Evde tereyağı yapmayı hiç denediniz mi bilmiyorum.Denemediyseniz en kısa zamanda deneyin derim.Katkısız,doğal misler gibi...İsterseniz kahvaltılarda isterseniz yemeklerinizde kullanın..
Ben devamlı süt kaymağını biriktirerek kahvaltılık tereyağımı yapıyorum.Haftalık aldığım sütün bir kısmını BURADA yayınladığım gibi ev yoğurdu yapıyorum.Geri kalanı ise kaynatıp içmek için,pastaya,böreğe vs kullanmanın yanında kaymağı ile de tereyağı yapıyorum.
Yoğurt kaymağı ile yada hem süt hem yoğurt kaymağını karıştırarak da tereyağı yapabilirsiniz.Ancak bizim evde yoğurt kaymağını reçelle,balla kahvaltılarda tükettiğimizden ben süt kaymağı ile yapmayı tercih ediyorum.
Bunun için kaynattığım sütü 1 gece buzdolabında bekletip ertesi günü kaymağı iyice yoğunlaşınca kaşıkla topluyorum.Haftalık aldığım 4 kilo sütten 1 su bardağından az eksik kaymak topluyorum.4 hafta topladığım kaymağı dondurucuda saklayıp ayda bir kez tereyağı yapıyorum.
EV TEREYAĞI YAPIMI İÇİN
MALZEMELER:
3,5 su bardağı süt kaymağı,
1 çay bardağı soğuk su
(Verilen malzemelerle 6-7 yemek kaşığı tereyağı çıkıyor )
YAPILIŞI:
Toplanarak biriktirilen kaymaklar dondurucudan çıkarılıp çözününce mutfak robotunda önce düşük devirde sonra yüksek devirde 10-15 dakika çırpılır.Yağı üstüne çıkmaya başlayınca 1 çay bardağı soğuk su dökülerek yağın iyice toparlanması sağlanır. Tekrar çırpılıp süzgece alınarak süzülür.Üzerinden tekrar buzlu soğuk su dökülerek yağ yıkanır.
Kalan, süzdüğünüz suyu hamur işlerinde,çorbalarınız da değerlendirin dökmeyin derim ayrı bir lezzet ve vitamin katıyor.
Yağı yıkamakla suyundan ayırarak daha fazla bozulmadan dayanmasını sağlarız.Eğer yemeklerinizde kullanacaksanız çırparken içine az tuz ilave edebilirsiniz.Ben kahvaltılık kullandığım için eklemedim.
Afiyet olsun..
Ben devamlı süt kaymağını biriktirerek kahvaltılık tereyağımı yapıyorum.Haftalık aldığım sütün bir kısmını BURADA yayınladığım gibi ev yoğurdu yapıyorum.Geri kalanı ise kaynatıp içmek için,pastaya,böreğe vs kullanmanın yanında kaymağı ile de tereyağı yapıyorum.
Yoğurt kaymağı ile yada hem süt hem yoğurt kaymağını karıştırarak da tereyağı yapabilirsiniz.Ancak bizim evde yoğurt kaymağını reçelle,balla kahvaltılarda tükettiğimizden ben süt kaymağı ile yapmayı tercih ediyorum.
Bunun için kaynattığım sütü 1 gece buzdolabında bekletip ertesi günü kaymağı iyice yoğunlaşınca kaşıkla topluyorum.Haftalık aldığım 4 kilo sütten 1 su bardağından az eksik kaymak topluyorum.4 hafta topladığım kaymağı dondurucuda saklayıp ayda bir kez tereyağı yapıyorum.
EV TEREYAĞI YAPIMI İÇİN
MALZEMELER:
3,5 su bardağı süt kaymağı,
1 çay bardağı soğuk su
(Verilen malzemelerle 6-7 yemek kaşığı tereyağı çıkıyor )
YAPILIŞI:
Toplanarak biriktirilen kaymaklar dondurucudan çıkarılıp çözününce mutfak robotunda önce düşük devirde sonra yüksek devirde 10-15 dakika çırpılır.Yağı üstüne çıkmaya başlayınca 1 çay bardağı soğuk su dökülerek yağın iyice toparlanması sağlanır. Tekrar çırpılıp süzgece alınarak süzülür.Üzerinden tekrar buzlu soğuk su dökülerek yağ yıkanır.
Kalan, süzdüğünüz suyu hamur işlerinde,çorbalarınız da değerlendirin dökmeyin derim ayrı bir lezzet ve vitamin katıyor.
Yağı yıkamakla suyundan ayırarak daha fazla bozulmadan dayanmasını sağlarız.Eğer yemeklerinizde kullanacaksanız çırparken içine az tuz ilave edebilirsiniz.Ben kahvaltılık kullandığım için eklemedim.
Afiyet olsun..
evde hiç denemedim :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
tereyağımı Trabzon dan alıyorum :)
birincisin seni mimledim :) bloğuma buyursunlar efenim. Bu arada tereyağı ve reçel harika olur. Hı benim soyadım Birinci ama sen birincisin :)
YanıtlaSilbende yoğurt kaymağıyla denemiş çok beğenmiştim..ellerine emeğine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilYapiyorum bazen calkalayarak birincim kavanozda icine biraz su koyup.suzme yogurt yaptim gecen kidin yapinca eksi olmuyor ellerine saglik
YanıtlaSilMaşallah diyorum hamarat hanımların hali başka tertemiz misler gibi yağ olmuş Afiyet olsun.
YanıtlaSilEline sağlık organik organik ne güzel .Afiyetle yiyin
YanıtlaSilImm...Mis gibi ev yapımı tereyağ...Ellerine sağlık
YanıtlaSilelinle yap gözünle gör ağzınla ye taze taze ne güzel eline sağlık canım bende topladığım kaymağı ablam reçelle yiyip bitiriyor
YanıtlaSilHarikasin ablacim ellerine saglik!..sevgiler :)
YanıtlaSilHiç denemedim ama nasıl yapıldığını görmüştüm Birincim :)
YanıtlaSilValla sana ne diyeyim bilemiyorum harikasın. Ne kadar sağlıklı bir şey bu, ellerine sağlık canım benim.
Canım ellerine,emeğine sağlık misler gibi evde yapım tereyağ olmuş.Sizlere afiyet şeker olsun sevgiler...
YanıtlaSilhâlâ bu bilgilere sahip hanımların olması ve bunların uygulanması ne güzel :)ellerine sağlık, yiyin bakalım afiyetle...
YanıtlaSilMaşallah valla dışardan aldığımız yoğurtların kaymağıylada olur mu ki bizim sütçümüz yok malesef:(
YanıtlaSilBen hiç denemedim ancak bazı markaların yoğurtlarında kaymak yoğunluğu fazla oluyor.Belki onlarla denenebilir.Ziyaretiniz için teşekkürler...
SilArkadaşlar ziyaretiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimi gönderiyorum:)
YanıtlaSilAnneciğim yapıyor ama böylesi çok kolaymış. Ben de biriktirip yapayım, kaymak yemiyor bizimkiler, değerlenmiş olur.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Evde miss gibi, tertemiz tereyağı. Daha ne olsun. Bende yoğurdumu kendim yapıyorum ama bunu bilmiyordum.
Sevgiyle kal.
canım ellerine sağlık
YanıtlaSilkendin yapıp içine sine sine yiyorsunuz.
malesef sütçüm yok mecburen yoğurdu dışardan alıyorum bu yüzden de tereyağı yapabilcek kadar kaymak olmuyor ama denemek isterdim.
anneannem yapardı hep ne güzel olurdu
YanıtlaSilellerine sağlık afiyetle yiyin canım
İstanbul'da süt ürünleri satan dükkanlardan kaymak alırız annemde tereyağı yapar, çokda güzel olur ellerine sağlık canım. Allah yar ve yardımcın olsun..
YanıtlaSil