BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

10 Temmuz 2014 Perşembe

FIRINDA BİBER VE DOMATES DOLMASI

Sayfama hoş geldiniz sevgili okurlarım.Bugün fırında biber dolması ve domates dolması tarifim var.Genelde tencere yemeklerini seviyorum.Ramazan az özeneyim diyerek doldurduğum biber ve domatesleri fırın kabına yerleştirdim.Nadiren fırında bu şekilde pişirirdim harika lezzetler oldular.Sanırım daha sık yapacağım:)Önceden annem biberleri temizledikten sonra hafif yağda kızartır öyle içlerini doldurarak tencerede pişirirdi.Mutfağa girdiğim ilk yıllarda bende bu şekilde yapıyordum ama sonra kızartmanın zararları,kolesterol falan girince hayatımıza sadece BURADA,BURADA ve BURADA  olduğu gibi yapmaya başladım.Bir bakın isterseniz:)



                                             FIRINDA BİBER VE DOMATES DOLMASI

MALZEMELER:
1 kilo dolmalık biber,
1 kilo orta boy domates,
250 gr kıyma,
1 çay bardağı pirinç,
1 çay bardağı  köftelik bulgur,
1 yemek kaşığı salça,
yarım çay bardağı zeytinyağı,
dereotu,maydanoz,tuz,pul biber,karabiber,
2 adet kuru soğan,
SOS MALZEMESİ:1 yemek kaşığı salça,yarım çay bardağı zeytinyağı,3 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:Biberler yıkanarak üst kısımları yuvarlak kesilip tam koparılmadan içleri temizlenir.Üzerindeki sap kısımları çıkarılır.Domatesler yıkanarak üst kapakları biberlerde ki gibi tam koparılmadan kesilerek  içleri oyulur.(Oyulan içlerden büyük parçalar biberlerin ağızlarında ki boşluğa koymak için ayrılır.Kalan kısım ise dolma malzemelerine eklenerek yoğrulur.)Soğan ufak küp doğranır,dereotu ve maydanoz ince kıyılarak diğer malzemelerle ve domateslerden oyduğumuz çıkan içle bir kaba alınarak yoğrulur.Biberler ve domatesler içerisinde ki bulgur ve pirincin pişince şişeceğinden ötürü ağız kısımları yarım boş bırakılarak doldurulur.İçlerini doldurduğumuz domates ve biberleri fırın kabına dizerken alt kısımlarına suyu içlerine alıp tam pişmesi için çatalı batırılır.
   Sos malzemeleri karıştırılarak dolmaların üzerinden gezdirilerek dökülür.(İçinde ki yağ domates ve biberlerin üzerine geldiği için parlak görülmesini sağlar.Her domates ve biberin üzerine değmesine dikkat ederek sos dökülür.)175 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika fırınlanır.Afiyet olsun.

   İftar menü önerileri için, BURAYA
Sahur menü önerileri içinse BURAYA bakabilirsiniz.

                                                                                                                        Sağlıkla,HOŞÇA KALIN:)

6 yorum:

  1. Bizde de patlıcan dolma vardı ama tencerede ...kızımın ellerine sağlık o yapmıştı...senin dolmalar enfes görünüyor,ellerine sağlık Birsencim...senin semizotu salatası ile ilgili yorumunu yanlışlıkla yayınla deyinceye kadar sildim,kusura bakma göremezsen...ama okudum teşekkür ederim.hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
  2. Sağlıklı ve nefis görünüyor ellerine sağlık Allah Ramazanı bizden hoşnud ve razı eylesin..amiin..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bayılırım etli dolmaya. Yanında da yoğurt, bolca da kırmızıbiber mmmmm.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. Birsen fırında hiç denemedim aslında kızartma usulü de hiç yapmadım her ikiside eminim çok güzel sonuç veriyordur ama dediğin gibi sağlık açısından fırınlama daha mantıklı ayrıca çok severim bu yemeği birde kuru patlıcan dolmasını ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. fırında yapılınca da başka bir lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bende fırında yapıcam artık Birincim nefis görünüyor, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...