BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

16 Nisan 2012 Pazartesi

BAHÇE DÜZENLEMELERİ VE ETLİ ÇİĞ KÖFTE....





   Artık havaların ısınmaya başlaması ile bahçe düzenlemelerine başladık..Daha önce ağaçlarımızı,güllerimizi, asmayı budamıştık.



   Cumartesi günü hava daha güneşliydi ama o gün ön balkona antre takıldığından tadilat çalışmaları vardı,bahçe işleri Pazar gününe kaldı.Hava yağdı yağacak dedik ama yağmadı çok şükür,işlerimizi hallettik..Bahçemizi toprağın hava alması için belledik ve bazı tohumlar ektik..Bunlar;Kabak,salatalık,maydanoz,marul,tıska(soğan ufağı),dereotu,bamya ,domates ve biber tohumları ...Domates ve biber tohumlarını ekmek için gecikmiş olabiliriz...Ama şansımızı denemek istedik ,olmazsa fide alıp dikeceğiz:)

 Sonbaharda aşı yaptığımız ağaç; japon elması ağacına ,yeşil elma aşılamıştık...

             
Taze sarımsaklar geçen yıldan kök kalmış, bu sene tekrar  çıktılar:))

 Lale soğanları yeşerdi yakında renk renk açarlar:))
Sarmaşık ve Hanımeli;balkonun önünde gün boyu harika kokusu ile mest etmek için yaprak açmaya başladılar bile,çiçek açtıkları zamanda inşallah resimlerim:)


Ve..Erik ağaçları iki gün içinde tomurcuklar hemen çiçek açtı,güneşin gül yüzünü göstermesini bekliyorlarmış:)

    Tabi bu kadar işten sonra oturup dinlenmek lazım değil mi?...Ama biz daha yorucu bir şey yaptık : ) Çiğ köfte....Ama lezzeti ile  yorgunluğa değiyor..Etli çiğ köfte tarifimizi  sizlerle paylaşıyorum ve yaz sıcakları gelmeden sizinde denemenizi tavsiye ediyorum..Bu arada sadece malzemeleri ben doğradım..Yoğurma işi eşime ait...Hakkını yemeyeyim:))

   
      ETLİ ÇİĞ KÖFTE...












  MALZEMELER:
400gr esmer çiğ köftelik bulgur,
250 gr 2-3 kez çekilmiş sinirsiz ve yağsız kırmızı et,
4 adet kuru soğan ,
2 baş sarımsak,
1 yemek kaşığı tuz,
5 yemek kaşığı pul biber,
2 yemek kaşığı karabiber,
3 yemek kaşığı kimyon,
5 yemek kaşığı isot,
1 çay bardağı zeytinyağı,
5-6 dal yeşil soğan,
1 demet maydanoz,
1 demet dereotu,
2 adet marul,
5-6 tane limon
           YAPILIŞI:
   Öncelikle et yoğurabileceğimiz bir kaba konularak üstüne kuru soğanlar ve sarımsaklar küçük,küçük doğranarak katılır.Daha sonra buna pul biber,karabiber,tuz,kimyon ve isotun yarısı karıştırılarak bir kenara ayrılır.Çiğ köfte leğenine (yoksa derin bir tepside kullanabilirsiniz ancak çiğ köfte tepsisinin kabartmalı özelliği ile daha çabuk yoğrulur)bulgur konularak 1 çay bardağı limon suyu sıkılarak bulgur ıslatılır.Yarısını ayırdığımız baharatlar ve zeytinyağı katılarak yoğurmaya başlanır.10 dakika kadar yoğrulur.1 çay bardağı sıcak su üzerinden gezdirilerek bulgurların yumuşamasına yardımcı olunarak tekrar yoğrulur,bulgurlar yumuşamaya başlayınca et ilave edilir.Yaklaşık 30 dakika yoğrulur.Maydanoz,dereotu,yeşil soğan incecik kıyılarak ilave edilir.
 
  Tekrar 5-6 dakika yoğrulduktan sonra yoğrulan tepside bir araya getirilip havaya kaldırdığınızda tepsiyi bırakmıyorsa olmuş demektir..Arzuya göre bir parça koparıp tavana da atıp test edebilirsiniz, tavana yapışırsa olmuş demektir,tabi tavanı kirletmek gibi bir niyetiniz varsa:))Bu işlemlerden herhangi birini yaptıktan sonra olmamışsa yoğurmaya devam:)olmuşsa parçalar koparılıp avuç içinde sıkılarak tepsiye yıkayıp serdiğimiz marul yapraklarının üzerine dizilir..Etrafına limon dilimleri ile yanında tekrar marul yaprakları ,lavaş ve ayran ile servis yapılır.Marul arasında da lavaşla dürüm yapılarak ta çok lezzetli olur..
                                                                                                                                    AFİYET OLSUN.....
                            Hepinize, gönlünüze göre bir hafta geçirmeniz dileklerimle:))

41 yorum:

  1. Birincim bahçe işleri dendimi bende akan sular duruyor :) çok seviyorum toprakla uğraşmayı, bir şeyler ekmeyi. Domates ekicektik bizde geçmi kaldık acaba? ben mevsimi şimdi sanıyordum. Sizin bahçe çok güzelmiş, hem baya büyük, hemde o ağaçlar, hanımelleri, bayıldım inan :) o yorgunluğun üzerine birde çiğ köfte? harikasınız :)

    Severim hemde çok :) eşinin ve senin ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Hepiniziz eline sağlık,bahçenin çiçeklenmiş halini de merakla bekliyorum,çiğ köfte de çalışmanın üzerine iyi gider:)

    YanıtlaSil
  3. Aslı'cım çekirdeğinden ektik domatesi onun yeşerip fide olması uzayabilir bu nedenle geç kaldık dedim malum havalar ısınmadı..Her yıl mart ayında ekiyorduk..Ama siz direk fide olarak dikin yaza bol bol bahçe domatesi olur inşallah..15-20 güne fide bulabilirsiniz pazarlarda..Yakın olsan da beraber yiyebilseydik keşke..Teşekkür ediyorum,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Erguvan Vakti,teşekkür ederim..Mutlaka çiçekli halini de resimlemeyi düşünüyorum..Evet iyiydi:))Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Selamlar arkadaşım bahçene bayıldım çok güzel köye gidesim geldi biran birde bu bahçenin yeşillik halini düşün kimbilir nasıl güzel olur bu kadar çalışmanın üzerine birde köfte şahane ellerinize emekleriize saglık çok güzel canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A.S.,Teşekkürler,benim evim şehir merkezinde:)Evet çok güzel oluyor yeşillik halini de yayınlarım görürsünüz inşallah:)SEVGİLERİMLE:)

      Sil
  6. Canım ne güzel bir bahçeniz var. İnsanın kendi yetiştirdiği meyve sebzeleri yemesi ne güzel oluyor di mi :) Hormonsuz, tazecik, ohh :)) O bahçede Allah bol keyifli günler göstersin size inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum,daha güzel bahçeleri sana diliyorum..Evet Ahu'cum gerçekten güzel oluyor:)Güzel dileklerin için sağol,öpüyorum:)

      Sil
  7. Mutlu haftalar öncelikle ellerinize emeklerinize sağlık ben de çiçek yetiştirme hastasıyım çok seviyorum.Ama balkonda.Çiğ köfte de çok güzel.Eşinizin ve sizin ellerinize sağlık.Yorum ayarlarından gömülü seçeneğine geçerseniz her yorumu hemen yorumun altında yanıtlama şansınız oluyor.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum,tavsiyenize uydum:))Benden de sevgiler:))

      Sil
  8. hayalimm,minicikte olsa bahçesi olann bir eww:))
    çok hoşş heyecanlar bunlar birincim..
    dalların çiçeğe oturuşu,kışın karla kaplanması...
    bayıldımm..
    ellerine sağlık eşinin de..
    çiğ köftelerden tattmm:)
    sevgiler canım..
    öpüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım,umarım hayalin bir gün gerçek olur,her şeyin en iyisine layıksın gönlü güzelim:)Afiyet olsun:)Benden de sevgiler,öpüyorum..

      Sil
  9. İnsanıniçini açan görünütler.
    Bahçene bayıldım cnaım..
    Çiğ köfteler nefiss ötesi görünüyorlar.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Bahçeyle uğraşmak , ellerinle ektiğin sebzeleri taze taze yemek ne güzel .
    Bahar dallarına bayıldım , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,Zeynep'cim benden de sevgiler:)

      Sil
  11. Bahçen çok güzel olacak, baksanıza ne emek vermişsiniz; bir de o çiğköftenin tadına bakabilseydim aaah ah :P ben tam bir çiğköfte canavarıyım da :P koskocaman sevgiler ablacım :)

    YanıtlaSil
  12. Çiğ köfte ne yedim, ne yerim ama ellerinize sağlık.Yapanı takdir ederim.Bahçeniz süper olma yolunda, bizimde erikler büyümeye başladı.Limon ağaçları çiçek içinde, heryer yemyeşil harika, misler gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ köfte içine konan etinden dolayı bende önceleri yemezdim,gerçi yine başkası yapsa yemem:)Kendi elinle yapınca etin içinde piştiğine ve hijyen yapıldığından emin olabiliyorsun..Denemenizi tavsiye ederim:)Gecikti ama bahar bütün güzelliği ile geldi:)Ne güzel, burada sadece saksılarda limon çiçeklerimiz var:(Ağaçları ne güzel olmuştur..Sevgiler:))

      Sil
  13. Canım,
    bahçeyle ilgilenmek. Kendi emeğinle yetiştirdiklerini yemek ne güzel bir duygu. Yorgunluğu bile güzeldir eminim.
    Ellerine sağlık. Sağlıkla, keyifle yetiştirdiklerini yemek nasip olsun inşAllah.
    Ellerine sağlık. Bu kadar yorgunluğun üzerine bir de çiğ köfte yoğurmak pes diyorum.(MaşAllah).
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın yorgunluğu bile güzel ve değiyor:)İyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum.Sevgiler:))

      Sil
  14. bize bir bahçe lazım oda bu bahar lazım:)çocuklar için çok güzel oluyordur, toprakla meşgul olmak rahatlatıyorda insanı,imrendim inanın, çiğköftede iyi gitmiş ,afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel bahçelerin sizin olmasını diliyorum,çocuklar rahat büyüyorlar,toprak eksi elektriğini alıyor insanın:))Teşekkürler,sevgiler:)

      Sil
  15. keşke benım dee bahcem olsa da bende bu duzenlenemelerı yapabılsem dogayı cok sevıyorum çiğ köfte nefıs olmus ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  16. ah benimde ekebileceğim bir bahçem olsaydı daha ne isterdim ne güzel ellerinize sağlık birkaç aya neler neler yersiniz o bahçeden,çiğ köfteye bayılırım canım ellerinize sağlık,afiyet olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah istediğiniz bahçeye bir gün kavuşursunuz,teşekkürler:)

      Sil
  17. etlı cıgkofteye bayılıyorummmmmmmmm!
    blogunu yenı kesfettım, takıpteyım benımkıne de beklerım :)Sevgilerrrrr...
    http://zeysfashionroom.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  18. böyle gördükce imreniyorum arkadaşım :) yakın olsak gelip bahçe keyfi yapmayı çok isterdim , çiğ köfte de harika görünüyor eşinin ve senin ellerine sağlık olsun.

    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim,bakarsın belki bir gün yolun düşer,beklerim..Bahçe keyfi yaparız:)Teşekkürler,sevgiler:)

      Sil
  19. o kadar işten sonra bu dinlemeyi haketmişsin ,ellerine sağlık sabah sabah canım istedi resmen:))))

    YanıtlaSil
  20. kolay gelsin ve ellerine sağılık

    YanıtlaSil
  21. Bahçeyle uğraşmak kendi ellerinle bitkileri dikmek ve onların büyümelerini seyretmek ne kadar güzel birşey bahçene bayıldım canım bu yorgunluğu çiğköfte ile geçirmene de imrendim eşinin ellerine sağlık sana da afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  22. At bahçeye kilimi ben geliyorum canım:))
    sen çayı demle ben keki getiririm:))
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel canım, bekliyorum:))Benden de sevgiler:))

      Sil
  23. bahcede bukadar calistiktan sonra bravo size birde cig kofte yapabilmissiniz.afiyet olsun yorgunluga degmistir...

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim..Sevgiyle kalın.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...