BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

1 Ekim 2012 Pazartesi

KELEK (DÜĞLEK)TURŞUSU




       Günaydın:))Haftanın ilk gününden hepinize merhaba:))Umarım güzel bir hafta sonu geçirmişsinizdir.Evlerde bu ara tamda turşuların kurulma zamanı.. Herkes damak tadına göre tüketebileceği sebzelerden,meyvelerden turşular koyma çabasında.Ben turşuda en çok salatalık ve kornişonu seviyorum.Bunların turşularını  ayrı ayrı kavanozlara kurdum. Karışık sebzelerle de turşu yaptım.Her yıl karışık koyduğum turşunun içine attığım keleklerin tadını beğenince bu yıl bir kavanozda sade kelek turşusu kurdum.Yaptığım turşuların tariflerini geçen sene kış hazırlıklarımda paylaşmıştım.Bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.:))Bugün ki tarifim ise kelek turşusu,mutlaka deneyin derim,kavunun keleği sevilmez ama turşusu süper oluyor:))KELEK TURŞUSU MALZEMELER:3 kilo kelek,2 çay bardağı sirke,1 yemek kaşığı toz şeker,2 litre kaynamış soğutulmuş su,10 yemek kaşığı kaya tuzu(suyuna katmak için)15-20 tane arnavut biberi,2 baş sarımsak,1 adet limon,2 yemek kaşığı kaya tuzu(üzerine)YAPILIŞI:Kelekler yıkanarak boyuna ikiye bölünüp  kaşık yardımı ile içleri temizlenerek 2 yemek kaşığı kaya tuzu ile tuzlanır,üzerlerini geçecek kadar su konularak temiz bir bez örtülüp 5-6 saat bekletilir.Daha sonra kelekler tekrar yıkanarak kavanoza yerleştirilir.Kavanozun en altına keleklerin aralarına ve en üste arnavut biberleri ve sarımsaklar doğranarak serpiştirilir.Kaynatıp soğutulan sudan bir miktar bir kaba alınır. 10 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker,2 çay bardağı sirke ilave edilerek karıştırılıp kavanoza dökülür.Kalan su kavanoz doluncaya dek eklenir.En üste konulan arnavut biberlerinin ve sarımsakların arasına limon dilimleri yerleştirilerek kavanozun kapağı  kapatılarak güneş almayan bir yere kaldırılır.2 gün sonra kapağı açılarak kavanozun ağzında  mayalanmadan oluşmuş olabilecek perde varsa alınıp atılır.Yaklaşık 8-10 gün içinde turşunuz döner,bunu keleklerin renginin sararmasından rahatlıkla anlayabilirsiniz.AFİYET OLSUN..      NOT:Turşu kurarken benim yıllardır ölçüm değişmez.Malzeme ne olursa olsun  tuz,su ve sirke oranları oldukça önemlidir.Kavanoza,malzemeye göre doğru orantılı olarak artırıp yada eksiltirim.Benim mutfağımda oran daima şudur:1 litre su için 1 çay bardağı sirke ve 5 yemek kaşığı (silme) kaya tuzu.Hepinize gönlünüze göre geçirebileceğiniz bir hafta diliyorum..HOŞÇA KALIN:)) 

9 yorum:

  1. Canım ellerine,emeğine sağlık afiyetle tüketin sevgiler...

    YanıtlayınSil
  2. Sana da güzel bir hafta diliyorum canım kelek turşusunu ilk kez duyuyorum ben turşu kuracak zamanı bulamıyorum ne yazık ki ama lahana ve kornişon turşusunu çooook severim kelek turşusunu da merak ettim şimdi :)
    Hadi olsun da tadına bakalım :)

    YanıtlayınSil
  3. Tursusunu ilk duydum,bulabilirsem yapmak isterim.Elinize saglik.

    YanıtlayınSil
  4. ben çok severim keleği...küçükken salatalık yer gibi kelek yerdik...turşusunuda annem çok yapardı....şimdilerde pek yapmıyor ama özlemişim bende..ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
  5. Merhabalar canım;kelek helede düğlek diye okuyunca mutlaka bu benim hemşehrimdir diyerek geldim bloguna...gezdim biraz ve erzincan da yaşadığını anladım...hele kışlık hazırlıklarının içinde civil fasulyeyi görünce tamam dedim,sanırım yanılmadım değil mi?Çok beğendim blogunu,sevgilerimle görüşmek üzere....

    YanıtlayınSil
  6. Turşuyla aram pek yok ama eşim çok sever..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  7. Ben de hepsinden az az çeşit çeşit yapıyorum ve kelek turşusunu en az salatalık turşusu kadar
    seviyorum. Mutlaka yaparım.Bu konuda çok haklısın çok lezzetli oluyor.Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlayınSil
  8. işte ben bu turşuya bayılıyorum.ellerine sağlık süper.

    YanıtlayınSil
  9. Bu turşuya bitiyorum ,kıtır kıtır her an elimde yiyebilirim.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlayınSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...