GENDİME TARHANASI:
MALZEMELER:
3 çorba kasesi gendime(aşurelik buğday),
3 iri boy domates,
5-6 tane çarliston biber,
2 demet dereotu,1 yemek kaşığı tuz,
1 kapya biber,
1,5 kilo kadar ayran
YAPILIŞI:
Gendimeler yıkanıp, bir tencereye konularak, 6 bardak su ilave edilerek kaynatılır.Diğer tarafta sebzeler yıkanır küçük küçük doğranır,kaynara çıktıktan 10 dakika sonra gendimeye ilave edilerek 10 dakika kadar daha kaynatılır.Tenceredeki malzemenin üstünü bir parmak geçecek şekilde ayran ilave edilerek kesilmemesi için sürekli karıştırılır. Kaynara çıkana kadar karıştırılmaya devam edilir.Sonrasında ise arada bir karıştırılarak 15 dakika daha kaynatılır,ateşten alınır.24 saat bekletilir,üzerine çıkan suyu süzülerek bir avuç un atılır tencerenin içine ve karıştırılır.Bu işlem kalan suyunu almak içindir.Temiz bir tepsi( veya sini) unlanır. Kaşık yardımı ile alınan malzemeler ortasına bastırılarak(daha iyi kurumasını sağlar) un serpilen tepsiye dizilir üzerine temiz bir tülbent serilerek(tozdan korumak için) kurumaya bırakılır.Bir gün sonra alt kısımları üste çevirmeli ki daha çabuk kurusun.Kışın soğuk günlerinin harika çorbasıdır.Kurutulmuş 5-6 tanesi ile 6 kişilik çorba yapılır.Benim kış soğuklarında vazgeçilmez çorbamdır:)Çorbasının yapılışı için BURAYA bakabilirsiniz.Afiyet olsun.
NOT: Ben bahçede büyük leğende kaynattım.Ölçüleri iki katı kullandım.Sizde arzunuza göre miktarı doğru orantılı olarak artırıp veya azaltabilirsiniz.
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
Artık İstanbul için bu işin mevsimi geçti herhalde. Ama yazdım tarifi, inşallah seneye. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNasıl güzel olmuştur o tarhana şimdi.Ellerine,
YanıtlaSilemeğine sağlık canım.Afiyetle tüketin sevgiler..
Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor.Tamda şifa deposu. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
ellerine sağlık enfes görünüyor çorba tarhanın her çeşidini severim sağlık deposu bence
YanıtlaSilellerine sağlık birincim inanırmısın sanki burnuma geldi o harika koku mis gibi mübarek:)) birde odun ateşi üzerinde aman allahım :))havalarda yavaş yavaş serinliyorken sıcacık mis gibi çorba ne de güzel gidiyor değilmi:))selamlar sevgiler
YanıtlaSilLezzetini inaılmaz merak ettim,benim yaptığımdan eey farklı..
YanıtlaSilEminim çok lezzetlidir..
Sevgiler canım..
Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca :) Tatmam lazım şifa kaynağı gibi, bu tarhananın tadını çok merak ettim..
YanıtlaSilHAYIRLI SABAHLAR
YanıtlaSilDERYAYI , SENİ ZİYARET EDİNCE KENDİMİ ÇOK BECERİKSİZ HİSSEDİYORUM
NE KADAR HAMARATSINIZ
ELLERİNİZE SAĞLIK
Ne kadar değişik bir tarhana tarifi...Hangi yöreye ait birincisin bu tarhana merak ettim... Tadını çok merak ettim gerçekten... Ellerine sağlık hamarat hanım :)
YanıtlaSiltarhanaya bayılırım çok güzel olmuş ellerine emeğine sağlık çok güzel olmuş
YanıtlaSil