Kaburga dolması, iç pilavla hazırlanan bir et yemeği ancak iç pilava badem, yada fıstık ve üzüm girince ev halkı bu tadı tutturmuyor.O nedenle ben kendi damak tadımıza göre hazırladığım bir pilavla kaburgayı dolduruyorum.Kuzu eti her zaman yemem ama bu yemekte nefis oluyor,denemelisiniz.
KABURGA DOLMASI
MALZEMELER:
1,5 kilo kuzu kaburga,
1 su bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
1 adet kapya biber,
1 adet yeşil biber,
1 tatlı kaşığı tuz
5-6 dal dereotu,
1 çay kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
karabiber,yenibahar,pul biber,
YAPILIŞI:
Öncelikle kaburganın kemikli kısmı ile eti arası altı bütün kalacak şekilde açılır.(cep gibi:))
Dilerseniz eti alırken kasaba kaburga dolması yapacağınızı söyleyerek hazırlatabilirsiniz.Kaburga kekik,salça ve zeytinyağı ile marine edilerek birkaç saat dolapta bekletilir.Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konularak soğan doğranıp kavrulur. Kapya ve yeşil biberde doğranarak eklenir onlarda kavrularak,yıkayıp süzdüğümüz pirinçler eklenip 1-2 dakika da onlar kavrularak 1 su bardağı su ilave edilerek pişirilir.(1 bardak su ile pirinçler tam pişmiyor ama etle beraber de pişeceği için bu kadar su kullanılır)Karabiber,pul biber,tuz,yenibahar,nane ve ince doğranmış dereotu pirinçlerin suyunu çekmesine yakın ilave edilir ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir.
Tavada eritmiş olduğumuz tereyağın da marine ettiğimiz kaburganın her iki tarafı 2-3 dakika sotelenir.Daha sonra pişirdiğimiz pilav kaburganın arasına doldurulur.Etrafı çöp şişlerle tutturulur,(pilavların pişerken dışarı çıkmaması için)
Tencereye alınarak 3 su bardağı sıcak su ilave edilerek 1 saat orta ateşte pişirilir.Ters çevrilerek 1 saat kadar daha pişirmeye devam edilir.Fırın tepsisine alarak 10-15 dakika da fırında kızartıp servis yapabilirsiniz.Ben tencereden direk servis tabağına aldım,dilimleyerek servis yaptım.Sofradakilerin sabırsızlığı yüzünden tabaklara dilimlediğim halini çekemedim:)
NOT:Arasındaki pilavı servis tabağına alıp kaburga kemiklerini tek tek çekip çıkararak etleri pilavın üzerine parçalayarak da servis edilebilir.Et tabiri caizse lokum gibi pişiyor.Afiyet olsun.
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle..
HOŞÇA KALIN:))
çok lezzetli birşeye benziyor...
YanıtlaSilşu saate ağzımın suları aktı :))
ellerine sağlık canım...
Allah'ımmm bu nasıl iştah açıcı bir görntüdür böyle ve benim gibi bir et severe eziyet oldu bu saatte.
YanıtlaSilKesin rüyama girecek..
Ellerine sağlık canım:)
Çok enfes bir yemek olmuş alışıla gelmiş yemeklerin dışında ellerine sağlık.Süper
YanıtlaSilEnfes görünüyo elinize sağlık :)
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis bir görüntü. Et sevmeyen ben bile olsada tadına baksaydım dedim. Tek tek fotoğraflama içinde teşekkürler.
Sevgiyle kal.
bizimkilerde pilav ve ona benzer tariflerde üzüm v.s tatlı malzemeleri hiç sevmezler,hatta zeytinyağlı sarma da bile kullanamıyorum.eline sağlık canım,zahmetli ama nefis bir yemek..
YanıtlaSilOoo Yemede yanında yat .Eline sağlık
YanıtlaSilKuzu etine bayılırım ben :) Harika görünüyor canım. Ellerine sağlık. Ayrıca sarmayı dediğin şekilde yapacağım bu sefer. Çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilkimler yedi bu kaburga dolmasını yerken ne mutlu olmuştur yapanın eline sağlık
YanıtlaSileşim görmemeli bunu ne zamandır istiyor ben yapmıyorum.eti neredeyse her yemekle tüketen bir aile olarak bayılıyoruz böyle tatlara.ellerin dert görmesin.emeğine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilKuzu etine bayılırım bu tarifte oldukça nefiss hiç denememiştim :)
YanıtlaSilannemin kurban bayramı sonrası yaptığı özel yemeklerindendir ama ben hiç yapmadım kendimi okadar marifetli görmüyorum galiba:) bayıldığım bir lezzettir,ellerine sağlık.
YanıtlaSilofff bu nasıl bir görüntü...ellerine sağlık canım...her hanım yapamaz böyle yemekleri sen maşallah dört dörtlük bir hatunsun....sevgiler...
YanıtlaSilAbla hiç bundan yapmadımmmm nasıl güzel bir görüntüsü varrrr off dedim ya:))
YanıtlaSilHarika... baska soze gerek yok :) ellerine ,emeklerine saglik...
YanıtlaSilKuzu etini çok severim Birincim :) ya muhteşem bir görüntü bu nefis olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilSabırsızlanmada haklılar bence bu yemek nasıl beklensin harika görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilbirincim bittim bu ne lezzet hadi gel beraber yiyelim.
YanıtlaSilben iple dikiyorum seninki daha pırati:)
ellerine sağlık..
Harika görünüyor Birsencim ellerine sağlık...Babaannem kurban bayramlarında yapardı küçükken yerdim midem kaldırmazdı...sonraları annemde yapardı çok güzel olur bilirim ama kuzu etini pek yiyemem nedense ağır geliyor bana...sizlere afiyet olsun zahmetli bir yemek...
YanıtlaSil