BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

30 Mayıs 2012 Çarşamba

EVELİK(LABADA) DOLMASI...


      Bu aralar,blogumla fazla ilgilenemiyorum..Evde tadilat işlerimiz var...Günlük işlerin yoğunluğuna  hesapta olmayan işlerde eklenince sesim soluğum çıkmaz oldu:))
   İnşallah en kısa zamanda blogumu eskisi gibi sıklıkla güncelleyebilirim. İnanın taslaklar fazlası ile dolu ama onları dahi girip yayınlamaya fırsatım olmuyor:((
      Bugün sizlerle yöremizde evelik olarak bilinen ancak yörelere göre Labada, Efelek de denilen şifalı bir bitkiden yaptığım ,evelik dolması  tarifimi vermek istiyorum..
     Tarife geçmeden önce isterseniz biraz  faydalarından da bahsedeyim..




      EVELİK(LABADA):
Vücudu kuvvetlendirir,
Kanı ve bağırsakları temizler,
Lapa haline getirilerek kullanılırsa deri hastalılarının(ekzama ve kaşıntıya iyi gelir) iyileşmesine yardımcı olur.
Yeşil tohumları kaynatılarak suyu içilirse anne sütünü artırıcı etkisi olduğu söylenir.

                                         
 EVELİK(LABADA) DOLMASI:
         
 MALZEMELER:
2 bağ evelik,
200 gr kıyma,(kıyma koymadan lor peyniri  ve bulgur ile de tercihe göre sarılır.)
2 tane kuru soğan,
1 tutam maydanoz,
1 tutam nane,
1 çay kaşığı pul biber,
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay bardağı bulgur(isteğe göre pirinç kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı salça,
3 yemek kaşığı zeytinyağı
       
ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt,
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağı                    

YAPILIŞI:
         Kaynayan suya evelikler  yumuşaması için batırılıp hemen çıkarılarak  soğuk suyun altına tutulur.Bu işlem eveliklerin renginin solmasını ve  erimemesini sağlar.
         Verilen malzemeler karıştırılarak evelik yapraklarına azar azar konularak sarılır.Genelde muska şeklinde sarılır ama isteğe göre normal yaprak sarma gibi de sarılabilir.Evelik yapraklarınız geniş ve uzunsa enine yada boyuna ikiye bölerek de kullanabilirsiniz.
    Tencereye dizdiğimiz dolmalarımızın üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı tereyağı kavurup döküyoruz.Üstüne hafif çıkacak kadar sıcak su ilave ederek kaynara çıktıktan sonra ağır ateşte 20 dakika pişiriyoruz.Fazla pişmemesine özen göstermelisiniz.Çok nazik bir bitkidir hemen dağılabilir.
       Yoğurda sarımsakları ezerek kattıktan(Ben yoğurda  bahçemde ki taze sarımsaklardan  doğradım,çok lezzetli olmuştu) sonra yoğurdu çırparak düzleyip,tabağa aldığımız dolmaların üzerine döküyoruz.İster kavurduğunuz salçadan kenara ayırıp  yoğurdun üzerine dökün isterseniz yemeğin suyundan yoğurdun üzerine 1 yemek kaşığı serpiştirin.AFİYET OLSUN..

16 yorum:

  1. ben çok severimmm böyle yöresel yemekleri elinize saglık eminim çok nefistir

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık,ben de çok severim.geçenlerde yaptım.hatta yayınlama fırsatım olmadı.afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  3. Canım ülkemizde öyle çok çeşitli otlar varki çok şanslıyız ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Selamlar arkadaşım nasılsın efelek dolması bizim memlekettede dolamasını yapardık kayın validemlerde ışdır derdi hatta bikresinde çok haşlamışım yırtıldı meger kaynar suya gösterip çıkaracakmışım bu yüzden bana kızmışdı kayın validem. Neyse geçti o zamanlarda ellerine saglık çok güzel iştah açıcı görünüyo canım

    YanıtlaSil
  5. Birincim bu bitkinin adını çok duydum, Labada olarak biliyorum. Fakat bu kadar faydalı olduğunu ve hatta dolmasının yapıldığını bilmiyordum :)

    Valla yoğurtlu hali nefis görünüyor, etli yaprak sarmasına benzettim ben, çok severimde :) sarımsakları bahçeden toplaman ne güzel, taze taze. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. dondurucumda lor dolmasının içi hazır; eveliklerin büyümesini bekliyorum .
    ekranda görünce hemen atladım:) ellerine sağlık afiyet şeker olsun:))

    YanıtlaSil
  7. Labadayı efeleği duydum ama eveliği şimdi öğrendim.Ellerine sağlık canım bugün de bunu öğrendim.Sevgiler)

    YanıtlaSil
  8. annemin en favori yemeğidir:)aynıda onun gibi muska sarmışsın canım istedi şimdi:)ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. güzel görünüyor senin evelikler galiba bizim burda onlara labada deniliyor :) ellerine sağlık,işlerindede kolay gelsinnn sevgiler :)

    YanıtlaSil
  10. hiç yemedim canım ama yeşil ne olsa severim tadını çok merak ettim doğrusu:)
    ellerine sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Eskiden daha çok yer alırdı sofralarda,unutulmaya yüz tuttu şimdi,iyi ki yapmışsın,şekli de güzel olmuş.
    Bu arada kolaylıklar dilerim,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. anneannem eveliğin kavurmasını yapar ama dolmasını hiç bilmiyordum,ellerine sağlık canım,bu arada kolay gelsin sana tadilat işleri zordur..

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım benim. Nefisss.

    YanıtlaSil
  14. güzel olmuş değişik bir tarif ben hiç yemedim de dolma olsun da neyle sarılırsa sarılsın çok sevilen bir yemektir:) şöyle karabiberide taneli olacak mis mis mis :))

    YanıtlaSil
  15. ohh mis gibi yooğurtlu yoğurtlu nefis olmuştur ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  16. yörelere özgü ne güzel lezzetler var, sayeniz de öğreniyoruz bizde, eline sağlık.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...