BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

28 Kasım 2011 Pazartesi

EV YAPIMI ERİŞTE VE ERZİNCAN UN ÇORBASI...


               


                   
                     
                  EV YAPIMI ERİŞTE:
          1 Yumak için;
     1 yumurta, 1su bardağı su ,1tatlı kaşığı tuz ile aldığı kadar un yoğrularak yumak yapılır.5-10 dakika üstü örtülerek bekletilir.Böylece  yumak kolay açılır.Yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açılarak üzeri unlanır,boyuna şeritler halinde kesilir,kesilen şeritler 2 li veya 4 lü olarak üstüste konularak enine ince ince kesilir.Serilerek kurutulur,veya hafif nemliliği geçtikten sonra dolaba poşetlenerek konulabilir.


ÇORBANIN KÖFTESİ İÇİN:
       Bir miktar kıyma, tuz ve karabiberle yoğrularak fındık büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanarak köfte şekli verilir.


SOHARIÇ İÇİN:
(soharıç;soğanın ince ve çok küçük doğranarak yağda kavrulmasıdır)

Bir tavaya,1 Adet kuru soğan çok küçük doğranır.3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.1-2 tane yeşil soğan ilave edilerek sürekli karıştırılarak onlarda kavrulur.Daha sonra ince doğranmış maydanoz ve dereotu,nane ,kekik ilave edilerek ocaktan alınır.


DİĞER MALZEMELER:
1 Kase ev yapımı erişte,500gr yoğurt,6 su bardağı su,1 tatlı kaşığı tuz


      
   ERZİNCAN UN ÇORBASI     YAPILIŞI:  
                      
      6 Su bardağı su tencereye konulur.Kaynara çıkınca 1 tatlı kaşığı tuz atılıp,1 kase erişte içerisine dökülerek karıştırılır.5 dakika sonra köfteler içine atılarak yapılan soharıçtan 1-2 kaşık ilave edilerek 15 dakika pişirilir.
     Erişteler taze ise pişirme süresi 10 dakika yeterli olacaktır.Ben kış için hazırlayıp kuruttuğum erişte den yaptığım için 15 dakikada pişirdim.
    Yoğurt çırpılarak ayran hazırlanır.Eğer yoğurt ekşi ise çorba sıcakken katılmalı,tatlı yoğurt ise çorbanın ilk sıcaklığı gittikten sonra katılmalı.Ayranı çorbaya katarken sürekli karıştırmalıyız ki çökme olmasın.Sonrasında tavada kalan soharıçlarda çorbaya ilave ederek karıştırılıp servis yapılır.Böylece yeşillikler çorbaya daha bir renk katar.Arzu eden çorbaya sarımsak ilave ederek de içebilir.AFİYET OLSUN..










13 yorum:

  1. Ellerine emeklerine saglik bizim sevdigigimiz bir corca .

    YanıtlayınSil
  2. Çok besleyici bir çorba olmuş.

    Ellerine emeklerine sağlık canım..

    YanıtlayınSil
  3. mmm...
    miss..
    missss...
    ellerine sağlık canım..
    bayılırım ben bu çorbaya..
    çok lezzetli görünüyor...
    ellerine sağlık..
    sevgilerimle..
    :)

    YanıtlayınSil
  4. Selamünaleyküm gerçekten çok güzeller ve emek vermişsiniz Allah razı olsun..
    Eriştenin hamuruna kabartma tozu koyulmuyor galiba bir de yufka inceliği ne kadar acaba denesem mi? diye geçti içimden çünkü çok nefis oluyor benim en sevdiğim yemeklerden diyebilirim.
    Allah'a emanet olun.

    YanıtlayınSil
  5. Çok severim erişteli,köfteli çorbaları,besleyici olmuş,iyi haftalar,sevgiler:)

    YanıtlayınSil
  6. çok besleyici ve lezzetli bir çorba olmuş benimde eriştem var denemeliyim bu çorbayı:)ellerine sağlık..

    YanıtlayınSil
  7. Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 30 KASIM-14 ARALIK tarihleri arasında http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım... Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz... Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız.... “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!” Muhammed Mustafa (s.a.v) Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :) Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için yeşil mutfak (Özlem) a gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ adresimde yayınlayacağım Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlayınSil
  8. Çok güzellerrr!!! özellikle de canım şuan güzel bir nohut çekti:)) yanında da pirinç pilavı ve yoğurt. süper!:)
    benim bloğuma da beklerim, sevgiler.. :)

    www.LensMarket.Com

    YanıtlayınSil
  9. eline saglık canım cok severim erişteyi...

    YanıtlayınSil
  10. Sonunda dödüm, bloguma bıraktığınız güzel yorum için teşekkürler. Evlatlarımızı çok özlüyoruz maalesef.Ama sağlık olsun.
    Harika bir tarif paylaşmışsınız, makarna açmasını becerdiğime göre herhalde bu erişteyi de yapabilirim diyorum. Çok besleyici ve sağlıklı bir çorba, daha doğrusu muhteşem besleyici bir yemek olmuş.Elinize sağlık

    YanıtlayınSil
  11. Ellerine saglık çok beceriklisin gerçekten. Un çorbası nefis görünüyor..

    YanıtlayınSil
  12. Bu akşam soğuğunda içmizi ısıtacak bir çorba lmuş. Ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlayınSil
  13. Oooo kardeşimin çorbasıdır bu. Harika gözüküyor. Ellerinize sağlık... Yuva sıcaklığı olan bir çorba bu. Hep evde yapılır ya. Çorbacı da bulunmaz. Ondan herhalde evi çağrıştırıyor. Sevgilerimle :)

    YanıtlayınSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...