
BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..
30 Kasım 2011 Çarşamba
MUSKA BÖREĞİ..

BİR ZAMANLAR BAL KUTUSUYDU...

Bugün kendimce uğraşlar içindeydim.Bir yıldır atmadığım bir bal kutusunu evde kızımın yıllar öncesinden iş eğitimi dersinden kalan boyaları elime gelince boyayıp dikiş kutusu yapayım dedim.. Aman Allah'ım bir kıymete bindi sormayın kızlar senin benim kutum olsun yarışına girdiler:)) mor akrilik boya ile boyadım..gri ile desen çalıştım kendimce:)üstüne de vernik attım.
İlk kez böyle bir çalışma yaptım Çok hoşuma gitti....çok zevkli öyle görünüyor ki devamı gelecek:)Dikiş kutusu olsun diye yaptım ama
herhalde büyük kıza toka kutusu
olacak,küçüğe de böyle bir şey tasarlayayım öyle vereyim diyorum..araları bozulmasın:)Akşam çektiğim için fotoğraflarda yansıma oldu..kusura bakmayın...
29 Kasım 2011 Salı
ETLİ ŞALGAM DOLMASI...ANNEMİN ELİNDEN..
ŞALGAM DOLMASI İÇİN MALZEMELER:
1 kg şalgam,
500 gr kıyma,
1,5 çay bardağı ince bulgur,
1yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 adet kuru soğan,
tuz ve pul biber,
kimyon,
maydanoz
( Ayrıca,2 Yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı salça dolmaların üzerine)

Şalgamların kabukları soyularak enine ince dilimlere ayrılır.Bir tencerede su kaynatılarak dilimlenen şalgamlar bu suda bir taşım kaynatılır.Bu işlemle acılığı varsa gider ve sarması kolay olur.Yalnız şalgamları kaynar suda fazla tutmamaya özen göstermeliyiz ezilebilirler.Kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk su dolu kaba atarak sonrasında süzgece alırız.
DOLMANIN İÇİNİ HAZIRLAMA:
28 Kasım 2011 Pazartesi
EV YAPIMI ERİŞTE VE ERZİNCAN UN ÇORBASI...
1 Yumak için;
1 yumurta, 1su bardağı su ,1tatlı kaşığı tuz ile aldığı kadar un yoğrularak yumak yapılır.5-10 dakika üstü örtülerek bekletilir.Böylece yumak kolay açılır.Yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açılarak üzeri unlanır,boyuna şeritler halinde kesilir,kesilen şeritler 2 li veya 4 lü olarak üstüste konularak enine ince ince kesilir.Serilerek kurutulur,veya hafif nemliliği geçtikten sonra dolaba poşetlenerek konulabilir.
ÇORBANIN KÖFTESİ İÇİN:
Bir miktar kıyma, tuz ve karabiberle yoğrularak fındık büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanarak köfte şekli verilir.
SOHARIÇ İÇİN:
(soharıç;soğanın ince ve çok küçük doğranarak yağda kavrulmasıdır)
Bir tavaya,1 Adet kuru soğan çok küçük doğranır.3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.1-2 tane yeşil soğan ilave edilerek sürekli karıştırılarak onlarda kavrulur.Daha sonra ince doğranmış maydanoz ve dereotu,nane ,kekik ilave edilerek ocaktan alınır.
DİĞER MALZEMELER:
1 Kase ev yapımı erişte,500gr yoğurt,6 su bardağı su,1 tatlı kaşığı tuz
SOHARIÇ İÇİN:
(soharıç;soğanın ince ve çok küçük doğranarak yağda kavrulmasıdır)
DİĞER MALZEMELER:
1 Kase ev yapımı erişte,500gr yoğurt,6 su bardağı su,1 tatlı kaşığı tuz
ERZİNCAN UN ÇORBASI YAPILIŞI:
6 Su bardağı su tencereye konulur.Kaynara çıkınca 1 tatlı kaşığı tuz atılıp,1 kase erişte içerisine dökülerek karıştırılır.5 dakika sonra köfteler içine atılarak yapılan soharıçtan 1-2 kaşık ilave edilerek 15 dakika pişirilir.
Erişteler taze ise pişirme süresi 10 dakika yeterli olacaktır.Ben kış için hazırlayıp kuruttuğum erişte den yaptığım için 15 dakikada pişirdim.
Yoğurt çırpılarak ayran hazırlanır.Eğer yoğurt ekşi ise çorba sıcakken katılmalı,tatlı yoğurt ise çorbanın ilk sıcaklığı gittikten sonra katılmalı.Ayranı çorbaya katarken sürekli karıştırmalıyız ki çökme olmasın.Sonrasında tavada kalan soharıçlarda çorbaya ilave ederek karıştırılıp servis yapılır.Böylece yeşillikler çorbaya daha bir renk katar.Arzu eden çorbaya sarımsak ilave ederek de içebilir.AFİYET OLSUN..
Etiketler:
ÇORBALAR,
ERZİNCAN UN ÇORBASI,
YÖRESEL YEMEKLER
26 Kasım 2011 Cumartesi
NOHUT YEMEĞİ(YAHNİ)
MALZEMELER:
2 Su bardağı nohut,
250 gr kuşbaşı et(kemikli parça etle de yapılabilir),
1 yemek kaşığı salça,
1 adet kuru soğan,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
tuz,
Dilerseniz nohutu haşlayıp süzüp kullanabilirsiniz.Ben genelde nohutu temizce birkaç su yıkar akşamdan ıslağa koyduğum suyla da pişiririm.Böylece protein ve vitamin kaybı olmaz.
Düdüklü tencereye bütün malzemeler (tuz hariç) konur.Kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.Kaynara çıktıktan sonra kısık ateşte 25 dakika pişirilir..Tencerenin kapağı açıldıktan sonra tuz ilave edilerek karıştırılır,bir taşım daha kaynatılarak servis edilir.(tuz pişerken hem eti hemde nohutu sertleştireceği için sonradan ilave edilir.)Acılı sevenler yerken pul biber ilave edebilirler..
NOT:Bu şekilde pişirilirse suyuna dikkat edilmeli,çünkü nohut haşlanırken su çeker direk pişirdiğimiz için olacak su kaybı dikkate alınmalı.İyi pişirilen nohut yemeği sindirime yardımcı olur.
25 Kasım 2011 Cuma
KIYMALI,ISPANAKLI BÖREK
KIYMALI ISPANAKLI BÖREK
MALZEMELER:
5 adet hazır yufka,
1 su bardağı soda,
1 su bardağından 1 parmak aşağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
2 adet yumurta,
İÇ HARCI İÇİN:
200gr kıyma,
250 gr ıspanak,
1 adet kuru soğan,
1 kahve kaşığı salça,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
tuz,
pul biber
YAPILIŞI:
Ispanaklar sirkeli su ile yıkanır,suyu süzdükten sonra doğranır.Bir tavada 2 yemek kaşığı yağ konularak, soğan küçük doğranarak kavrulur,kıyma ilave edilir.Kıyma suyunu salıp çektikten sonra doğradığımız ıspanaklar ilave edilir.Ispanaklara tuz,biber ve salça da eklenerek kısık ateşte tatların birbiri ile karışması için 5 dakika kadar pişirerek ateşten alınır.
Diğer tarafta fırın tepsisi yağlanır.
Verilen malzemeler derin bir kapta karıştırılır.
Yufkalar tepsiye serildikçe bu karışım kepçe ile yufkaların her yerine dökülür.Yufkaların her katında işlem tekrarlanır.Yufkalar yarı olunca arasına tavada hazırladığımız ıspanaklı,kıymalı iç yufkaların her yerine gelecek şekilde dağıtılır.
Üzerine kalan yufkalarda aynı şekilde kapatılarak 200 derece fırında 25 dakika kızartılır.Afiyet olsun.
5 adet hazır yufka,
1 su bardağı soda,
1 su bardağından 1 parmak aşağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
2 adet yumurta,
İÇ HARCI İÇİN:
200gr kıyma,
250 gr ıspanak,
1 adet kuru soğan,
1 kahve kaşığı salça,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
tuz,
pul biber
YAPILIŞI:
Ispanaklar sirkeli su ile yıkanır,suyu süzdükten sonra doğranır.Bir tavada 2 yemek kaşığı yağ konularak, soğan küçük doğranarak kavrulur,kıyma ilave edilir.Kıyma suyunu salıp çektikten sonra doğradığımız ıspanaklar ilave edilir.Ispanaklara tuz,biber ve salça da eklenerek kısık ateşte tatların birbiri ile karışması için 5 dakika kadar pişirerek ateşten alınır.
Diğer tarafta fırın tepsisi yağlanır.
Verilen malzemeler derin bir kapta karıştırılır.
Yufkalar tepsiye serildikçe bu karışım kepçe ile yufkaların her yerine dökülür.Yufkaların her katında işlem tekrarlanır.Yufkalar yarı olunca arasına tavada hazırladığımız ıspanaklı,kıymalı iç yufkaların her yerine gelecek şekilde dağıtılır.
Üzerine kalan yufkalarda aynı şekilde kapatılarak 200 derece fırında 25 dakika kızartılır.Afiyet olsun.
HAYIRLI CUMALAR....
resim netten alıntıdır
Dünyada ve ahirette Senden af ve afiyet dilerim.
Allah'ım kabir azabından sana sığınırım.
Bizleri doğru yoldan ayırma.
Sana layığı ile kulluk etmemizi nasip kısmet eyle....
AMİN..
Allah resulü (sav)şöyle buyurmuştur:.'Dua ettiğinizde çok isteyin.Çünkü vereceği hiçbir şey Allah'a ağır gelmez'
24 Kasım 2011 Perşembe
KIŞ KEKİ
KIŞ KEKİ
1 Yumurta,
(1 su bardağından bir parmak eksik olarak )
1 bardak süt,
1bardak sıvı yağ,
1 bardak toz şeker,
1 kahve kaşığı zencefil,
1 kahve kaşığı tarçın,
1 yemek kaşığı tahin,
1 çay bardağı iri dövülmüş kayısı çekirdeği,
1 çay bardağı kuş üzümü
2 yemek kaşığı mısır unu,
aldığı kadar un
Kalıp yağlanarak,verilen malzemelerden hazırlanan karışım dökülerek,175 derece fırında 25 dakika pişirilir...
Ben ıhlamurdan hazırladığım çayla tadına baktım...sizde arzu ederseniz deneyin..çay da kek de tam kışa uygundu.Dilerseniz keke başka şeylerde katabilir ya da çıkarabilirsiniz..Ben aklıma estikçe mutfakta böyle şeyler denerim.Sonuçta hepsi sevilen tatlar karıştırınca da yeniyor..Kek kek olmaktan çıkıp adeta vitamin deposu oluyor..Tam bir şifa..:)
23 Kasım 2011 Çarşamba
KIYMALI MAKARNA..
Çocuklarımın vazgeçilmezidir makarna,her gün pişirsem itiraz etmezler..Sıkça yemek istediklerinden bende besin değerini artırmak için çeşitli soslarla yaparım.Bugünde kıyma soslu makarna yaptım.
Makarnayı genellikle çekmeli yaparım.1 paket makarnaya 5 su bardağı suyu kaynatıp,tuzunu kaynara çıktıktan sonra atarak(suyun geç kaynara çıkmaması için) makarnayı suya dökerim...Karıştırarak dibe yapışmaması sağlanacağı gibi 1 yemek kaşığı sıvı yağ katarakta yapışmanın önüne geçebiliriz.Suyunu çekince makarnamız pişmiş demektir.Başka bir tavada erittiğimiz 1 yemek kaşığı tereyağı makarnaya dökülüp karıştırılır.
NOT: Eğer hemen yemeyecekseniz tane tane olması ,yapışmaması için 2 litre suda 1 paket makarnayı haşlamalı,suyunu süzerek 1 bardak soğuk sudan geçirmeli...sonra yağını,sosunu ilave etmeliyiz.
SOSU İÇİN:
1Adet kuru soğan rendelenerek 2 kaşık sıvı yağda istenilen miktarda kıyma ile kavrulur.Kıyma suyunu salıp çekince 2 adet domates kabukları soyularak rendelenir,1 kaşık domates-biber salçası karışık konularak 4-5 dakika kaynatılır.
Hazırladığımız sosu makarnanın üzerine dökerek en üste 3 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek servis yaparız.
22 Kasım 2011 Salı
KURDELA NAKIŞI YAPIMI ÖRNEKLERİ....
11 cm organize kurdela dan kesip uçlarını atmaması için yakıyoruz.
İki ucunu birleştirip dikiyoruz.
Daha sora yanlarını teğel alıyoruz ipi çekerek kurdelayı büzüp çiçek şekli veriyoruz...
Ortasına boncuk dikiyoruz.
Benim örtünün yanlarında gümüş renkli ip kullanıldığı için boncukları da o renk kullandım siz kendi zevkinize göre renkler kullanırsınız.
3,5cm aralıklarla şekildeki gibi teğel alınır.
Daha sonra teğel ipi çekilerek 5 yaprak elimizle şekillendirerek büzülür kurdelanın iki ucu büzülen iple dikilir.
En sonunda ortasına boncuklar dikilir.
Yeşil yapraklar 0,5 cm lik organize kurdela ile özel kurdela nakışı iğnesi ile direk beze uygulanır.Çizilen yaprağın şekline göre iğne batırılır..desen haliyle çıkar...Dal kısımlarda gümüş simli oya ipi kullandım....zincir işi dediğimiz nakışla işledim.
Umarım yapacak olan ve ayrıntılı resim isteyen arkadaşlarıma faydalı olacak şekilde anlatabilmişimdir.
Belki oyalayıcı gözüküyor ama çok zevkli bir uğraş denemenizi öneriyorum........
PAZI KAVURMASI..
Hayırlı Sabahlar:)
Yapraklarını sarmada kullandığım pazının saplarını da haşlayarak kaldırmıştım.Bugün kavurdum ve sizlerle paylaşıyorum.Siz isterseniz yapraklarını da kullanabilirsiniz.
Ben yumurtalı yaptım.Her iki şeklini de resimledim hangisini dilerseniz yapın..tavsiye ediyorum...
21 Kasım 2011 Pazartesi
PAZI SARMASI......
1 çay bardağı ince bulgur,
250 gr kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı salça,
tuz,pul biber,maydanoz
SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı sıvı yağ
ÜZERİNE:
1 Kase sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI:
Pazıların sapları kesilerek kaynar suya yaprakları batırılıp çıkarılır..çok fazla sıcak suda bırakmamalı yapraklar ezilir...daha sonra soğuk suya tutulur bu yeşilliğini kaybetmemesi için yapılan soğutma işlemidir...(Saplarını da bir taşım aynı suda kaynatıp soğuk suya tutarak kaldırın...Onlarla da yumurtalı pazı kavurması yapabilirsiniz...tarifini bir daha ki post ta vereceğim:))
Verilen malzemeler yoğrularak hazırlanan harçtan azar azar ortadan bölünerek küçük parçalara ayrılan pazı yapraklarının içine konularak sarılır....Tencereye dizilen sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilerek kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir...Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağda ( istenirse tereyağı daha lezzetli yapar) 1 yemek kaşığı salça kavrularak tencerede kaynamakta olan sarmaların üzerine dökülür 5 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır.
(pazı ince yapraklı ve çabuk piştiğinden ilk haşlanırken ve sarıp pişirirken ısıya dikkat etmeli kaynar suda çok bekletmemeli ve kısık ateşte maksimum 15 dakika pişirmeliyiz.)Afiyet olsun...
20 Kasım 2011 Pazar
ÇATI KATINDAYDIK......
Cumartesi günü sadece uğrayıp,hal hatır edip geçmek için uğramıştık fakat akşam yemeğine ısrar edilince kaldık...Burası eltimin evinin çatı katı...bana göre evin en güzel bölümü...bana küçük mekanlar hep sıcak ve samimi gelir,manzarası oturması da rahat..
Bunlar da balkonda ki çiçekler hava soğuyunca içeri alınmış hava değişikliğinden biraz sararıp solmuşlar ama eltim de kaynım da tam bir çiçek uzmanı...bu çiçeklerin canlanacağına hiç şüphem yok...


Yer minderleri ve duvarlarda da çok eski yıllardan kalma
kar ayaklıkları... patik ve kese ....

Mısır unu,pul biber ve tuz ile karıştırılarak yağlanmış fırın tepsisine dizilip,30 dakika fırınlanarak kızartıldı....


Bir cumartesiyi de böyle noktalamış olduk...hepinize mutlu hafta sonları diliyorum...
HOŞÇA KALIN:))
19 Kasım 2011 Cumartesi
BEBEK PATİĞİ...
3,5 Numara şişle mavi ip ile 25 ilmek başlanır.32 sıra haroşa örülür.8 ilmek kesilerek beyaz iple kalan ilmekler örülür.2 sıra örüldükten sonra mavi ip ile 2 sıra örülür.. Bir beyaz bir mavi 7tane mavi çizgi olana kadar devam edilir ve kesilir.
Ben bu patikte yapmadım erkek bebeğe ördüğüm için ,kız bebek patiklerine oyayı daha çok yakıştırıyorum...Sonrasında büzdüğünüz çizgili kısıma ponpon dikilerek patiğimizi bitirmiş oluruz.(isterseniz ponpon yerine çiçekli bir motif veya bir düğme ilede kullanabilirsiniz)
Burada da kolay pon pon yapımını anlatmaya çalışayım.İki parmak mesafesine 10-15 kez ip dolanır.Daha sonra orta yerinden düğüm atılarak sabitlenir ipin ucu uzun bırakılarak kesilir.(pon ponu patiğe bu iple dikmek için)Kenarları makasla kesilerek elde yuvarlaklaştırılıp patiğe dikilir.
Etiketler:
BEBEK PATİKLERİ,
MİNİKLER İÇİN ÖRGÜ SÜVETERLER,
örgülerim
18 Kasım 2011 Cuma
PIRASA DOLMASI..
MALZEMELER:
yarım kilo kıyma,
1kg pırasa,
2-3 çorba kaşığı pirinç,
2-3 çorba kaşığı köftelik bulgur,
2 adet kuru soğan,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
maydanoz,tuz,karabiber
Pırasaların beyaz kısımları 3 parmak eninde kesilerek sıcak suda haşlanır.İç kısmını çıkararak üstte kalan kısıma verilen malzemelerden yoğurduğumuz kıymalı harç doldurulur.Pırasaların üzerini örtecek kadar su ilave edilir.Kaynara çıktıktan sonra ağır ateşte 25 dakikada pişirilir.Üzerine limon sıkılarak servis yapılır.Dilerseniz damak tadınıza göre üstüne yoğurt dökülerekde servis yapılabilir. Afiyet olsun..
16 Kasım 2011 Çarşamba
PİRİNÇ PİLAVI EŞLİĞİNDE ET SOTE....
Tavayı ateşte ısıttıktan sonra içine 2 yemek kaşığı yağ konularak kuşbaşı doğradığımız etleri ilave ederiz.Etleri sürekli karıştırarak renkleri döndüğü zaman 2 adet kuru soğanı küp küp doğrayarak etlere ilave ederiz.Soğanlar suyunu salıp çektiğinde 2-3 adet sivri biber doğranarak katılır.Biberlerde kavrulur.2 adet domates doğranarak eklenir tuz ve kekik ilave edilir.Tavanın kapağı kapatılarak 15 dakika pişirilir.Et soteyi pişirdikten sonra lezzetli olması açısından 2 yemek kaşığı zeytinyağı üzerinden gezdirilir. Pirinç pilavı ve yoğurt eşliğinde servis edilir....Afiyet olsun..
15 Kasım 2011 Salı
CİĞER YAHNİ...
CİĞER YAHNİ:
Ciğer kuşbaşı doğranır.Bir kaç kez yıkanarak kanı temizlenir.1 yemek kaşığı sıvı yağda 3-4 tane kuru soğan küçük doğranarak kavrulduktan sonra ciğerler ilave edilir.Ciğerler suyunu salıp çektikten sonra tuz,kara biber ve 1 yemek kaşığı salça eklenir.Üzerini örtecek kadar az su eklenerek kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 15 dakika pişirilir.Afiyet olsun..
14 Kasım 2011 Pazartesi
KENDİMCE MEFRUŞAT ÇALIŞMALARI....
Perdelerimi bir kaç yıl önce uzun diktirmiştim.O zamanlar kaloriferlerde kömür yakıyorduk şimdi ise doğal gaz kullanıyoruz...Kalorifer peteklerinin önünün kapalı olması ısı kaybına sebep oluyor,daha iyi ısınabilmek için perdeleri peteklerin arkasına atıp duruyorduk.Görüntü hoş olmuyordu ... Bir arkadaşım perdeci ye verip yaptırınca aynı şekilde perdelerini bende evde yapabilirim diye cesaretlendim...Belki sizler de böyle bir çözüm yolu arıyorsunuzdur veya perdelerinizden sıkıldıysanız hemen deneyin derim...
Bu da oturma odamın perdesi bu odam da 2 pencere olduğu için fazla şıkır şıkır olmasın hemde çok uğraşmayayım diye perdelerimi sadece katladım ve diktim...Sadede gayet güzel oldu...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)