Merhaba:)Hoş geldiniz sayfama:)
Bahçemde 4 adet erik ağacım var.Komşulara,akrabalara, eşe ,dosta dağıttıktan sonra başında kalan eriklerin bir kısmını bu şekilde değerlendirdim.Bir kısmı ile de pelverde yaptım.Biz pelverde diyoruz marmelat gibi oluyor.Yalnız şekerini biraz az koyuyoruz,ekşimsi mayhoş bir tadı oluyor.Kahvaltı sofralarında ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi yemeklerin yanında çırparak su ilave edip meyve suyu gibi de kullanılır.En çok yemeklerin yanında kullanılır bizim evde.Şimdi yazarken fark ettim sulandırıp içeceğinin resmini çekmediğimi:)
Yapılışını özetlersem ki, malzemeleri ölçü olarak veremeyeceğim eriği bahçeden kullandığım ve tartmadığım için.Topladığım erikleri yıkadıktan sonra bahçede bu işler için kullandığım leğene döktüm.Üzerini örtecek kadar su ilave ederek kaynattım.10 dakika kaynattıktan sonra leğeni ateşten kenara alarak,ılındıktan sonra, erikleri kevgire alıp altına bir kap koyarak elime eldiven takıp iyice ezerek çekirdek ve posasının kevgirin üstünde kalmasını sağlayarak diğer posasını aşağıda ki kaba akıttım.
Bütün erikleri bu işlemden geçirerek kevgirin altına geçenleri tekrar pişireceğim leğende biriktirip ateşe koydum.Koyulaşana dek 35-40 dakika kaynattım.1 kilo şeker ekledim ve 10 dakika daha kaynatarak ateşten alıp,soğuduktan sonra bidona koydum.
Erik ekşi bir meyve damak tadınıza göre siz şekerini ayarlayın.Ben az şeker kullandım,tadı ekşimsi daha hoşumuza giderek içiyoruz.Kayısı ve kuşburnu ile de pelverde yapabilirsiniz onlarda yemeklerin yanında çok güzel oluyor:)Yapacak arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum.
HEPİNİZE GÖNLÜNÜZE GÖRE GEÇİREBİLECEĞİNİZ GÜZEL,HUZURLU GÜNLER DİLİYORUM.
HOŞÇA KALIN:))
Canım ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilCANIM TEŞEKKÜR EDERİZ ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilAFİYET ŞEKER OLSUN
bizim buralardada pevrede denir canım.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık...
YanıtlaSilellerinize saglik,afiyetle yiyin.
YanıtlaSilbizde de ençok kusburnudan yapilir ama pelver denilir sadece
bende bunun içine biraz da seftali koyuyorum çok güzel oluyor.
Leyli
bu yaz eriklere taktım ben de ama senin kadar becerikli değilim yapamam:((((((emeklerine sağlık, afiyet olsun.
YanıtlaSilTarifinizle kafamda birsürü anılar canlandı.. annemde biz çok küçükkken buna benzer birşey yapardı adına soğukluk derdi..Özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmezi idi.. Bayılarak içerdik... Bu tarifiniz ile beni 5-6 yaşlarıma götürdünüz :)) Ellerinize sağlık çok güzel ve sağlıklı oluyor bilirim...
YanıtlaSilellerinize saglik hayirli günler :)
YanıtlaSilanladığım kadarıyla marmelatın az şekerlisi,adı biraz değişik gelince acaba ne ola ki demiştim :)
YanıtlaSilbenim kayınvalidede seninle aynı durumda erik ağaçları yıkılır ne yapacağını bilemez,dağıtır yine bitiremez,mecbur iş bana kalır:)ellerine sağlık canım..
Meyveler ne çok vermiş maşallah,ellerine sağlık,güzel bir tat...
YanıtlaSilMerhaba canım. Hiç duymamıştım bu ismi. Kendi ağacından meyve toplamak çok keyifli. Ben de çok seviyorum :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilOh masallah 4 erik agaci. Benim bir agacim bile yok anliyormusun :)
YanıtlaSilBol bereketli olsun .
Bu lezzeti bir tek bizim oralar biliyor zannediyordum
Bunu gorunce sasirdim. Cok sevdigim bir lezzet bu. Bizde yani azerbaycanda kirmizi eksi erikten de yapilir hafif sulu oluyor kisin kuru sogan uzerine eklenir corbalarin yaninda sifa olur resmen.
Ayrica bunu balikla yeyin derim Harika ama herika oluyor
Afiyet olsun anlatirken bile agzim sulandi..
Sevgiler canim..
Ellerine sağlık.sevgilerimle..
YanıtlaSilSelamlar canım hayırlı cumalar dilerim ellerine saglık erik marmeratı çok güzel leziz görünüyo. Pelverde hiç duymamıştım her yörenin kendine göre farklı yöresel adları ve yapılış şekilleri var bizdede erik marmeratına uyuşuk deriz rabbim agız tadıyla yemek nasip etsin
YanıtlaSilbu sene bizim memlekette de erik ağaçları çok bereketliydi :) ekşisini ve marmelatını yapan çok oldu ,
YanıtlaSileminim tadı harikadır, ellerine emeklerine sağlık , güle güle tüketin...
Biz buna marmelat deriz canım hmm
YanıtlaSilçok güzel olur ben bir de yağlı ekmeğin üzerine sürerim hmm canım istedi şimdi:))
ellerine sağlık afiyetle yeyin.
annecim bizi bunlarla besledi onun içinde böyle toraman çocukları oldu:)ellerine sağlık hamarat arkadaşım,ev yapımı herşey makbulümdür afiyetle tüketin pelverde'nizi:)
YanıtlaSilEllerine sağlık.Erik marmelatını çok sevdiğimden bunu da çok seveceğimden eminim. Afiyetle yiyin.
YanıtlaSilCanim benim benim sitemde bir ara virus vardi. o yuzden izleyici butonunun kapatmistim ama simdi yeniden actim. Uye olabilirsin yada blog listene ekleye bilirsin blogumu.. Insallah bu iyi gozum olur.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim canim,,
Merhabalar az önce yorumunuzu onayladim buralardayken yazayim dedim cok tsk ederim..Vidgetlerden birkac yazini okudum harika paylasimlardi hangine yazacagimi şaşırdım. .Maşşallah SubhanAllah ne guzeldir bahce ve meyvelerle ugrasmak...rahmetli annemden kalma bahcemizde birkac nar,portakal,limon cennet elmasi vs.agaclarimiz var simdiye kadar yakin degildik ilgilenemedik artik ilaclamasini bakimini vs.yapiyoruz..Evde recel yada marmelat türü yenmiyor bizimde keske yensede yapsam..ellerine saglik pelverdeyi ilk kez duydum marmelat olarak bilirim ben..Simdi cepten yaziyorum yine beklerim pcden girince izlemeye alayim bende..bak destan yazdim yine😄
YanıtlaSil