Ramazan-ı Şerif 5.günü menü önerisi:
Gendime Çorbası,
Karışık Yaz Türlüsü,
Şehriyeli Pirinç Pilavı,
Su Böreği,
Salata,
Şeftalili Muhallebi
GENDİME ÇORBASI
MALZEMELER:
1 Kase gendime(aşurelik buğday),
1 çay bardağı haşlanmış veya suda bekletilmiş kuru fasulye,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı yağ,
nane,
dereotu,
maydanoz,
kekik,
tuz,
Ayran,
(Arzuya göre haşlanmış et ve et suyu kullanılabilir)
YAPILIŞI:
Gendimeler yıkanarak,suda bekletilen fasulyelerle beraber tencereye konularak 8 bardak su ilave edilerek pişirilir.Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı yağda soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.nane,kekik,ince kıyılmış maydanoz,,dere otu ilave edilerek Pişen gendimelerin üzerine yarısı dökülür.Tuzu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.
Ateşten alınarak,ayranı azar azar ve sürekli karıştırarak katılır.Üzerine tavada ayırdığımız karışım katılarak karıştırılır.Servise hazırdır.
Sıcak içilebileceği gibi en çok soğuk içilmesi tercih edilen bir çorbadır.(soğuk içilecekse et ve et suyu kullanılması önerilmez)
KARIŞIK YAZ TÜRLÜSÜ
MALZEMELER:
300 gr fasulye,
2 adet patates,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
1 çay bardağı bezelye,
1 çay bardağı bamya,
2 adet kuru soğan,
1 adet domates,
2 adet yeşil biber,
1 adet kapya biber,
100 gr kıyma ,
1 yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı zeytin yağı
tuz,pul biber
YAPILIŞI:
Tencereye zeytinyağı konarak soğanlar kavrulur,kıyma eklenerek suyu salıp çekene dek kavrulduktan sonra sırası ile biberler,domates,kabak,patates,patlıcan ve fasulye,bamya ve bezelyeler eklenerek kavurma işlemine devam edilir.Sebzelerin rengi değişene dek kavurduktan sonra salçası ve tuzu,pul biberi de eklenerek malzemenin üstünü hafif örtecek kadar su eklenir.Kaynara çıktıktan sonra 20 dakika ağır ateşte pişirilir.
ŞEFTALİLİ MUHALLEBİ
MALZEMELER:
3adet şeftali,
yarım su bardağı pudra şekeri,
1 litre süt,
3 çorba kaşığı un,
1,5 çorba kaşığı nişasta,
1 paket vanilya,
1 bardak şeker,
üstü için 1 adet şeftali,
1 çay bardağı ceviz içi
YAPILIŞI:
Şeftaliler yıkanarak altlarından artı şeklinde kesikler atılarak kaynar suda 7-8 dakika haşlanır.Soğuk suya alınarak kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılarak pudra şekeri eklenip el mikseri ile çırpılarak püre haline getirilir 3-4 dakika pişirilir.
Un,nişasta ve şeker süte azar azar ilave edilerek( topaklanmaması için)sürekli karıştırılarak kaynara çıkarılır 2-3 dakika kaynattıktan sonra ateşten alınarak şeftali püresi ilave edilerek vanilya karıştırılıp mikserle çırpılır.
Kase veya kuplara paylaştırılarak üzerlerine şeftali dilimleri ve ceviz içi serpiştirilerek 3-4 saat dolapta soğuduktan sonra servis yapılır.
HAYIRLI İFTARLAR,AFİYET OLSUN:))
elinize sağlık, bereketli iftarlar...
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık ..sen böyle güzel menüler hazırladıkça ben her akşam size gelmek istiycem:))
YanıtlaSilMenüler çok güzel ellerinize sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilAblacim en cok muhallebiyi cekti canim..Seftalili tatlari cok severim hayirli iftarlar ablacim.
YanıtlaSilMenüler çok güzel olmuş,elinize sağlık.
YanıtlaSilnefis bir menü ellerinize sağlık hayırlı iftarlar:))
YanıtlaSilhepsi nefis ama bende şeftalili muhallebiyi isterim :) hayırlı iftarlar...
YanıtlaSilŞeftalili muhallebi tarifini aldım canım .
YanıtlaSilMenü çok güzel , ellerine sağlık .
Canım yine harika bir menü ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilharika olmuş yine döktürmüşsün ellerine sağlık
YanıtlaSil