Şalgam dolması,eşim ve çocuklarım sevmediği için yapmadığım bir yemek.Annem sağ olsun yapmadığımı bildiğinden yaptıkça bana da getirir.Bu arada annemle çok yakın komşuyuz:)))Benim severek yediğim bir tat hele de annemin elinden olursa:)Hem arşivimde olsun hem de sizlere değişik gelebilecek bir tat olması bakımından paylaşıyorum.Denemenizi öneriyorum.
ŞALGAM DOLMASI İÇİN MALZEMELER:
1 kg şalgam,
500 gr kıyma,
1,5 çay bardağı ince bulgur,
1yemek kaşığı salça,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 adet kuru soğan,
tuz ve pul biber,
kimyon,
maydanoz
( Ayrıca,2 Yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı salça dolmaların üzerine)
YAPILIŞI:
Şalgamların kabukları soyularak enine ince dilimlere ayrılır.Bir tencerede su kaynatılarak dilimlenen şalgamlar bu suda bir taşım kaynatılır.Bu işlemle acılığı varsa gider ve sarması kolay olur.Yalnız şalgamları kaynar suda fazla tutmamaya özen göstermeliyiz ezilebilirler.Kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk su dolu kaba atarak sonrasında süzgece alırız.
DOLMANIN İÇİNİ HAZIRLAMA:
2 Adet kuru soğan küçük doğranır,kıyma,salça,yağ,tuzu,biberi ilave edilerek yoğrulur.Şalgam dilimlerine hazırlanan içten konularak sarılır , avuç içine alınıp sıkarak, tencereye dizilir.2 yemek kaşığı sıvı yağda 1 yemek kaşığı salça dağlanarak dolmaların üzerinden dökülür.Dolmaların üzerini örtecek kadar sıcak su konularak ,kaynara çıktıktan sonra 20 dakika kısık ateşte pişirilir, ilk sıcaklığı gidene dek dinlendirildikten sonra servis yapılır.Servis yapılırken karabiber ilave edilir.Afiyet olsun..
BU tarifide ilk kez duyuyorum ellerine sağlık Allaha emanet olun.
YanıtlaSilYöresel tatlar hez zaman ilgi çekici ve blogun kalitesini arttırır..
Başarılar..
hiç bilmediğim bir bitki idi şalgam:) bu sayede öğrenmiş oldum arkadaşım:) annenin de ellerine sağlık sanada afiyet olsun sevgiler...
YanıtlaSilşekercim bir yaşıma daha girdim, 40 oldu:))))
YanıtlaSililk defa duydum şalgamın dolmasını ellerine saglık anneciyin:)))))
gercekten bu kadar yer gezdim bilmedigim dolma:))))) şaşkınım sevgilerimle:)))))
Bende şalgam dolmasını ilk defa duydum, sadece suyunu bilirim. İzmir'de acaba şalgam bulabilir miyim , bilmiyorum.
YanıtlaSilAnnenizin eline sağlık
Çok ilginç,sarması zor oluyor mu,açılacak gibi duruyor,annenin ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgili Emine Kaya,başka hangi yörelerde yapılır sadece bu yörede mi olur açıkcası bilemiyorum,çocukluğumdan beri lezzetle yediğim bir tat..sana da başarılar canım sağol:)
YanıtlaSilSevgili Şehrinaz,bilemeyenler olur diye resimledim..pazarlarda ve marketlerde var burada sende bir bak ve dene pişman olmazsın,sevgiler canım:)Sevgili Selinka sana da benden sevgiler canım:)
Sevgili Ihlamurcum,manavlara bir bak istersen denemeni öneririm..:)sevgiler:)
YanıtlaSilSevgili Erguvan Vakti,hiç zor değil sardıktan sonra açılmaz,şalgam diliminin enine göre bir kez dolandığı için öyle duruyor...:)sevgiyle kal canım:)
DAHA ONCE HIC YAPMADIM..MAHARET ISTEYEN BIR İŞ:)ELLERINE SAGLIK ANNIŞIN....
YanıtlaSilYemin ederim hiç duymadım, görmedim böyle bir şey :)
YanıtlaSilNe kadar ilginç ve yapılışıda çok zora benziyor. Tadı nasıldır merak ettim?
Annenin ellerine saglık..
duydum gördüm ama yemedim:) ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilHiç duymadım.Çok enteresan.Annenizin ellerine sağlık.Size de afiyet olsun.
YanıtlaSilhmmm...
YanıtlaSilhiç duymadım diyeceğim bende canım,arkadaşlar gibi...
farklı lezzette bir tadı olsa gerek klasik dolmalara göre...
denemek lazım:)
ellerine sağlık anneciğinin...:))
sevgilerimle
canım cok farklı olmus hıc yemedım ılk kez sende goruyorum denemek lazım ellerıne sağlık
YanıtlaSilarkadaşlar sayfama hepiniz hoşgeldiniz, yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim..hepinize kucak dolusu sevgiler:)
YanıtlaSilAnnenin ellerine sağlık canım :) Çok değişik ve güzel görünüyor. Hele anne elinden olunca daha da güzel olmuştur o :) Afiyet olsun. Çok öpüyorum :)
YanıtlaSil