CİĞER TAVA (ARNAVUT CİĞERİ )

                                 Günaydın:))
        Bayramınız nasıl gidiyor?Huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dileyerek Kurban Bayramı münasebeti ile bugün ciğer tava ile geldim:)
   Aslında ramazanda vermiştim bu tarifi ama dün ciğer tava yapınca tarifi güncelleyerek o sayfada sadece linkini bırakıp arşivimi de düzene sokmak , et yemekleri adı altında tariflerimi toparlamak istedim :)
      
       CİĞER TAVA
(ARNAVUT CİĞERİ)


              MALZEMELER:
1 kilo ciğer,
1 su bardağı un,
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
            
                      YAPILIŞI:
     Ciğerin zarı soyularak kuşbaşı doğranır.Bir kaç su yıkanarak süzdürülür.Tuzu atılarak un serpilir ve karıştırılır.Tavaya yağ konularak ısıtılır.Ciğerlerin unları silkelenerek fazla unlar üzerinden dökülüp ciğerler yağa bırakılır.2-3 dakika süre içinde kızaran ciğerler servis tabağına alınır.Yanında  soğan biber,domates ve ayranla servis edilir.



        Afiyet olsun.Hepinize gönlünüze göre geçirebileceğiniz mutluluk dolu günler diliyorum.

                  29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...
                                                                                                             
                                                                                                    HOŞÇA KALIN:))

24 Ekim 2012 Çarşamba

HAYIRLI BAYRAMLAR:))


   Hepinizin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

                                                                                    HOŞÇA KALIN:))

19 Ekim 2012 Cuma

KIYMALI PİZZA


                    Günaydın:))
      Öncelikle hayırlı sabahlar,hayırlı cumalar.Cumanın rahmet ve bereketi hepinizin üzerine olsun..
   Çocuklarıma pizza denildiği zaman dünyalar onların oluyor sanki.Ben öğün deyince sulu selli yemekler tercih ederim,çocuklarımda öyle beslensin isterim ama bazende gönülleri olsun diye onlara uyar pizzalarını yaparım.Bugünde öyle oldu.Kıymalı pizzayı ben daha çok severek yediriyorum çocuklara en azından katkı maddesi içeriği  diğer malzemelere göre daha az.İçim daha rahat oluyor.Yanında bol köpüklü ayranla servis yapıyorum.Diğer pizza tariflerime bakmak isterseniz BURAYA veBURAYA bakabilirsiniz.
   
              KIYMALI PİZZA


MALZEMELER:
     HAMURU İÇİN:
Yarım paket yaş maya,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1,5 su bardağı ılık su,
2,5 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı tuz...
ÜZERİNE SÜRMEK  İÇİN:
yarım bardak su,
1 yemek kaşığı salça
        YAPILIŞI:
   Verilen malzemelerle hamur yoğrulur.Yarım saat bekletilir mayalanması için..Tepsi yağlanır ve hamur el yardımı ile tepsiye bastırılarak yayılır.Yarım su bardağı su içerisine 1 yemek kaşığı salça ezilerek tepsideki hamurun üzerine sürülür.( yağlı ve daha yumuşak bir hamur istiyorsanız az sıvı yağda ekleyebilirsiniz.Ben koymuyorum,hamurun içine koyduğum ve malzemelerde pişince yağ bırakacağından bana yağlı geliyor ve hamuru daha kuru seviyoruz.)175 derece fırında 15 dakika pişirilir.
    ÜST MALZEMESİ ve HAZIRLANIŞI:
    Bir tavada  2 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı sıvı yağda sararıncaya dek kavrularak 250 gr kıyma ilave edilir.Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur.1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber,pul biber ilave edilerek karıştırılır.2-3 tane yeşil biber ilave edilerek kavurma işlemi devam eder.2 tane domatesin kabukları soyulup doğranarak onlarda eklenir.En son kekik ilave edilerek ocaktan alınır.
    15 dakika pişirdiğimiz hamur fırından çıkarılarak tavadaki malzeme üzerine yayılarak tekrar fırına verilir.10 dakika sonra çıkarılarak 1 su bardağı kaşar rendesi serpiştirilerek kaşarlar eriyip,kızarana dek tekrar  fırınlanır.Afiyet olsun..


Hayatınızdaki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle...
                                                                                     HOŞÇA KALIN:))

15 Ekim 2012 Pazartesi

LOKMA TATLISI

                LOKMA TATLISI



    MALZEMELER:
1,5 su bardağı un,
1 tutam tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 yumurta,
1,5 su bardağı ılık su,
2 su bardağı sıvı yağ(kızartmak için)
    ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER ve HAZIRLANIŞI:
3 bardak su,
3 bardak şeker,10 dakika kaynatılarak
yarım limon suyu ilave edilip 3-4 dakika daha kaynatılarak hazırlanır.
          TATLININ YAPILIŞI:
    Su+maya+şeker+tuz maya eriyene dek karıştırılarak 1 yumurta ilave edilip azar azar un katılarak yumuşak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur.40 dakika üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.
     2 su bardağı yağ tavaya alınarak iyice kızdırılır.Hamur avuç içine sığacak kadar alınarak işaret parmağı ve baş parmak arasında sıkıştırılarak yukarı doğru iteklemek sureti ile hamur kabarcıkları yapılır .Bu hamur kabarcıkları yağlanmış tatlı kaşığı yardımı ile de koparılarak kızdırılan yağa bırakılır.Çok çabuk  kızaran bir hamur olduğu için tavanın başından ayrılmayın yoksa lokmalarınız yanar.
         NOT:Hamuru yoğurduktan sonra şerbeti hazırlayın ancak ılınır.Lokmalar kızardıkça direk şerbetin içine atın.Afiyet olsun..
 
               Hayatınızdaki her şeyin  gönlünüze göre olacağı  güzel bir hafta geçirmeniz dileklerimle...
                                                                                                                      HOŞÇA KALIN:))


13 Ekim 2012 Cumartesi

PEYNİRLİ OMLET..


        Günaydın:))Mutluluk,sağlık dolu bir hafta sonu olması dileklerimle hepinize merhaba:))
   Oğluma yapmış olduğum omlet.Resim bilgisayarımda kalmış.Aylar oldu halbuki çekeli..Herkes bilir omlet yapmayı ama herkesin bir tarifi vardır.Arşivimde olmasını  istedim.Bunun için bir tarifte ben vereyim:))Hafta sonu kahvaltısı için sizlere de bir öneri olmuş olsun:))
           OMLET HAZIRLANIŞI:
  2 adet yumurta çatalla çırpılarak içine tuz,pul biber konularak  1 çay kaşığı tereyağı eritilmiş tavaya dökülür.Sağa sola sallayarak tavaya yaydıktan 2-3 dakika sonra kenarlarından hafif altına doğru spatula ile kaldırılarak tavada yukarı doğru atılarak ters yüzüne çevrilip iki yüzü de pişirilir.Yarısına beyaz peynir rendelenir.Diğer yarısı da üzerine kapatılarak kısık ateşte 1-2 dakika tutulur.Peynirler ısınmış ve erimiş olur.Tavadan kaydırarak servis tabağına alınır.Yanında domates,salatalık dilimleri ile servis edilir.Afiyet olsun.

                       Hayatınızdaki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle...
                                                                                                    HOŞÇA KALIN:))

12 Ekim 2012 Cuma

UN KURABİYESİ


                                  Günaydın:))
                   Hepinize hayırlı sabahlar:)
     Cumanın rahmet ve bereketi hepinizin üzerine olsun.Burada hava o kadar güzel ki,kaç gündür yağan yağmurun ve soğuğun ardından çıkan güneş sabah sabah içimi ısıttı doğrusu.Penceremden gelen kuş sesleri eşliğinde bu postu hazırlıyorum.Kuşlarda benim gibi sevdiler bugün havayı:))
   Bugün sizlere nefis bir un kurabiyesi tarifi ile geldim.Yıllarca aradığım un kurabiyesi tadını,tarifini nihayet sonunda yakalayabildim.Hepinizin bildiği un kurabiyesini birde benim yaptığım şekli ile  denemenizi tavsiye ediyorum:))




     MALZEMELER ve YAPILIŞI:
1 çay bardağı pudra şekeri(üzeri için)
1 paket oda sıcaklığında margarin,
1 kahve fincanı sıvı yağ,
4 yemek kaşığı buğday nişastası,
5 yemek kaşığı pudra şekeri,
4 su bardağı un
    Verilen malzemeler karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamur 2-3 parçaya ayrılarak uzun rulo şekline getirilir.Üzerine hafif bastırılarak yassılaştırarak 2 parmak eninde kesilir.Kesilen dilimlerin üstlerine çatal bastırabilir veya bıçakla çizgiler çizebilirsiniz.Hamurlar bitene dek bu işlem yapılır.
   Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizilen dilimler  150 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra ılıkken üstlerine 1 çay bardağı pudra şekeri elenir.Afiyet olsun..

   76. PDÇS Etkinliğinin sahibesi sevgili Füsun Hanım'a daveti için teşekkür ediyorum.Kendisine etkinliğinde kolaylıklar dileyerek bu kurabiyelerimi etkinliği için gönderiyorum.
    Arkadaşımızın birbirinden güzel tariflerine ulaşmak için  BLOGUNA uğrayın derim:)

                        Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
                                                                                                 HOŞÇA KALIN:))

11 Ekim 2012 Perşembe

GENDİMEDEN TARHANA YAPILIŞI..



      Bugün, kışın içimizi ısıtan her derde deva tarhananın yapılışını paylaşmak istiyorum.Yaklaşık 1 ay önce yaptım fakat paylaşmak bugüne kısmet oldu.Yağmurlar başladı,kurutmak sıkıntılı olabilir artık.Ancak dilerseniz steril kavanozlara kapakları da steril ve yeni olmak kaydı ile yaptığınız tarhanayı sıcakken koyarak ağızlarını sıkıca kapatıp,1 gün üstlerini örterek beklettikten sonra kapakları kontrol ederek kaldırıp kışa saklayabilirsiniz.
           
                                      GENDİME TARHANASI:

                      MALZEMELER:
3 çorba kasesi gendime(aşurelik buğday),
3 iri boy domates,
5-6 tane çarliston biber,
2 demet dereotu,1 yemek kaşığı tuz,
1 kapya biber,
1,5 kilo kadar ayran
                   YAPILIŞI:
       Gendimeler yıkanıp, bir tencereye konularak, 6 bardak su ilave edilerek kaynatılır.Diğer tarafta sebzeler yıkanır küçük küçük doğranır,kaynara çıktıktan 10 dakika sonra gendimeye ilave edilerek 10 dakika kadar daha kaynatılır.Tenceredeki malzemenin üstünü bir parmak geçecek şekilde ayran ilave edilerek kesilmemesi için sürekli karıştırılır. Kaynara çıkana kadar karıştırılmaya devam edilir.Sonrasında ise arada bir karıştırılarak 15 dakika daha kaynatılır,ateşten alınır.24 saat bekletilir,üzerine çıkan suyu süzülerek bir avuç un atılır tencerenin içine ve karıştırılır.Bu işlem kalan suyunu almak içindir.Temiz bir tepsi( veya sini) unlanır. Kaşık yardımı ile alınan malzemeler ortasına bastırılarak(daha iyi kurumasını sağlar) un serpilen  tepsiye dizilir üzerine temiz bir tülbent serilerek(tozdan korumak için) kurumaya bırakılır.Bir gün sonra alt kısımları üste çevirmeli ki daha çabuk kurusun.Kışın soğuk günlerinin harika çorbasıdır.Kurutulmuş 5-6 tanesi ile 6 kişilik çorba yapılır.Benim kış soğuklarında vazgeçilmez çorbamdır:)Çorbasının yapılışı için BURAYA bakabilirsiniz.Afiyet olsun.
    NOT: Ben bahçede büyük leğende kaynattım.Ölçüleri iki katı kullandım.Sizde arzunuza  göre miktarı doğru orantılı olarak  artırıp veya azaltabilirsiniz.

             Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
                          
                                                                     HOŞÇA KALIN:))
  

8 Ekim 2012 Pazartesi

EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI...


ELMA SİRKESİ
   Elmalar küçük küçük doğranır veya meyve sıkacağından geçirilir,(yediğiniz elmaların kabuklarını da isterseniz biriktirerek yapabilirsiniz).Ben  her yıl bahçemdeki elmaların ufak olanlarından yapıyorum. ( daha çabuk oluşsun istenirse daha önce yapılmış doğal sirke veya 1 kaşık bal eklenebilir.)Konulan elma miktarının yarısı kadarda içme suyu ilave edilerek bir kavanoza yerleştirilir. Kavanozun ağzı temiz bir tülbentle örtülür hava almalı ki sirkeleşme başlasın.Birkaç gün karıştırılarak(karıştırılmasında ki maksat hem hava almış olur karışım hemde bu esnada oluşan gazlar atılmış olur,sirkeleşmeyi hızlandıran bir işlemdir bu) 6 hafta veya 8 hafta arasında istenilen sirke tadı sağlanır.Sirke daha sonra tülbentten birkaç kez süzülmeli ki elma parçacıklarından arınsın fermante oluşumu dursun.Fakat ne kadar süzülse de ev yapımı sirke hazır sirkeye göre daha bulanık duruyor.Yada ben yapamıyorum.Ancak ev yapımı oluşu ,doğallığı içerisindeki enzimlerin, vitaminlerin,minerallerin vs zenginliği açısından her zaman tercihimdir .Olgunlaşan sirkenin üzerinde kaygan bir tabaka oluşur bu alınıp atıldıktan sonra sirkemiz tamamen oluştu diyebiliriz.Sirke oluştuktan sonra hava almayan kapaklı kaplarda serin yerde bekletilerek kullanılır.Evde yaptığımız turşulara,salata ve çorbalarımıza da değişik aroması ile tat verir..Bir önemli noktada bakteri oluşmaması için kullandığımız kapları kaynar su ile dezenfekte etmeli ve elmaları çok iyi yıkamalıyız.Yapacak olanlara kolay gelsin..
 
            Hayatınızda ki her şeyin  gönlünüze göre olması dileklerimle..
                                                                                              HOŞÇA KALIN:))

5 Ekim 2012 Cuma

YEĞENİMİN DOĞUM GÜNÜNDEN....


         Günaydın arkadaşlar,hayırlı cumalar hepinize.Mübarek cumanın rahmet ve bereketi hepinizin üzerine olsun..
                          Arşivimde kalan, yeğenimin doğum gününden kareler.
   Menüde:
Milföyden peynirli börek,
Mercimekli köfte,
Civciv patatesler:),
Gülen yüzlü ve kalpli kurabiyeler,
Yaş pasta,
Mini köstebek pastalar vardı.Hazır menü önerisi olarak tavsiye ediyorum.
      Yusuf'a bir kezde buradan hayırlı yaşlar,sağlıklı mutluluk ve başarı dolu bir ömür dileyerek kardeşim Bilgin'in yapmış olduğu mini köstebek pastaların tarifine geçmek istiyorum.

                                             MİNİ KÖSTEBEK PASTALAR
 
                       MALZEMELER ve YAPILIŞI:
    KEK İÇİN MALZEMELER:
2 yumurta,
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı süt,
yarım su bardağı sıvı yağ,
2,5 bardak un,
3 çorba kaşığı kakao,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu
   Verilen malzemelerle kek hamuru hazırlanarak yağlanmış tepsiye dökülerek 175 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
    KREMASI İÇİN MALZEMELER:
2 adet muz (keklerin üzerine koymak için)
3 su bardağı süt,
3,5 yemek kaşığı un,
1 çay bardağı şeker karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirilir.
     Ocaktan alınarak;
1 paket vanilya,1 paket krem şanti ,2 yemek kaşığı çikolata parçacıkları eklenerek mikserle 3-4 dakika çırpılır,ılınmaya  bırakılır.

  Fırından çıkarılan  kek su bardağının ağzı ile yuvarlak şekillerde  kesilerek, dilimler başka bir tepsiye alınır.Dilimlerin üzerine tatlı kaşığı ile süt dökülür.Etrafında kalan kek parçaları rondo da ufalanır.Bardakla kesilen keklerin  üzerine muz dilimlenir  hazırlanan kremadan kaşıkla veya krema torbası ile krema paylaştırılır.Ufalanan kekler bu kremanın üzerine dökülür.Ufalanan kekler krema tam soğumadan dökülmeli ve el ile hafif bastırılmalı ki kremanın üzerinde durabilsin.Bu arada el ile bombeli bir görüntü verilmeli.Afiyet olsun.

            Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle....
                                                                                           HOŞÇA KALIN:))



4 Ekim 2012 Perşembe

KAŞAR PEYNİRLİ KIYMALI PİDE

 Merhaba:))
     Bugün sizlerle yapması oldukça keyifli ve çabuk olan dilerseniz öğün olarak tüketebileceğiniz ,dilerseniz çay sofralarınızda ikram edebileceğiniz  lezzetinden hiç şüpheniz olmayacak pide tarifimi paylaşmak istiyorum:))    
    Daha önce ramazanda yayınlamış olduğum Kıymalı Pide tarifime 
de isterseniz bakabilirsiniz.                

  KAŞAR PEYNİRLİ   KIYMALI   PİDE
    
 HAMUR MALZEMESİ:
3 su bardağı un,
1 paket yaş maya,
1 tatlı kaşığı  tuz,
2 çay bardağı ılık su
  
     İÇ HARCI İÇİN:

250 gr kıyma,
2 adet domates,
5-6 adet yeşil biber,
2 adet kuru soğan,
tuz,pul biber,kara biber
Üzerlerine  serpmek için 2 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Kenarları için 1 yemek kaşığı tereyağı 
       
YAPILIŞI:
      Hamur malzemeleri yoğrularak 25 dakika dinlendirilerek,yumaklara ayrılarak oval açılır.Arasına sebzelerini küçük doğradığımız iç harcı yoğrularak paylaştırılır.Uç kısımları içeri doğru kıvrılır.İki ucundan tutularak unladığımız  tepsiye dizilir.
    200 derece fırında kızarana dek pişirilir.(Yaklaşık 15 dakika)Kızaran pideler fırından çıkarılarak üstlerine rendelenmiş kaşar serpilerek tekrar fırına verilir. Yaklaşık 7-8 dakika kaşar peynirleri eriyip kızarana dek fırında tutulan pideler daha sonra çıkarılarak kenarlarına çatalın ucuna batırdığımız tereyağı sürülür.Dilimlenerek servis yapılır.Afiyet olsun..
    
        Hepinize hayırlı,mutluluk dolu gönlünüze göre bir gün geçirmenizi diliyorum.
                                                                                                    HOŞÇA KALIN:))

3 Ekim 2012 Çarşamba

FIRIN POŞETİNDE TAVUK


                Günaydın:))
   Ekim ayı serinliği ile sonbaharı hissettiriyor.Size de öyle oluyor mu bilmiyorum sonbahar bana hep hüzünlü geliyor.Ömrümüzden günlerin gittiğini ,tabiatın rengi ,şekli değişince daha mı çok anlıyoruz.Neyse konuyu derinleştirmeden ben bu sabah ne yemek pişirsem diyenlere pratik ve bir o kadar da lezzetli bir yemek tarifi ile geldim..
                                       
     FIRIN POŞETİNDE TAVUK
           MALZEMELER:
1 adet fırın poşeti,
1 adet bütün tavuk(parça tavuk da kullanılabilir),
2 adet patates,
7-8 adet çeri domates,
6-7 adet sivri biber
           SOS İÇİN:
 2-3 diş sarımsak rendelenerek içine 1 tatlı kaşığı  tuz ,yarım çay bardağı zeytinyağı,1 çay kaşığı kara biber,1 tatlı kaşığı kekik karıştırılarak hazırlanır.
          YAPILIŞI:
  Fırın poşetinin içine bir çay kaşığı un serpilerek sallanır. Dilimlediğimiz patatesler yerleştirilir.Yıkayıp temizlediğimiz tavuğa hazırladığımız sosu yumurta fırçası ile sürdükten sonra dilimlediğimiz patateslerin üzerine koyalım.Poşeti tepsiye alarak ağzını kapattıktan sonra çatalla ufak bir delik açalım.200 derecede 25 dakika fırınlayalım. Tepsiyi çıkarıp kenarlarına yıkayıp tuzladığımız biber ve domatesleri ilave ederek bu kez fırın ayarımızı 175 e alarak   20 dakika daha fırınlayalım. Yanına hiç bir şey yapmayın derim,patatesi,sebzesi üstünde bir yemek:)Ayran veya yoğurt çıkarın yeter.AFİYET OLSUN..
           Hayatınızdaki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
                                                                                                       HOŞÇA KALIN:)) 

1 Ekim 2012 Pazartesi

KELEK (DÜĞLEK)TURŞUSU




       Günaydın:))Haftanın ilk gününden hepinize merhaba:))Umarım güzel bir hafta sonu geçirmişsinizdir.Evlerde bu ara tamda turşuların kurulma zamanı.. Herkes damak tadına göre tüketebileceği sebzelerden,meyvelerden turşular koyma çabasında.Ben turşuda en çok salatalık ve kornişonu seviyorum.Bunların turşularını  ayrı ayrı kavanozlara kurdum. Karışık sebzelerle de turşu yaptım.Her yıl karışık koyduğum turşunun içine attığım keleklerin tadını beğenince bu yıl bir kavanozda sade kelek turşusu kurdum.Yaptığım turşuların tariflerini geçen sene kış hazırlıklarımda paylaşmıştım.Bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.:))Bugün ki tarifim ise kelek turşusu,mutlaka deneyin derim,kavunun keleği sevilmez ama turşusu süper oluyor:))KELEK TURŞUSU MALZEMELER:3 kilo kelek,2 çay bardağı sirke,1 yemek kaşığı toz şeker,2 litre kaynamış soğutulmuş su,10 yemek kaşığı kaya tuzu(suyuna katmak için)15-20 tane arnavut biberi,2 baş sarımsak,1 adet limon,2 yemek kaşığı kaya tuzu(üzerine)YAPILIŞI:Kelekler yıkanarak boyuna ikiye bölünüp  kaşık yardımı ile içleri temizlenerek 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile tuzlanır,üzerlerini geçecek kadar su konularak temiz bir bez örtülüp 5-6 saat bekletilir.Daha sonra kelekler tekrar yıkanarak kavanoza yerleştirilir.Kavanozun en altına keleklerin aralarına ve en üste arnavut biberleri ve sarımsaklar doğranarak serpiştirilir.Kaynatıp soğutulan sudan bir miktar bir kaba alınır. 10 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker,2 çay bardağı sirke ilave edilerek karıştırılıp kavanoza dökülür.Kalan su kavanoz doluncaya dek eklenir.En üste konulan arnavut biberlerinin ve sarımsakların arasına limon dilimleri yerleştirilerek kavanozun kapağı  kapatılarak güneş almayan bir yere kaldırılır.2 gün sonra kapağı açılarak kavanozun ağzında  mayalanmadan oluşmuş olabilecek perde varsa alınıp atılır.Yaklaşık 8-10 gün içinde turşunuz döner,bunu keleklerin renginin sararmasından rahatlıkla anlayabilirsiniz.AFİYET OLSUN..      NOT:Turşu kurarken benim yıllardır ölçüm değişmez.Malzeme ne olursa olsun  tuz,su ve sirke oranları oldukça önemlidir.Kavanoza,malzemeye göre doğru orantılı olarak artırıp yada eksiltirim.Benim mutfağımda oran daima şudur:1 litre su için 1 çay bardağı sirke ve 5 yemek kaşığı (silme) kaya tuzu.Hepinize gönlünüze göre geçirebileceğiniz bir hafta diliyorum..HOŞÇA KALIN:)) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...