EV YAPIMI SALÇA
MALZEMELER:
10 kilo kapya biber,
5 kilo domates,
1 çorba kasesi kaya tuzu
YAPILIŞI:
Öncelikle biber ve domatesleri yıkayıp sularının süzmesi için bir kenara alıyoruz.Ben evde elde çevirmeli kıyma makinem vardı onu kullandım kapya biberi çekmek için.Siz bunu robotta,katı meyve sıkacağında veya elektrikli kıyma makineniz varsa bunlardan biriyle de yapabilirsiniz.Elde çevirmek çok yorucu oluyor biz başladığımız için biberleri çekmeye daha zoru görsek de geri dönmedik:).Eşim sağ olsun o çekti biberi makine de yoksa işim zordu.Bende bu arda domatesleri katı meyve sıkacağından geçirdim.Çekirdeği kabuğu falan ayırt oldu hem daha kolay oldu:)
Sonra iki malzemeyi bahçede odun ateşinde yapacağım için büyük leğene döktüm.Yaklaşık 1 saat arada karıştırarak kaynattım.1 Kase tuz ekleyerek 40 dakika daha kaynattım.Suyu azaldıkça, sürekli karıştırmalıyız leğenin dibi tutmaması için yoksa bütün emekler heba olur.Yanık kokan bir salça hiç bir işe yaramaz.Karıştırırken tahta kaşık veya tahta saplı kaşık tercih edilirse eliniz yanmaz,birazda uzak durarak karıştırmalısınız salça çok sıçrıyor ve acayip yakıyor:)Denenmiştir:)
Salça tamamen koyulaşıp,suyunu çekince leğeni kenara alarak soğuduktan sonra kullanacağımız kaplara koyarak kaldırıyoruz. Kıvama gelene kadar ne kadar çok kaynatırsak salçamız o kadar çok uzun ömürlü olur dayanır,bozulmaz.Rengi koyu olur.
Salçayı az kaynattığınızı düşünürseniz kaplara aldıktan sonra veya pişirdiğiniz kapta üzerine tülbent gererek güneşte bekletip koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Vermiş olduğum malzeme ölçülerinden 5 kilo salça çıkıyor.Yapacak arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin diyorum.
Hayatınızda ki her şey gönlünüze göre olsun.
HOŞÇA KALIN:))
en güzeli salçayı evde yapmak aslında.marketlerde satılanlara kim bilir nasıl katkı maddesi koyuyorlar.
YanıtlaSilellerinize sağlık
sağlıkla tüketin inşallah.
Canım ellerine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.
YanıtlaSileskiden bahçeli evimizde bizde böyle yapardık ama şimdi kısıtlı konutlarda buna imkan yok.güzel günlerde tüketmen dileğiyle eline sağlık blogunu izlemeye aldım başarılar emeklerine sağlık
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM..
YanıtlaSilALLAH GÜLE GÜLE TÜKETMEK NASİP ETSİN:))
SSEVGİLER..
Ellerine sağlık canım harikadır ev salçası..Sevgiler
YanıtlaSilNasıl da güzel olmuş renkleri. Ev yapımı her şey güzel oluyor. Yorulduğuna değiyor.Huzur içinde yiyorsun.Afiyet olsun.Ağız tadıyla yiyin.Sevgiler.
YanıtlaSilÇok zahmetli ama bir o kadar da lezzetli. Hazır salçalarla hiç alakası yok ev yapımı salçanın tadının. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerine sağlık doğal olanı gibisi yok rengi kokusu bir başka oluyor
YanıtlaSilçok saol ablam yazdığın için ikisi karışık yapıldıgını bilmiyordum benşmde az malzemem var yapayım yarın afiyetle yiyin çok güzel olmuş
YanıtlaSilben de tek biberden yaptım bu sene.
YanıtlaSilRabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.
Emeğine sağlık canım.
Canım ne güzel olmuştur o salça şimdi :) Hepinize afiyet olsun. Benim salçamı annem yapar. Ben de yerim :) Herkes sizin gibi marifetli değil :) Öpüyorum çok.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım bende domates salçası yaptım:))
YanıtlaSilBen de bu yöntemle kırmızı biber salçası yaptım..Ellerine sağlık... Bana da beklerim
YanıtlaSiliyi bir site.
YanıtlaSilMerhaba Sizi Takip Ediyorum Başarılarınızı Diliyorum İyi Bloglamalar :)
YanıtlaSilMalatya Haber
malatyahaber
malatya haber sitesi
malatya aberleri
İyi akşamlar hanımefendi blogunuzu yeni gördüm bende bu sene evde yapacagim salçalı yanlız birşey soracağım kaynattiginiz salçayı sicakken mı koyacağız birde soğuk koyarsak güneşte bekletmedigimiz için bozulmamıştır teseteşekkü
YanıtlaSil