KARA DUT REÇELİ
MALZEMELER:
1 kilo kara dut,
1 kilo şeker,
yarım limon suyu(3-4 tane limon tuzu da kullanılabilir)
YAPILIŞI:
Dutlar, su dolu bir kabın içerisine konularak bir kaç kez su değiştirilerek , ezmeden yıkanır.(Çöplerini isterseniz,küçük ince uçlu bir makasla kesin ,ben kesmedim.Aslında kesmek istedim ama dutlar çok sulu ve olgundu.Elime aldıkça eziliyorlar diye üzerinde bıraktım,yerken sorun yok:))
Suyu süzülerek,pişireceğimiz kabın içerisine alınıp üzerine şeker dökülür.
1 gece şekerde bekletilerek ateşe konulur.Üzerinde oluşan köpükler el kevgiri ile alınır.15 dakika içerisinde kıvama gelen reçele yarım limon suyu veya 3-4 tane limon tuzu eklenir.Bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır.Soğuduktan sonra kavanoza konularak serin yerde bekletilerek tüketilir.AFİYET OLSUN..
REÇEL İÇİN PÜF NOKTALARI:
Limonunu ekleyeceğiniz zaman reçelin kıvamı iyice koyu olmalı çünkü limonsuyu eklenince sıvılaşacaktır.Bunu hesaba katarak çok koyu kıvama gelince limon suyunu eklemeliyiz ,eklenince alacağı kıvam tam reçel kıvamı olur.
Birde unutmamalıyız hangi reçel olursa olsun çok kaynatılırsa rengi koyulaşır,değişir.Bu nedenle limon suyundan sonra çok kaynatmamaya özen gösterelim.
Kıvamı koyu olsun istiyorsanız,fazla kaynatmak yerine kavanoza koyduğunuz reçellerin üzerine temiz bir tülbent gererek 1-2 gün güneşte bekletin,sonuç harika olacaktır.
Hepinize keyifli,huzurlu günler diliyorum.HOŞÇAKALIN:))
ben hiç yemedim ama tadı eminim harikadır ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilsevgilerimle...
her çeşit reçel olacak evde çok severiz ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilEllerinize sağlık reçel harika görünüyor! Sevgiler!
YanıtlaSilSüzme yoğurtla enfes oluyor. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilE ben karadutların hepsini yedim, reçel yapmaya kalmadıııı :))
YanıtlaSilSeneye artık... kaydettim tarifini :)
bende yiyen gruptanım reçel yapmaya kalmazz bayılrım bayılırım :)
YanıtlaSilnasıda enfes görünüyor ellerin dert görmesin canım :)
keyifli haftalar :)
Ellerine sağlık. Karadut şifalı dut.Bayılırım tadına. Tatilde beni yorumlarınla yanlız bırakmadığın için çok teşekkür ederim.Sevgiler.
YanıtlaSilTuzsuz lorla ikram etmenizi tavsiye ederim.Tire yöresinde bu ikiliyle ikram edilir,elinize sağlık.
YanıtlaSilBir meyvenin her şeyinin yapılabiliyor olması ne güzel dimi :) gerçekten yapımı zor olabilir çok naif bir meyve ellerine sağlık...
YanıtlaSilYine nefis bir tarif. Ellerine sağlık. Bu arada yapacağım dediğim börek tarifini yaptım. Kıymalı yaptım ben. Pek güzel oldu. Teşekkürler canım :)
YanıtlaSilbende yorumunu görür görmez geldim birsencim reçellere şerbetlere bayıldım hepsi için topluca bir ellerine sağlık blogger toplantınıza göz attım hangisi sensin acaba?? kendi tahminim sol baştaki bayan,hadi bakalım doğrumu aceba :)
YanıtlaSil