Bugün 15-16 senedir yakın komşumuz olan Ayla Hanım'ın yeni evine diğer komşularımızla birlikte misafir olduk.
Sevgili Ayla, birbirinden nefis lezzetler ve güler yüzü ile bizleri ağırladı.Çektiğim fotoğrafları ve nefis ikramlıkların tariflerini bugünün hatıralarda kalması için arşivime ekliyorum.Hazır menü önerisi olarak da okuyucularıma umarım bir fikir olur..
Menüde:
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Bomba kurabiye,
Yoğurtlu erişte salatası,
Pırasalı sarma börek,
Çemenli sandviçler,
Amonyaklı pasta
Zeytinyağlı yaprak sarma
(1 tatlı kaşığı kimyon ilave edin.Tadı harikaydı)
BOMBA KURABİYE
MALZEMELER ve YAPILIŞI:
1 paket margarin,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağıyoğurt,
1 yumurta(sarısı içine akı dışına sürülecek) ,
1 paket kabartma tozu,
aldığı kadar un yoğrularak ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır.El ile kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açılarak arasına ara malzemeden konulup kapatılır.Kapattığımız kısım alta gelecek şekilde tutulur üstü yumurta akına daha sonra ceviz içine batırılarak fırın tepsisine dizilir.170 derecede üstü kızarana dek yaklaşık 20 dakika fırınlanır.2yemek kaşığı pekmez çok az su ile inceltilerek pişen kurabiyelerin üzerine 1 er tatlı kaşığı dökülür.
ARA MALZEME:
Rendelenmiş 2 elma,2 adet doğranmış kuru kayısı,2 adet doğranmış incir,1 çaybardağı şeker ile karıştırılıp 5-6 dakika pişirilir.Daha sonra 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı ceviz içi katılarak karıştırılır.
ÇEMENLİ SANDVİÇLER
MALZEMELER ve YAPILIŞI:
1 su bardağı süt,
1 su bardağı ılık su,
2 adet yumurta(beyazları hamurun içine,sarısı yüzüne sürülecek),
2 yemek kaşığı susam(üzerine)
yarım su bardağı zeytinyağı,
1 paket yaş maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı şeker aldığı kadar un ile yoğrulur.1 saat kadar mayalanması için üstü örtülerek bekletilir.Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır.Fırın tepsisine dizilerek üstlerine yumurta sarısı sürülerek susam serpilir.180 derece fırında 25-30 dakika fırınlanır.Soğuduktan sonra arası açılarak çemen sürülür.
PIRASALI SARMA BÖREK
MALZEMELER ve YAPILIŞI:
Yarım su bardağı süt,
Yarım su bardağı su,
Yarım su bardağı zeytinyağı,
2 adet yumurta karıştırılır.5 adet kullanacağımız yufkanın her biri serilerek hazırlanan karışımdan kaşıkla üzerine her tarafına gelecek şekilde serpilir.Yufka dörde bölünür.Geniş tarafına hazırlanan iç konularak rulo yapılır.Gül böreği şeklinde kendi etrafında döndürülerek tepsiye dizilir.Kalan harc böreklerin üzerine pay edilir.
ARA MALZEMESİ İÇİN:
Yarım kilo pırasa temizlenip ufak doğrandıktan sonra,2 yemek kaşığı yağda kavrulur.İçine domates sosu(Ayla yazdan hazırladığı sosu kullanmış,siz dilerseniz domates ekleyebilirsiniz.)ilave edilerek,pul biber,kimyon,karabiber ve tuz eklenerek karıştırılıp soğutularak börek iç malzemesi olarak kullanılır.
YOĞURTLU ERİŞTE SALATASI MALZEMELER ve YAPILIŞI:
Erişteler 10-15 dakika haşlanarak suyu süzülür soğumaya bırakılır.Sarımsaklı ve mayonezli yoğurt, haşlanmış didiklenmiş tavuk eti,iri çekilmiş ceviz,yarım demet ince kıyılmış maydanoz soğuyan eriştelere eklenerek karıştırılır.Servis yapılırken pul biber serpilir.
AMONYAKLI PASTA
MALZEMELER:
2 yumurta,
1 fincan eritilmiş margarin,
1 fincan şeker,
1 fincan süt,
1 yemek kaşığı(silme)toz amonyak,
Aldığı kadar un
ÜZERİ VE ARA KATLAR İÇİN :
2 paket vanilyalı toz puding,7 bardak süt ile hazırlanır.
YAPILIŞI:Amonyak süt içerisinde eritilir.Diğer malzemelerde eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.İyice yoğrulan hamur 8 eşit parçaya ayrılarak 8 adet beze yapılır.Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır.Orta sıcaklıktaki fırında fazla kızartmadan pişirilir.Hazırlanan puding her bir kata sürülerek katlar üst üste dizilir.En üst katada sürüldükten sonra sülemesi yapılarak yarım saat kadar buzluğa konularak dinlendirilip,soğutularak dilimlenerek servis yapılır.
Bu lezzetleri tattıktan sonra bol köpüklü Türk kahvesi eşliğinde sohbetimize devam ettik güzel bir gündü zamanın nasıl geçtiğinin farkına dahi varmadık.Arkadaşımın ellerine sağlık,güler yüzü içinse yüreğine sağlık diyorum.
Hayatınızda ki her şeyin gönlünüze göre olması dileklerimle...
HOŞÇA KALIN:))
bi komşumuz enfes değişik bi yaprak sarması yapıyo; malzemeye bakıyosun yerken didik didik ediyosun bi farklılık yok ama tadına gelince nasıl güzel nasıl güzel.. söylemiyo nedenini. eğer onun da sırrı kimyonsa çırasını yaktım :) hemen deneyip bi karşılaştırma yapmam lazım.
YanıtlaSil:))Büyük ihtimal sır kimyonda bende koymuyordum yerken farklılığı,lezzeti hissedince sordum benim komşum saklamadı kimyon dedi:)Dene ,sonucu banada yaz merak ederim:)
SilAfiyetler olsun ,Ayla hanımında ellerine saglık masa sahane görünüyor:)
YanıtlaSilSağol canım,teşekkürler:)
SilAYLA HANIMIN ELİNE SAĞLIK HER ŞEY HARİKA OLMUŞ AFİYETLER OLSUN..
YanıtlaSilSağol canım,teşekkürler:)
YanıtlaSilKomşunuzun ellerine sağlık hepsi şahane gözüküyor.Erişteli salatayı deneyeceğim farklı geldi.Sevgilerimle...
YanıtlaSilTeşekkür ederim,sevgiler:)
YanıtlaSilAyla hanımın ellerine sağlık,tam bir ziyafet sofrası,sizlere de afiyet olsun,hayırlı cumalar...
YanıtlaSilTeşekkürler,hayırlı Cumalar..
YanıtlaSilofff bir sürü tarif, harika... hepsi süper...
YanıtlaSilCanım,teşekkür ederim,sevgiler:)
Silmerhaba canım nasılsın.koşunun ellerine sağlık çok zengin bir menü herşey güzel görünüyor sevgiler
YanıtlaSilZeynep'cim hoşgeldin epeydir uğramıyorsun.Teşekkür ederim ,iyiyim. Sen nasılsın.Sevgiler:)
YanıtlaSilSelamun aleykum blogunuzu cok begendim. Takibe aldim bende beklerim
YanıtlaSilVe aleyküm selam..Teşekkür ederim,hemen geliyorum:)
YanıtlaSilMerhaba dolu dolu bir post olmuş tariflerin hepsi çok güzel Allah muhabbetinizi arttırsın :)
YanıtlaSil