Bahçemdeki reçellik güllerim açtı.Bu sabah erken saatte kokularının en belirgin olduğu anlarda topladım.
Bir kaç su yıkayarak iyice süzülmesini sağladıktan sonra,gülleri avucumun içine alarak çanaklarından yapraklarını ayırdım.Yapraklar avucumun içinde bir arada iken dağılmadan makasla beyaz kısımlarını keserek gül yapraklarını kırptım.
GÜL REÇELİ:
MALZEMELER:
20adet gül(ayıklanmış,yıkanmış),
5 su bardağı şeker,
1 limon suyu
YAPILIŞI:
Gülleri yukarıda anlattığım şekilde hazırlayarak tencereye koyduğumuz 4 su bardağı suyun içerisine atarak 10-15 dakika haşlıyoruz.Güller beyazlanıyor,sakın panik yapmayın:))Daha sonra gül yapraklarını sudan alarak bir kenarda bekletiyoruz.(Gül yapraklarını önceden haşlamak daha iyi pişmesini sağlıyor,yerken gıcır gıcır ses çıkmıyor:))
Tenceredeki suyun içine 5 su bardağı şeker ilave ederek 10 dakika kaynattıktan sonra şekeri kesilince (şerbeti kıvama gelince)aldığımız gülleri tekrar tencereye atıyoruz.5-10 dakika böyle kaynatarak limon suyunu ekliyoruz 5 dakikada böyle kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz.(Limon suyu yerine 3-4 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz.Limonunu eklemeden reçel tam rengini almaz olmadı mı diye telaş etmeyin..Limon suyunu ekledikten sonra çok fazla kaynatmayın rengi bu kezde farklı olur.)Soğuduktan sonra kavanozlara koyup kaldırıyoruz.
İnternette araştırdım bu şekilde gül reçeli yapan yok.Annemin tarifidir bu.Yapacak olanlara kesinlikle tavsiye ediyorum,pişman olmayacaksınız:)Her yıl bu şekilde yaparım reçeli ve güller tekrar çıkıncaya dek 1 yıl içinde reçelde bozulma, şekerlenme olmadan tüketiriz.
Gül oldukça faydalı ,her derde deva bir bitkidir.Çiçeklerin en güzeli ,en mis kokulusudur. Reçel mutlaka katmerli ve kokulu güllerden yapılmalıdır.
Gül reçeli, şekerli oluşundan kana kolay karışır ve enerji verir.Mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelir,sinirleri rahatlatır,mikrop öldürücüdür,bademcik ve boğaz ağrılarına iyi geldiği söylenir.Tamda gül zamanı hepinize bu reçeli yapmanızı tavsiye ediyorum..
Selam ve sevgilerimle...:))
Gül olur da sevilmez mi?? Gül suyu hariç her şeyine bayılırım. Reçelini de çok severim. Ellerine sağlık tatlım..
YanıtlaSilburaya kadar geldi o gül yapraklarının kokusu:))çiçeklerden en çok sevdiğim güldür ee reçelide bir okadar güzel olmazmı ellerine sağlık harika gözüküyor afiyetle yiyin canım:))selamlar sevgiler
YanıtlaSilgüzel olmazmı ne güzeldir şimdi onu ekmeğe sürüp yemek ellerine sağlık canım
YanıtlaSilCanım misler gibi kokmuştur pişerken ellerine sağlık.Afiyetle tüke
YanıtlaSiltin sevgiler.
Güllerinin rengi de çok güzelmiş canım .
YanıtlaSilGül reçeline bayılırım , ellerine sağlık .
Sevgiler.
Ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor.En çok sevdiğim reçellerden birisidir.
YanıtlaSilSaygılar..
Çok güzel güllermiş, reçeli de nefis olmuştur. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilBahçemdeki güllerle ne de güzel yaparım, hiç denemedi ama daha önce tatmıştım.Hemen deneyeceğim.Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilofffffffff ne güzel kokmuştur onlaar..ben çok merak ediyorum gül reçelini..evde yapmayı yani...nefis görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilçok severim ama giç yapmadım. Bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilGörüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Afiyetle yiyin inşallah,ellerine sağlık:)
YanıtlaSilAnne tarifi gibi var mı? Güllerin rengi de muhteşem.Sevgiler:)
YanıtlaSilayyy amana allahım ne güzel bir görüntü:)
YanıtlaSilbi an burnuma geldi kokusu:)
misler gibi dimi canım afiyet bal şeker olsun:):)
Hemde kendi bahçenden, harika bişey bu. Bizim bahçedki güller döküldü ama hiç aklıma gelmedi reçel yapmak :(
YanıtlaSilÇok nefis görünüyor ellerine sağlık Birincim :)
Mis gibi koktu . Elinize saglik olsun. Rahmetli babaannem yapardi. O zamanlar sevmezdik fazla ama simdi bulamayinca cok ozluyorum.. Mis gibi kokuyordu.
YanıtlaSilHatta uzun zaman saklayinca bir dertler dermandi ama simdi unuttum..
Gul gibi gunler diliyorum canim ..
Sevgiler,,.
merhaba canım
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel olmuş sanki bizim bahçe
tatlıyı çok sevsemde reçel pek sevmem ama gül reçeli çok başkadır ..ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..Bize geçen sene kayınvaldemle yazlıktaki bahçemizde olan kokulu güllerden yapmıştık..ilk kez gül reçeli yapımını ozaman gördüm..demek püf nokta önce haslamakmiş çünkü biizmkiler ağızda gıcırdadı:))
YanıtlaSiliyi olmuş :)
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilTarifinizi kullanarak gül reçeli yaptım.Çok güzel oldu.Teşekkürler....
Ayşe
Merhabalar Birsencim,bende ayıklanıp yıkanmış gülleri toz şekerle ovuyorum sonra şerbeti kestirip içine atıyorum biraz kaynatıp,limon tuzu atıyorum ve altını kapatıp kavanozlara alıyorum...bu şekilde de denemek lazım...güllerin tam zamanı hepsi birden açmadığından iki seferde yapıyorum reçeli...elllerine sağlık afiyet olsun sizlere....
YanıtlaSilMerhaba Tülincim,yukarıdaki tarif annemin tarifi denemeni öneriyorum.Gül az olursa açmasını bekleyene kadar gülleri toz şekerle ovup buzdolabında bekletip biriktirerek hepsini birden senin tarif ettiğin şekilde de yapıyorum güzel oluyor.Teşekkür ediyorum,sizlere de afiyet olsun...
SilBen de ilk defa Gül reçeli yapacağım. Onun için araraştırıyorum. Tarifiniz içime sindi, deneyebilirim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSağolun,deneyin pişman olmayacaksınız derim ben sonucu paylaşırsanız sevinirim:)
Sil