BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

6 Temmuz 2013 Cumartesi

DUT PEKMEZİ

Hayırlı Sabahlar..
Uzun zamandır bloguma girecek enerjiyi kendimde bulamadığım için ara verdim.Araya hastalıklar,yollar v.s. bir sürü şeyler girdi.Hayatımda son bir aydır eşimin ve benim rahatsızlıklarımın yanında oğlumun mezun olup mühendisler ordusuna yeni bir nefer olarak katılması yanında kızımın hayalinde ki üniversiteye girebilecek bir sınavı geride bırakması bizleri çok sevindirdi.Yazacak ,anlatacak çok şey olmasına rağmen sizleri bunlarla sıkmadan dut pekmezi tarifimi paylaşmak istiyorum.Bu süre içerisinde beni merak eden arayan mail atan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum umarım bu kadar uzun ara bir daha vermem.

DUT PEKMEZİ YAPIMI



Dut pekmezi yapımı zahmetli gözükse de oldukça  zevkli ve kolay oluyor.Daha önce ki tariflerimde anigif görüntüleri çok beğenildi.Bu tarifimi de  anlaşılırlığı kolay olsun diye anigifle hazırladım umarım beğenirsiniz.

DUT PEKMEZİ 
MALZEMELER:
Dut ,
Su
YAPILIŞI:
Dutlar yıkanarak suyu süzdürülür(bazıları yıkamadan da yapıyor kaynatıldığı için steril olduğu ve dutun şiresi su ile akıp gitmesin diye düşünülerek ama ben her zaman yıkayarak yaparım)
Kaynatılacak kaba alınarak az su ilave edilerek dutlar haşlanmaya bırakılır.Haşlanan dutlar daha sonra kevgir kepçe ile suyun içinden alınarak bir çuvala konulur, sıcaklığı gitmesi beklenir.Derin bir kabın üzerine kevgir konularak çuval üzerine yerleştirilir ve yoğrulur ,dutlar ezilerek suyu alttaki kaba geçirilir.Daha sonra alta geçirilen suyu elekten başka bir kaba süzdürülür böylelikle dutların suyu posasından ayrılmış olur. Dutların  haşlandığı  suyu da  elekten geçirerek ezilen  dutların sularıyla bir arada toplanan  kapta  koyulaşana kadar tekrar kaynatılır.
Bu esnada üzerinde oluşan köpükleri almalıyız ki pekmezimizin rengi güzel olsun.Bu köpükleri atmaz bir kapta ,buzdolabında muhafaza ederek yüzünüze maske yapabilirsiniz.Doğal maske :))
Yapmış olduğumuz pekmezi soğuduktan sonra kavanozlara koyarak kahvaltıda sade ya da tahin ile ,hamur işlerimizde afiyetle tüketiriz.
Pekmezin faydaları saymakla bitmez,özellikle kansızlık için çok iyi gelir.Sabahları aç karnına 1 yemek  kaşığı pekmez üzerine az limon sıkılarak tüketildiğinde demir eksikliğine,kansızlığa çok iyi gelir.
Ben küçük kızıma ufakken yemediği için  sulandırarak verirdim ve pekmez kola dediğimde içmeye bayılırdı:))
Mide hastalıklarına da iyi gelen pekmez çocukların büyümesinde ve gelişmesinde çok etkilidir,direnç artırır,kuvvet vericidir.Enerji deposudur.Soğuk algınlıklarında ve boğaz ağrılarında bizim evde doğal öksürük şurubu olarak kullanılır.

Hayırlı ,sağlıklı günler diliyorum.

HOŞÇA KALIN:))

9 yorum:

  1. Canım hoşgeldin en sevdiğim pekmezdir ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Her fotoğrafı inceledim evde pekmez yapılabildiğini bilmiyordum. Şimdi izleyince çok zor olmadığını gördüm ama yinede zahmetli Birincim ya. Valla ellerine emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Hoş geldin arkadaşım. Kızını da oğlunu da tebrik ederim. Bu dut pekmezi tam bana göre ben de kansızlık var. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ne kadar güzel anlatmışsın canım afiyetle yemek nasip etsin eline sağlık

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık..kaç kilo duta ne kadar su koydunuz ölçü verebilirmisiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dutları bahçemden topladığım için tartmadım.Bu nedenle ölçü veremiyorum.Ancak ne kadar olursa olsun dutların üzerini tam örtmeyecek şekilde su ile haşlıyorsunuz.Resimlere dikkat ederseniz su miktarını anlayabilirsiniz.Umarım yardımcı olabilmişimdir,yaparsanız sonucu yazarsanız sevinirim.Kolay gelsin.

      Sil
  6. Vallahi özlemiştik, hastalıklar geçsin gitsin.Güzeellikler kalıcı olsun.Oğlunuzu kutluyorum, insana gurur verici bir olay. Benim de oğlum yüksek mühendis olduğu için ,pek hoşuma itti.Kızınıza da hayırlı haberler olsun, bizi yalnız bırakmayın.Bu ortam terapi yeri unutmayın.
    Pekmeze gelince ,zahmetliymiş ama tadı herhalde tartışılmaz.

    YanıtlaSil
  7. EMİNİM ÇOK LEZZETLİDİR... hele benim gibi dutu çok seven biri için... paylaşıma teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. ABLACIM SENİN SLAYTINIDA PEKMEZİNİDE YERİM YER:)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...