Bu aralar,blogumla fazla ilgilenemiyorum..Evde tadilat işlerimiz var...Günlük işlerin yoğunluğuna hesapta olmayan işlerde eklenince sesim soluğum çıkmaz oldu:))
İnşallah en kısa zamanda blogumu eskisi gibi sıklıkla güncelleyebilirim. İnanın taslaklar fazlası ile dolu ama onları dahi girip yayınlamaya fırsatım olmuyor:((
Bugün sizlerle yöremizde evelik olarak bilinen ancak yörelere göre Labada, Efelek de denilen şifalı bir bitkiden yaptığım ,evelik dolması tarifimi vermek istiyorum..

EVELİK(LABADA):
Vücudu kuvvetlendirir,
Kanı ve bağırsakları temizler,
Lapa haline getirilerek kullanılırsa deri hastalılarının(ekzama ve kaşıntıya iyi gelir) iyileşmesine yardımcı olur.
Yeşil tohumları kaynatılarak suyu içilirse anne sütünü artırıcı etkisi olduğu söylenir.
EVELİK(LABADA) DOLMASI:

MALZEMELER:
2 bağ evelik,
200 gr kıyma,(kıyma koymadan lor peyniri ve bulgur ile de tercihe göre sarılır.)
2 tane kuru soğan,
1 tutam maydanoz,
1 tutam nane,
1 çay kaşığı pul biber,
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı bulgur(isteğe göre pirinç kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı salça,

ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt,
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Kaynayan suya evelikler yumuşaması için batırılıp hemen çıkarılarak soğuk suyun altına tutulur.Bu işlem eveliklerin renginin solmasını ve erimemesini sağlar.
Verilen malzemeler karıştırılarak evelik yapraklarına azar azar konularak sarılır.Genelde muska şeklinde sarılır ama isteğe göre normal yaprak sarma gibi de sarılabilir.Evelik yapraklarınız geniş ve uzunsa enine yada boyuna ikiye bölerek de kullanabilirsiniz.
Tencereye dizdiğimiz dolmalarımızın üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı tereyağı kavurup döküyoruz.Üstüne hafif çıkacak kadar sıcak su ilave ederek kaynara çıktıktan sonra ağır ateşte 20 dakika pişiriyoruz.Fazla pişmemesine özen göstermelisiniz.Çok nazik bir bitkidir hemen dağılabilir.
Yoğurda sarımsakları ezerek kattıktan(Ben yoğurda bahçemde ki taze sarımsaklardan doğradım,çok lezzetli olmuştu) sonra yoğurdu çırparak düzleyip,tabağa aldığımız dolmaların üzerine döküyoruz.İster kavurduğunuz salçadan kenara ayırıp yoğurdun üzerine dökün isterseniz yemeğin suyundan yoğurdun üzerine 1 yemek kaşığı serpiştirin.AFİYET OLSUN..