Merhaba:))Bugün kış hazırlıklarımı paylaşıyorum sizlerle.Son 1 aydır,güneşten faydalanıp kış için bazı gıdaları kuruttum.Bazılarını dondurucuya koydum.Aslında keşke hepsini kurutmuş olsaydım daha sağlıklı olacaktı ama neyse ki hepsinin doğal ürün olması beni bir nebzede olsa rahatlatıyor.
Erikler,hoşaf ve gasefe yapılmak üzere çekirdekleri çıkarılıp içi açılarak güneşte kurutuldu.İyice kuruyan erikler akşam serininde toplanarak ,eriğin gün sıcaklığı gittikten sonra(yoksa nem olur ki buda böceklenmesine sebep olur) temiz bidona altına peçete içerisinde bir avuç kaya tuzu konularak(tuz,böceklenmeyi ve nemi önler) üstüne erik kuruları yerleştirilerek kapağı kapatılarak kaldırıldı.Maydanozlar,yıkandı saplarından ayıklanarak tepside direk güneş almayan havadar yerde kurutulup(rengi solmaması için),avuç içi ile ovalanarak kavanozlara konularak kaldırıldı.Dağ kekiği dalları ile kurutularak avuç içinde ovalanıp, yaprakları dallarından ayrılarak,çorbalara ve et yemeklerine kullanılmak üzere kavanozlara konuldu.Domatesler yıkanarak enine dilimlenip,tuzlandı ve kurutuldu.Kabaklar yemeklik,kızartmalık ve çorbalık olarak yıkanıp,kazıdıktan sonra doğranarak kilitli poşetlere konularak kaldırıldı.Semizotları yere yakın bir ot olduğu için temiz yıkanması açısından bir kaç su yıkanarak,sirkeli suda bekletilip bol durulanıp,suyu süzdürülerek yemeği,salatası,çorbası yapılmak üzere kilitli poşetlere doldurulup dondurucuya konuldu.Yemeklik,çorbalık ve mıhlası yapılmak üzere fasulyeler dondurucuya konuldu.Bir kısmı ise kurutularak yine içerisine 1 avuç kaya tuzu ilave edilerek bez torbalara konuldu.
Dolmalık biberler yıkanıp,temizlendikten sonra güneşte soldurularak(poşetlerken iç içe geçmesi daha kolay oluyor,sert olursa kırılır)dondurucuya konuldu.Dondurucuda fazla yer kapladığı için bir kısmı ipe geçirilerek güneşte kurutuldu yine 1 avuç kaya tuzu üzerlerine serpilerek bez torbalarda kaldırıldı.
Bir tavada yeşil biberler kızartılarak,diğer tavada domates dilimleri kızartılıp(aynı anda yapıyoruz ki kaynar kaynar kavanoza koyabilelim)kavanozlara konularak kavanoz kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilip üzerini sofra bezi ile sararak 1 gün bekletip kapaklar kontrol edilerek kaldırıldı.Kapakların yeni olması bozulmaması açısından çok önemli.Birde eğer kaynatmadan konserve yapacaksak malzemeyi şişelerken bile ateşin altı açık olmalı,ne kadar kaynar olursa kapak lastikleri o kadar çabuk ve tam yapışır kavanoza.Böylelikle bozulma riski olmaz.Ertesi gün kapaklar kontrol edilirken dışa bombeli ise açın şişeyi hemen tüketin içindeki malzeme beklerse bozulur.Kapak içe geçik duruyorsa birde ters çevirince sızıntı olmuyorsa konservemiz başarılı olmuş demektir:)
Yeşil biberler küçük doğranarak yağda 5-8 dakika çevrilerek üzerine domates doğrayıp 15 dakika pişirerek az tuz atıp kışlık menemenler kaynar kaynar kavanozlara alınarak yukarıdaki işlemler uygulandı.Bu işlemler su içerisinde kaynatmadan yapılan bütün konserveler için aynıdır.
Aynı şekilde patlıcanlar alaca soyularak tuzlu suda bekletilerek karnıyarık ve yemeği yapılmak üzere doğranıp kızartılarak kavanozlara konuldu.
Kapya biberler,yıkandıktan sonra suları süzülerek ince doğranıp kilitli poşetlere konularak yemeklere katılmak ve salatası yapılmak üzere dondurucuya kaldırıldı.
Her yıl kış hazırlıklarımı bu şekilde yapıyorum,kuruttuğum gıdalarda da konservelerde de hiç bir bozulma olmadan kış boyunca tüketiyoruz. Bu ay bütün hanımlar aynı telaş içerisinde olacaklar sanırım.Sonbahar girdi.Kış kapıda sayılır,kış hazırlıklarına ,okul hazırlıkları ve telaşesi , bayram eklenince sonbahar bir çırpıda geçeceğe benziyor.Herkese kolay gelsin.
Bugün öğretmen atamaları yapıldı , kız kardeşimde atandı.Başta kardeşime ve bütün öğretmen adaylarına yeni eğitim ve öğretim yılı hayırlı olur inşallah.
Hepinize gönlünüze göre geçirebileceğiniz huzurlu,mutluluk dolu bir hafta diliyorum.
HOŞÇAKALIN:))
Allah kolaylıklar versin canım...
YanıtlaSilkomşuda pişer bizede düşer :))
ellerine emeklerine sağlık...
ellerine sağlık canım ALLAH ağız tadıykla yemeyi nasip etsin bende uğraşıyorum kış hazırlıklarıyla
YanıtlaSilherşey hazır maşallahh:))
YanıtlaSilAllah güle güle tüketmeyi nasip etsin bereketine bereket katılsın:)
İnanamıyorum bunlar resmen hazine ... Bizde yaptık epeyce bir hazırlık ama hepsini bir arada görünce feleğim şaştı.. O kadar emek var ki bunlarda yemeğe kıyamam:) Ellerine kollarına sağlık..Allah afiyetle sağlıklı günlerde yemek nasip etsin!!! Kocaman sevgiler..
YanıtlaSiloh oh mis gibi olmuşlar,ellerine sağlık afiyetle yiyin inşallah..
YanıtlaSilkurutulmuş şeylere bayılıyorum ben böyle, anneannemde eskiden yapardı böyle şeyler. şimdiyse üşeniyor =/
YanıtlaSildağ kekiği dedin ya, kokusu burnuma kadar geldi!
Herkese kolay gelsin her evde bir koşturmaca başladı kış hazırlıkları okul telaşları dediğin gibi çok faydalı bir paylaşım olmuş Allah razı olsun..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar ellerine emeğine sağlık ben en çok pencerendekileri tuttum kırmızı olmuşlar bayıldım onlara :)
ellerine sağlık arkadaşım hepsi mis gibi olmuştur eminim ,sağlıkla güzel günlerde tüketin inşallh.
YanıtlaSilkardeşine de hayırlı olsun inşallh.
sevgiler...
oh!! oh !! desenize bu kış sizdeyiz:))
YanıtlaSilMaaşallah canım neler neler yapmışsın öyle. Bende tatilde annemin yanında hazırladım kışlıklarımı. Kışın rahat edeceğiz inşallah. Ellerine sağlık tatlım. Sevgiler...
YanıtlaSilKardeşinin ataması hayırlı olsun birincim. Keyifli ve sağlıklı bir kış diliyorum size :)
YanıtlaSilBı kış sanamı gelsem ne:))
YanıtlaSilBirincisin, gerçekten adınıza yakışan bir hazırlık olmuş.Ben bu sene sadece biber kuruttum,reçel yaptım,bol kavanoz domates hazırladım.Ama sizin hazırlıkları görünce,utandım.Afiyetle yiyin,bu arada kızkardeşiniz şanslıymış.
YanıtlaSil