Hayırlı günler:))
Bugün,daha önce arşivimde olan Erzincan ketesi tarifimi istek üzerine yapılışı ile ayrıntılı olarak resimleyerek güncelledim .Denemenizi tavsiye ederek tarifime geçiyorum.
ERZİNCAN KETESİ:
MALZEMELER:
250 gr margarin,(tereyağı da kullanılabilir)
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 kg süt,
1 yemek kaşığı tuz,
40 gr kadar yaş mamur mayası,aldığı kadar un.
İÇ MALZEME:
YAPILIŞI:
Süt ılık,margarin ise eritilmiş olmalı ,mayayı sütte karıştırarak erittikten sonra bütün malzemeler yoğrulur.Yumuşak bir hamur olmasına dikkat etmeliyiz.Yoğrulan hamurun üzeri temiz bir bezle örtülerek dinlendirilir ,mayalanmaya bırakılır.Ortam soğuksa hamurun üstü sarılır.Sıcaklık hamurun mayalanmasını sağlar.1 saat bekledikten sonra hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır (12-13 beze çıkıyor)oklava yardımı ile açılır.Açılan yufkanın 3 de 1 i katlanır arasına hazırlanan iç konularak rulo yapılır.Daha sonra yapılan rulo kendi etrafında döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Üzerine el ile bastırarak yayılır daha sonra yumurta sarısı sürerek fırınlanır.180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üstleri kızarana dek pişirilir.Arzuya göre iç malzeme olarak ceviz veya tahinde kullanılabilir.Fakat esas Erzincan Ketesi unlu içle hazırlanandır.Afiyet olsun..
1 kg süt,
1 yemek kaşığı tuz,
40 gr kadar yaş mamur mayası,aldığı kadar un.
İÇ MALZEME:
3 çay bardağı sıvı yağ,
2 su bardağı un,
2 su bardağı un,
karıştırılarak hafif kavrulur açılan yufkaların arasına konur.
YAPILIŞI:
Süt ılık,margarin ise eritilmiş olmalı ,mayayı sütte karıştırarak erittikten sonra bütün malzemeler yoğrulur.Yumuşak bir hamur olmasına dikkat etmeliyiz.Yoğrulan hamurun üzeri temiz bir bezle örtülerek dinlendirilir ,mayalanmaya bırakılır.Ortam soğuksa hamurun üstü sarılır.Sıcaklık hamurun mayalanmasını sağlar.1 saat bekledikten sonra hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır (12-13 beze çıkıyor)oklava yardımı ile açılır.Açılan yufkanın 3 de 1 i katlanır arasına hazırlanan iç konularak rulo yapılır.Daha sonra yapılan rulo kendi etrafında döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Üzerine el ile bastırarak yayılır daha sonra yumurta sarısı sürerek fırınlanır.180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üstleri kızarana dek pişirilir.Arzuya göre iç malzeme olarak ceviz veya tahinde kullanılabilir.Fakat esas Erzincan Ketesi unlu içle hazırlanandır.Afiyet olsun..
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
Babaannem yapardı bizde çok severdik bayadır yemiyodum nefis gözüküyor :)
YanıtlayınSilHamur işinin her türlüsüne bayılırım. Kete de öyle:)
YanıtlayınSilEllerine emeklerine sağlık canım.
ablacim dokturmusun bayilirim keteye cok guzel olmus:)
YanıtlayınSilhımmm Selam Emine abla süper gözüküyor birtanesini alasım geldi eline sağlık sevgiler.
YanıtlayınSilEllerine sağlık harika görünüyor,bizim evde çok sevilir ,ama yapmayı hiç denemedim.Acaba yapabilir miyim ,ayrıntılı olarak tarifi vermişsiniz teşekkürler..
YanıtlayınSilamanınn eşimin memleket ketesi bu,kesin kayın validem biliyordur bu keteyi :) eline sağlık canım nefis görünüyor..
YanıtlayınSilellerine sağlık harika görünüyorlar,yaım aşamalarının oluşu çok iyi :)
YanıtlayınSileski arşivimizde olan bir tarifi yeniden eklemeler yatığımızda,güncellediğimizde tkerardan yeni yayına nasıl sokabiliyoruz,tkerar kopyalayıp yeni yayınmı yapmalıyız yoksa başka bir ayarı varmı acaba?
sevgiler...
canım benim ellerine sağlık harika bi lezzet bende yemiştim sen benimde gönlümün birincisisin banada beklerim sevgiler
YanıtlayınSilben aslen Erzurumluyum keteyi biliriz ve bayılırım çayla ellerine sağlık mükemmel görünüyor sevgiler
YanıtlayınSilooohh nefis görünüyo eline sağlık canım :)
YanıtlayınSilhazır yapılmışı varsa ondan almayı tercih ederim galiba :)
YanıtlayınSilmesela şu senin yaptıklarından :)
sabah kahvaltısı için ne güzel olurdu
ellerine sağlık Birincim
hayırlı Cumalar
dua ile...
İşte bu........Sayfan harika olmuş canım bayıldım hayırlı cumalar,sevgiler...
YanıtlayınSilhayırlı cumalar canım,ellerine sağlık birincimm off off şu güzelliğe bak ,biz Kars;lı olarak bunun daha bir değişik ketesini yaparız ama buda harika olmuş, hemen hemen aynı malzemeler ,bereketli olsun canım
YanıtlayınSilBayılırım keteye olsa da yesem şimdi :)) Ellerine sağlık canım, harika olmuşlar..
YanıtlayınSilayyy ayyy ayyy ... annemde çokça yapar . bayılırım hele içide bolcana olursa değmeyin keyfime... ellerinize sağlık canım çekti vallahi.olsada yeseydim:)
YanıtlayınSilBayılrım ben keteye bana özel yapar getirirler talebelerim ama ben yapmayı bilmiyorum ellerine emeğine sağlık canım sevgiler..
YanıtlayınSilÇok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlayınSilgeçenlerde hasta yakınları yapıp getirmiş bize de hastanede.o zaman tatma fırsatım oldu.ellerine sağlık.sevgiler
YanıtlayınSilYanında tulum peyniri ve çay ohhhh missss ellerine sağlık marifetli hatun ben hazır alıyorum
YanıtlayınSilerzincan ketesiiii hmmm.geçenlerde erzincandan gelen misafirim toparlamış gelmiş elleriyle açmış olduğu keteleri.birazını yedik birazınıda buzluğa koymuştum.çıkartıp ısıttım misler gibi oldu ilk piştiği gibi.sizinde ellerinize sağlık .sevgiler
YanıtlayınSilçok güzel görünüyor elinize sağlık
YanıtlayınSil