13 Haziran 2013 Perşembe
11 Haziran 2013 Salı
ÇOKOPRENS KURABİYE:))
Bugün sizlerle, çocuklarımın küçüklüğünde daha sık yaptığım ,yıllar öncesinden kalan bir kurabiye tarifimi paylaşacağım.
Oğlumun eve gelip gitmesinin üzerinden nerede ise üç ay geçti. Final haftası başlamadan arayıp anne,evde ki lezzetleri özledim,bana koli yapıp gönderir misin dediğinde,aklıma geldi yıllardır bu kurabiyeleri yapmıyordum ve oğlum çocukken bu kurabiyeleri çok severdi.Zeytinyağlılar,börekler,kekler,mantılar yaparak yanına bu kurabiyeleri de yaptım.Yapmışken de arşivimde yerlerini alsınlar istedim.Hem denemeyenlere hemde ilerde kızlarıma kolaylık olsun diye de ayrıntılı resimlemeye çalıştım.
ÇOKOPRENS KURABİYE
MALZEMELER:
2 adet yumurta,
3 çorba kaşığı yoğurt,
250 gr margarin,
1,5 su bardağı pudra şekeri,
1 paket vanilya,
5 su bardağı un,
2 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
Malzemeler yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.10 dakika dinlendirilerek 0,5 ml kalınlığında açılarak su bardağı yada çay bardağı ile kesilir(ben çay bardağı kullandım)Kesilen hamurların yarısının üzerine çöp şiş yada kürdan batırılarak delikler açılır.Fırın tepsisine yağlı kağıt serilerek kesilen hamurlar dizilir.175 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika üzeri çok kızarmadan pişirilir.Fırından çıkarılınca yarısının üzerine çikolata (ben çokokrem kullandım) sürülür,diğer yarısı ile çikolata sürülen parçalar kapatılarak hazırlanır.Afiyet olsun.
Huzurlu,sağlıklı ve gönlünüze göre geçirebileceğiniz hayırlı günler dileklerimle...
HOŞÇA KALIN:))
10 Haziran 2013 Pazartesi
SOĞUK AYRAN AŞI
Sıcak günlerin ferahlatıcı ,nefis çorbasıdır soğuk ayran aşı..
MALZEMELER:
1 su bardağı haşlanmış buğday(yarma,gendime),
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 yemek kaşığı tuz,
4 su bardağı yoğurt,
3 su bardağı su,
kekik,dereotu ve nane
YAPILIŞI:
Yoğurt su ile çırpılarak kıvamı koyu ayran yapılır.Hazırlanan ayran haşlanmış ve soğumuş olan gendime ve nohutlara karıştırılarak tuz ,kekik,dereotu ve nane eklenerek servis yapılır.Afiyet olsun..
NOT:
Buğdayı ve nohutu daha evvelden haşlayarak dondurucuya koyup zamandan kazanabilirsiniz.
Arşivimde bulunan gendime çorbası tarifim için BURAYA ,
Soğuk ayran çorbası tarifim içinse BURAYA bakabilirsiniz.
Huzurlu ,gönlünüze göre geçirebileceğiniz sağlıklı günler diliyorum.
HOŞÇA KALIN:))
6 Haziran 2013 Perşembe
SACDA KEFAL
Hayırlı günler,gününüz aydın olsun..
Bir balık bu kadar mı lezzetli olur:)
Resimler her şeyi anlatıyor zaten değil mi:)
Kefal balığı temizlenerek,derisi soyulup dilimlenir. Sarımsak,kekik,pul biber,limon suyu ve tuz ile harmanlanarak sacda 1 bardak zeytin yağında kızartılır.Yanında bol salata ile servis yapılır.
Bizimkiler makarna ve balığın lezzetini buluşturmayı pek severler ben az da makarna yaptım balığın yanına.Afiyet olsun..
Diğer balık yemeklerimi görmek isterseniz BURAYA bakabilirsiniz.
Güzel,sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum..HOŞÇA KALIN:))
5 Haziran 2013 Çarşamba
MİRAÇ KANDİLİ..
Mİ'RAC KANDİLİ
Sevgili peygamberimiz (S.A.V.)Allah'ın huzuruna davet edildiğinde Mekke'de ki Kabe-yi Muazzama'dan Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya kadar olan yolculuğuna ''İSRA'',oradan da Allah'ın huzuruna götürülmesine ''Mİ'RAC''''denir.İSRA ve Mİ'RAC hem ruh hemde beden ile gerçekleştirilmiştir.Peygamber Efendimiz(s.a.v.) ,Mi'rac gecesi bütün gökyüzünü dolaşmış,peygamberlerle buluşmuş,madde aleminin sona erdiği ve mana aleminin başladığı yedinci kat semaya ulaşmıştır.O alemlerde ki nice manevi güzelliklere tanık olmuştur.Alemlerin Rabbi ile konuşmuş,O gece Allah Teala,sevgili Peygamberimize (s.a.v.),ümmetine hediye edilmek üzere günde beş vakit namazı farz kılmıştır.
Bütün Müslüman aleminin Mi'rac Kandili mübarek olsun .Bu geceyi hakkı ile ihya edebilmeyi Rabbim hepimize nasip eder inşallah.
Dualarınızda hatırlanmak dileklerimle.HAYIRLI KANDİLLER..
.
3 Haziran 2013 Pazartesi
HAVUÇLU KURABİYE
Hayırlı sabahlar:))
Bugün haftanın ilk günü, güzel bir hafta olur inşallah hepimiz için.
Yine gün masamdan kalan bir tarif..Sofranın çiçeği gibiydi benim misafirlerim çok beğendiler..Tarifini aldığım arkadaşım havuç yerine elmada kullanılabileceğini söyledi.Dileyen okuyucum,elma ile de deneyebilir.
Ayrıntılı resimleyerek anigiff görüntüleri hazırladım,beğeneceğinizi umuyorum:))
Sevgili Arkadaşım GÜLCAN'A (GELİBOLU 17-midedenkalbe.blogspot.com) etkinliğinde kolaylıklar dileyerek kucak dolusu sevgi ve selamlarımla birlikte Havuçlu Kurabiye tarifimi gönderiyorum.
HAVUÇLU KURABİYE:
MALZEMELER:
1 yumurta,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı pudra şekeri,
100 gr oda sıcaklığında margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
4 bardak un
İÇ MALZEMESİ VE HAZIRLANIŞI:
3 adet rendelenmiş havuç,
1 çay bardağı şeker ile kısık ateşte 4-5 dakika pişirilerek 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz içi ilave edilerek ateşten alınır.
ÜZERİ İÇİN:
Çilek reçeli (Dilerseniz başka reçelde kullanabilirsiniz),
Hindistan cevizi
KURABİYENİN YAPILIŞI:
Kurabiye için verilen malzemeler yoğrularak 5-10 dakika üzeri temiz bir bezle örtülerek dinlendirilir.Daha sonra 2-3 parçaya bölünerek 0,5 ml kalınlığında oklava ile fazla inceltmeden açılarak,açılan hamurun üzeri ufak karelere bölünür.(kenarlardan çıkan hamurlar tekrar yoğrulur,açılır ve karelere kesilir)
Her bir karenin üzerine verevine çizikler atılarak hazırlanan iç malzemeden konularak sarılır.Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.Hamur bitene dek bu işlem tekrarlanır.150 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dakika kadar fırınlanır.Üzerlerinin beyaz kalmasına dikkat edilir.Fırından çıkan ilk sıcaklığı giden kurabiyelerin üzerine çilek reçelinden fırça ile sürülür.Sonra Hindistan cevizi serpilerek servis yapılacak tabağa alınır.Afiyet olsun..
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
1 Haziran 2013 Cumartesi
LOKUM KEK
Hayırlı sabahlar:))
Gün masamdan tariflerimle bugünde devam ediyorum.Sırada Lokum Kek var:)
Anigif görüntüleri hazırladım yine, umarım açıklayıcı resimleyebilmişimdir. Denemenizi önererek tarifine geçiyorum.
Gün masamdan tariflerimle bugünde devam ediyorum.Sırada Lokum Kek var:)
Anigif görüntüleri hazırladım yine, umarım açıklayıcı resimleyebilmişimdir. Denemenizi önererek tarifine geçiyorum.
LOKUM KEK
MALZEMELER:(KEK İÇİN)
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
3,5 su bardağı un,
2 paket kabartma tozu,
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi,
1 paket vanilya
SOS İÇİN MALZEMELER:
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tere yağı,
3 yemek kaşığı kakao,
1 çay bardağı pudra şekeri,
80 gr bitter çikolata,
ÜZERİNE BULAMAK İÇİN:
1 su bardağı Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Lokum keki 3 aşamada yapıyoruz.
1.AŞAMA: Un ve kabartma tozu haricindeki verilen kek malzemeleri çırpılarak una kabartma tozu ilave edilip azar azar karışıma katılarak çırpılır.Yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür.180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
2.AŞAMA:Sosu hazırlarken ise, çikolata haricinde ki bütün malzemeler karıştırılarak kaynatılır.3-4 dakika sürekli karıştırılarak kaynattıktan sonra çikolata eklenir.Sosun üzeri kabuk bağlamasın diye kullanmaya başlayıncaya dek ara ara karıştırılır.Soğuduktan sonra kullanılır.
3.AŞAMA:Kek kare şeklinde dilimlenir.Kek dilimlerinin her biri sosa daldırılır ve sosu çok içine çekmeden çıkarılarak Hindistan cevizine bulanıp başka bir tepsiye dizilerek servis için hazırlanır.3-4 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis yapılır.Afiyet olsun.
SEVGİ VE HUZUR DOLU BİR GÜN DİLİYORUM..
HOŞÇA KALIN:))