Günaydın:))
Sayfama gelen herkese merhaba:))Hoş geldiniz:))
Bugün daha önce hiç pişirmediğim,zeytinyağlı yer elması tarifi ile geldim.Çocukluğumdan beri çok severek yediğim yer elmasını hep çiğ tüketirdik.
Blogların paylaşımı ile farklı lezzetler deneme fırsatı buluyoruz.Yer elmasının ilk olarak IHLAMURCUM'da ve FESTİGAN 'da pişirilerek de tüketildiğini öğrendim. Ihlamurcum portakal sulu Festigan arkadaşımız ise terbiyeli yapmıştı.Ben onlardan esinlenerek ,fikir alarak yaptığım için tarifim onlarınki ile bire bir aynı olmadı , ben kendi damak tadımıza göre tarifi harmanladım:))Sizde uygularken kendinizden bir şeyler katıp yada çıkarabilirsiniz.Damak tadınıza göre baharatlar vs. ekleyebilirsiniz. Arkadaşlarımın güzel tariflerini görmek isterseniz sayfalarına bakın derim...
Eşimle beraber annemin getirdiği yer elmalarından bir kaçını çiğ olarak tükettik,çocuklar görüntüsünü sevmeyince hiç yemediler...
Kalanını ise pişirdim.Aranan bir lezzet oldu mu hayır,ama kötü bir lezzette değil.Sizlerde deneyin,değişik,oldukça sağlıklı, farklı bir tat süslesin sofralarınızı...
Zor yanı elmaları soymak,yamru yumru bir yapısı olduğu için zorlanıyorsunuz ama farklı bir lezzet denemek için başta bunu göze almalısınız:))
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
MALZEMELER:
1 kilo yer elması,
2 adet havuç,
1 kahve fincanı pirinç,
1 adet kuru soğan, 1 adet kesme şeker,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı tuz,
dereotu,kuru nane
YAPILIŞI:
Yer elmaları ,kokusunu bırakması ve kararmaması için soyularak limon sıkılmış suda 10 dakika bekletilir.Havuçlar temizlenerek dilimlenir.Tencereye zeytinyağı konularak soğan yemeklik doğranıp kavrulur.(arpacık soğanda kullanılabilir)
Havuçlar ve yer elmasının suyu süzülerek eklenir ve kavurmaya devam edilir.Limon suyu,kesme şeker ve tuz eklenerek üzerini örtecek kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.Kaynara çıktıktan 5 dakika sonra pirinç yıkanarak ilave edilir.
Pirinçler pişince ocaktan alınarak,servis edileceği zaman üzerine kuru nane ve ince kıyılmış dere otu serpilerek ,limonla ılık veya soğuk servis yapılır..Afiyet olsun..
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
Sayfama gelen herkese merhaba:))Hoş geldiniz:))
Bugün daha önce hiç pişirmediğim,zeytinyağlı yer elması tarifi ile geldim.Çocukluğumdan beri çok severek yediğim yer elmasını hep çiğ tüketirdik.
Blogların paylaşımı ile farklı lezzetler deneme fırsatı buluyoruz.Yer elmasının ilk olarak IHLAMURCUM'da ve FESTİGAN 'da pişirilerek de tüketildiğini öğrendim. Ihlamurcum portakal sulu Festigan arkadaşımız ise terbiyeli yapmıştı.Ben onlardan esinlenerek ,fikir alarak yaptığım için tarifim onlarınki ile bire bir aynı olmadı , ben kendi damak tadımıza göre tarifi harmanladım:))Sizde uygularken kendinizden bir şeyler katıp yada çıkarabilirsiniz.Damak tadınıza göre baharatlar vs. ekleyebilirsiniz. Arkadaşlarımın güzel tariflerini görmek isterseniz sayfalarına bakın derim...
Eşimle beraber annemin getirdiği yer elmalarından bir kaçını çiğ olarak tükettik,çocuklar görüntüsünü sevmeyince hiç yemediler...
Kalanını ise pişirdim.Aranan bir lezzet oldu mu hayır,ama kötü bir lezzette değil.Sizlerde deneyin,değişik,oldukça sağlıklı, farklı bir tat süslesin sofralarınızı...
Zor yanı elmaları soymak,yamru yumru bir yapısı olduğu için zorlanıyorsunuz ama farklı bir lezzet denemek için başta bunu göze almalısınız:))
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
1 kilo yer elması,
2 adet havuç,
1 kahve fincanı pirinç,
1 adet kuru soğan, 1 adet kesme şeker,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı tuz,
dereotu,kuru nane
YAPILIŞI:
Yer elmaları ,kokusunu bırakması ve kararmaması için soyularak limon sıkılmış suda 10 dakika bekletilir.Havuçlar temizlenerek dilimlenir.Tencereye zeytinyağı konularak soğan yemeklik doğranıp kavrulur.(arpacık soğanda kullanılabilir)
Havuçlar ve yer elmasının suyu süzülerek eklenir ve kavurmaya devam edilir.Limon suyu,kesme şeker ve tuz eklenerek üzerini örtecek kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.Kaynara çıktıktan 5 dakika sonra pirinç yıkanarak ilave edilir.
Pirinçler pişince ocaktan alınarak,servis edileceği zaman üzerine kuru nane ve ince kıyılmış dere otu serpilerek ,limonla ılık veya soğuk servis yapılır..Afiyet olsun..
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
Bazı şeyler sadece şifa olarak yenmeli :)
YanıtlaSilBizde hep zeytinyağlısını yapardık. Bugün annemle salataya rendeleyelim diye konuşuyorduk :)
Ellerine sağlık.. Hayırlı bir hafta dilerim.
NOT:sen boggerda yeni olduğun için resim kotan hemen dolmaz ama şimdiden önlemini alman gerekir;)
GÜNAYDIN.GÜZEL GÖRÜNÜYOR AFİYET OLSUN.BENDE HİÇ DENEMEDİM.ELLERİZE SAĞLIK:)
YanıtlaSilGerçektende yer elmasına bayılırım, hatta bu sene henüz pişirmedim.Aklıma getirdiniz,sizin sunumda süper olmuş.Ne mutlu ki hepimiz birbirimizden birşeyler öğreniyoruz, blog yazmanın güzelliği de bu.Elinize sağlık.
YanıtlaSilafiyet olsun bende denemedim ama tadının güzel olduğunu uydum sevgiler.
YanıtlaSilÇok değişik bir yemek gerçekten birincim. Hiç duymamıştım. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık.Çok güzel görünüyor. Bloglardan ne güzel şeyler öğreniyoruz. İyi ki varlar. Yeni, değişik, hiç bilmediğim bir çok şeyi öğrendim.
Sevgiyle kal.
Zeytinyağlıları çok severim ellerine sağlık eminim yer elması da enfes olmuştur...bol limonlu mis gibi...afiyet olsun sizlere.....
YanıtlaSilBirincim Yerelması'nı ilk geçen sene yemeye başladım ama çiğ olarak elma gibi yiyordum :)
YanıtlaSilYemeğinin tadını cidden merak ettim ellerine sağlık.
bende zeytinyağlısını yaparım ama en çok senin gibi çiğ yemeyi severim,eline sağlık...
YanıtlaSilellerine sağlık canım...süpeeeeeeer...
YanıtlaSilellerine sağlık canım yer elması yemeyeli epey oldu resmini görünce özlediğimi anladım sizeafşyet olsun
YanıtlaSilElinize sağlık. Aslında çok hafif ve faydalı bir sebze. Çocuklara çarşıden aldığınız halini göstermeseydiniz keşke. :)) Soyması olmasa ben her gün yerim bıkmam.
YanıtlaSilCanım ziyaretin için teşekkür ederim.Şimdi iyiyim hamd olsun.Yer elmasını benden başka yiyen olmadığı için pişirmiyorum ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilbizde çiğ olarak tüketenlerdeniz :) ama bende denemek isterim ,emeklerine sağlık arkadaşım...
YanıtlaSilRabbimin bizlere sunduğu en güzel nimetlerinden yer elması canım önceleri bende sevmezken şimdi onsuz yapamıyorum:) ellerine sağlık..
YanıtlaSiltürlülerde de kullan, çorbasınıda yap nefis oluyor:)
patatese benzer değişik lezzet canım ellerine sağlık:)
YanıtlaSilEllerine sağlık. Ben de havuçlu pirinçli pişiririm sen fazladan nane koymuşsun ben sadece dereotu koyuyorum seninki gibi bir de naneli deneyeyim. Sevgiler.
YanıtlaSildeğişik bir kokusu vardır yerelmasının, çok severim, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBEN DE BİR KEZ CEVİZLİ SALATASINI YAPTIM BİR DAHA DA ALMADIM :( NİYE BİLMİYORUM
YanıtlaSilŞİFA OLMUŞTUR İNŞALLAH,SEVGİLER
Eciş bücüş birşey olmasına rağmen cidden çok lezzetli. Yemeği de çok güzel. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, afiyet bal şifa olsun:))
YanıtlaSilSevgiler öptüm.