Sıcak günlere ferahlatıcı bir içecek,gül şerbeti.
Günümüzde pek yapılmasa da Osmanlı zamanında ziyafet sofralarında bulundurulur,bir önce ki yemeğin ardından alınarak damak yeni bir lezzete hazırlanırmış.
Ben dolaba koydum.Soğusun ve sıcaklardan ferahlamak istedikçe içelim.Ev yapımı mis gibi gül kokusu ile gül şerbetimin tarifine geçecek olursam;
GÜL ŞERBETİ:
Kokulu gül yaprakları çanak yerlerinden kesilerek beyazları ayıklanır.(150 gr gül: 15-16 adet gül)Ayıklanan gül yaprakları yıkanarak süzdürülür.1 su bardağı şeker ve 1 limon suyu sıkılarak yoğrulur.5-6 saat bekletilir.3 litre su 4 bardak şekerle kaynatılır.Bekleyen gül yaprakları içine dökülerek bir taşım daha kaynatılarak kokusu ve renginin suya geçmesi sağlanır.
Soğuduktan sonra temiz bir tülbentten süzülür.Ne kadar iyi süzülürse o kadar duru olur.(Şekeri isteğe göre azaltılıp veya çoğaltılabilir.Tamamen şeker kullanımı ile alakalıdır.)
Servis yapılacağı zaman isteğe göre sade içilebileceği gibi birkaç damla limon suyu da sıkılarak servis edilebilir.
AFİYET OLSUN..
Keyifli pazarlar,HOŞÇAKALIN:))
Görüntü süper sıcaklar için ellerinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilEllerine saglik coook guzel gorunuyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık harika görünüyor canım, güzel bir pazar diliyorum ,sabah kahvaltısınına gel:)))))
YanıtlaSilşimdi o gül şerbetinden içmek vardı soğuk soğuk.ellerine sağlık
YanıtlaSil