Hayırlı günler:))
Bugün,daha önce arşivimde olan Erzincan ketesi tarifimi istek üzerine yapılışı ile ayrıntılı olarak resimleyerek güncelledim .Denemenizi tavsiye ederek tarifime geçiyorum.
ERZİNCAN KETESİ:
MALZEMELER:
250 gr margarin,(tereyağı da kullanılabilir)
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 kg süt,
1 yemek kaşığı tuz,
40 gr kadar yaş mamur mayası,aldığı kadar un.
İÇ MALZEME:
YAPILIŞI:
Süt ılık,margarin ise eritilmiş olmalı ,mayayı sütte karıştırarak erittikten sonra bütün malzemeler yoğrulur.Yumuşak bir hamur olmasına dikkat etmeliyiz.Yoğrulan hamurun üzeri temiz bir bezle örtülerek dinlendirilir ,mayalanmaya bırakılır.Ortam soğuksa hamurun üstü sarılır.Sıcaklık hamurun mayalanmasını sağlar.1 saat bekledikten sonra hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır (12-13 beze çıkıyor)oklava yardımı ile açılır.Açılan yufkanın 3 de 1 i katlanır arasına hazırlanan iç konularak rulo yapılır.Daha sonra yapılan rulo kendi etrafında döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Üzerine el ile bastırarak yayılır daha sonra yumurta sarısı sürerek fırınlanır.180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üstleri kızarana dek pişirilir.Arzuya göre iç malzeme olarak ceviz veya tahinde kullanılabilir.Fakat esas Erzincan Ketesi unlu içle hazırlanandır.Afiyet olsun..
1 kg süt,
1 yemek kaşığı tuz,
40 gr kadar yaş mamur mayası,aldığı kadar un.
İÇ MALZEME:
3 çay bardağı sıvı yağ,
2 su bardağı un,
2 su bardağı un,
karıştırılarak hafif kavrulur açılan yufkaların arasına konur.
YAPILIŞI:
Süt ılık,margarin ise eritilmiş olmalı ,mayayı sütte karıştırarak erittikten sonra bütün malzemeler yoğrulur.Yumuşak bir hamur olmasına dikkat etmeliyiz.Yoğrulan hamurun üzeri temiz bir bezle örtülerek dinlendirilir ,mayalanmaya bırakılır.Ortam soğuksa hamurun üstü sarılır.Sıcaklık hamurun mayalanmasını sağlar.1 saat bekledikten sonra hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır (12-13 beze çıkıyor)oklava yardımı ile açılır.Açılan yufkanın 3 de 1 i katlanır arasına hazırlanan iç konularak rulo yapılır.Daha sonra yapılan rulo kendi etrafında döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Üzerine el ile bastırarak yayılır daha sonra yumurta sarısı sürerek fırınlanır.180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üstleri kızarana dek pişirilir.Arzuya göre iç malzeme olarak ceviz veya tahinde kullanılabilir.Fakat esas Erzincan Ketesi unlu içle hazırlanandır.Afiyet olsun..
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
Babaannem yapardı bizde çok severdik bayadır yemiyodum nefis gözüküyor :)
YanıtlaSilHamur işinin her türlüsüne bayılırım. Kete de öyle:)
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık canım.
ablacim dokturmusun bayilirim keteye cok guzel olmus:)
YanıtlaSilhımmm Selam Emine abla süper gözüküyor birtanesini alasım geldi eline sağlık sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık harika görünüyor,bizim evde çok sevilir ,ama yapmayı hiç denemedim.Acaba yapabilir miyim ,ayrıntılı olarak tarifi vermişsiniz teşekkürler..
YanıtlaSilamanınn eşimin memleket ketesi bu,kesin kayın validem biliyordur bu keteyi :) eline sağlık canım nefis görünüyor..
YanıtlaSilellerine sağlık harika görünüyorlar,yaım aşamalarının oluşu çok iyi :)
YanıtlaSileski arşivimizde olan bir tarifi yeniden eklemeler yatığımızda,güncellediğimizde tkerardan yeni yayına nasıl sokabiliyoruz,tkerar kopyalayıp yeni yayınmı yapmalıyız yoksa başka bir ayarı varmı acaba?
sevgiler...
canım benim ellerine sağlık harika bi lezzet bende yemiştim sen benimde gönlümün birincisisin banada beklerim sevgiler
YanıtlaSilben aslen Erzurumluyum keteyi biliriz ve bayılırım çayla ellerine sağlık mükemmel görünüyor sevgiler
YanıtlaSilooohh nefis görünüyo eline sağlık canım :)
YanıtlaSilhazır yapılmışı varsa ondan almayı tercih ederim galiba :)
YanıtlaSilmesela şu senin yaptıklarından :)
sabah kahvaltısı için ne güzel olurdu
ellerine sağlık Birincim
hayırlı Cumalar
dua ile...
İşte bu........Sayfan harika olmuş canım bayıldım hayırlı cumalar,sevgiler...
YanıtlaSilhayırlı cumalar canım,ellerine sağlık birincimm off off şu güzelliğe bak ,biz Kars;lı olarak bunun daha bir değişik ketesini yaparız ama buda harika olmuş, hemen hemen aynı malzemeler ,bereketli olsun canım
YanıtlaSilBayılırım keteye olsa da yesem şimdi :)) Ellerine sağlık canım, harika olmuşlar..
YanıtlaSilayyy ayyy ayyy ... annemde çokça yapar . bayılırım hele içide bolcana olursa değmeyin keyfime... ellerinize sağlık canım çekti vallahi.olsada yeseydim:)
YanıtlaSilBayılrım ben keteye bana özel yapar getirirler talebelerim ama ben yapmayı bilmiyorum ellerine emeğine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilgeçenlerde hasta yakınları yapıp getirmiş bize de hastanede.o zaman tatma fırsatım oldu.ellerine sağlık.sevgiler
YanıtlaSilYanında tulum peyniri ve çay ohhhh missss ellerine sağlık marifetli hatun ben hazır alıyorum
YanıtlaSilerzincan ketesiiii hmmm.geçenlerde erzincandan gelen misafirim toparlamış gelmiş elleriyle açmış olduğu keteleri.birazını yedik birazınıda buzluğa koymuştum.çıkartıp ısıttım misler gibi oldu ilk piştiği gibi.sizinde ellerinize sağlık .sevgiler
YanıtlaSilçok güzel görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSil