BİRİNCİSİN....HOŞ GELDİNİZ..

27 Şubat 2012 Pazartesi

ÖR SÖK BERE........

Yeni bir haftanın ilk gününden  hepinize merhaba;
Bir  haftadır bloguma girmedim.Eşimin halasını kaybettik,bunun derin üzüntüsü içerisindeyiz.Rahmetli çok iyi bir insandı,mekanı cennet olsun..Geride kalan sevenlerine bir kezde buradan baş sağlığı diliyorum.Hayat kısa kıymetini bilerek yaşamayı Allah hepimize nasip etsin.Bu dünyayı yaşarken gideceğimiz adres eninde sonunda belli..Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için çalışmak,yarin ölecekmiş gibi ise ahiretimize çalışmak sözü ne kadar doğru..Kat ettiğimiz bu hayat yolunda imanla,ibadetlerimizi yerine getirerek yaşamayı Allah hepimize nasip eder inşallah...


Ör sök bere kış boyunca bütün bloglarda yer aldı ..Bende bu modaya uyarak kızlara öreyim dedim..
  Nako bonbon ip kullandım.5 numara şişle 40 ilmekle 2 karış tor örerek 11 ilmek kesip kalan ilmekleri de 1 ilmek örüp,1 ilmek bırakarak ve  1 artırarak örüp diğer sırada hepsini keserek kapattım.Daha sonra bıraktığım ilmekleri sonuna kadar söktüm.11 ilmek kestiğim yeri alt ucu ile birleştirerek yan tarafı tamamen dikip,orta kısmı ise büzerek kapattım.

    Dilerseniz büzdüğünüz kısıma ponpon,düğme,çiçek motif  vb. şeyler yapabilirsiniz.Ben sade tercih ettim,böylede çok güzel oldu.
  Kendi kızlarıma beyaz ve siyah ikişer tane ördüm.İpler aynı marka olmasına rağmen siyahta daha dolgun bir formda oldu,beyaz daha ince kaldı.Örmesi o kadar zevkli ki hediye olarak kız kardeşlerime,komşuma ve onun kızına da ördüm ,beğenerek kullanıyorlar. Kış geçmeden yapmak isteyen olabilir.Açıklamalarla  umarım yardımcı olabilmişimdir.Yapacak olanlar takıldıkları yerde sorabilirler.
                  İsteklerinizin gerçekleşeceği,mutlu bir hafta geçirmeniz dileklerimle,hepinize sevgiler.........

21 Şubat 2012 Salı

PİRZOLA


               
   
                          PİRZOLA:
     Bugün sizlerle pirzola yemeği tarifimi paylaşayım istiyorum..Ölçü,sayı vermiyorum kim kaç kişilik yapacaksa ona göre ayarlamalı..
   Ben pirzolaları bir gece önceden zeytinyağı,kekik ve karabiberle marine ederek bekletiyorum.Sonraki gün teflon tavada tavayı ısıtıp etleri dizerek 6-7 dakika sonra ters çevirip tekrar bir 6-7 dakika ağır ateşte pişirerek alıyorum.Tuzunu pişirirken üzerinden atıyorum.
    Önceden marine etmek eti çok yumuşak ve lezzetli bir hale getiriyor.Yanında pilav ile servis yapabilirsiniz.
                        AFİYET OLSUN.

19 Şubat 2012 Pazar

KIZ KARDEŞİM ÖZLEMİN GÜN SOFRASI

 
   Özlem kardeşimde öğretmen olduğu için  okullar tatildeyken toplanmıştık.Bu post öylece arşivin derinliklerinde taslak olarak kalmış..Bugün fark ettim :) Postta düzenlemeler yaparak sizinle kardeşimin  masa
sını ve bir kaç tarifini paylaşıyorum...

     Menüde:
Kısır,
Kıymalı milföy böreği,
Elmalı kurabiye,
Armut tatlısı,
Ağlayan kek,
Poğaça ve..
 hazır kurabiyelerle karışık incir tabağı vardı.
     


           ARMUT TATLISI:
    Armutlar soyularak dilimlenir,bir tencereye dizilerek üzerini örtecek kadar şeker ve su konularak birkaç tane karanfil,biraz tarçın çam fıstığı ilave edilerek armutlar yumuşayıncaya dek pişirilir.
   Daha sonra servis tabağına alınarak üzerine kaymak konularak servis yapılır.




            ELMALI KURABİYE:
    İç harcı için   elmalar soyularak rendelenir az şekerle yumuşayıncaya dek pişirilir.Tarçın ve ceviz içi katılarak ateşten alınır.
   3 su bardağı un,1 paket margarin ile 1 su bardağından biraz aşağıda pudra şekeri ve 1 paket kabartma tozu  3 yemek kaşığı yoğurt ile yoğrulur.
    Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde açılır.Arasına hazırlanan içten konularak kapatılır.
   175 derece fırında hafif pembeleşinceye dek pişirilir.Fırından çıkarılınca ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerlerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.


     
                KIYMALI MİLFÖY BÖREĞİ:
  Bir miktar kıyma az sıvı yağda kavrularak içine bezelye,havuç ve patates (garnitür olarak ister hazır isterseniz haşlayarak) ilave ederek karıştırılır.   Milföylere 1 er kaşık paylaştırılır.Uçları bir araya getirilerek kapatılan milföyler ters çevrilerek fırın tepsisine dizilir.
   Üzerine yumurta sarısı sürülür.175    derece fırında yaklaşık 20 dakika fırınlanarak sıcak servis yapılır.

18 Şubat 2012 Cumartesi

ÇATI KATINA DAVETLİYDİK VE KIBRIS TATLISI




    Eltimin oğlu da üniversite öğrencisi,çocuklar burada iken eltim bizi çatı katına mangala davet etti. Hoş sohbetler eşliğinde yedik içtik,güzel bir akşam oldu.Yer sofrası ve ahşap döşemelerle kaplı çatı katında otantik bir ortamda o kadar rahat içten ve huzurla oturduk ki yemek bahane oldu...İnşallah çocukların bir daha ki gelmesine hava ısınır birde bizim bahçede
birlikte bu keyfi yaşarız..



Giderken  mangaldan sonra  yenir diye çayın yanına  Kıbrıs Tatlısı  yaptım..Soframızda tulumba tatlısı da vardı yendi..Beğenilen tarifimi sizlerle de paylaşayım.



KIBRIS TATLI:

    MALZEMELER VE YAPIMI:
4 adet yumurta,
yarım su bardağı toz şeker,
yarım su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ceviz,
1 su bardağı hindistan cevizi,
1 su bardağı galeta unu,
1 paket kabartma tozu karıştırılarak çırpılır.
        Yağlanmış dikdörtgen borcama yayılarak 170 derece fırında 20 dakika pişirilir.Fırından çıkarır çıkarmaz soğuyan şerbet sıcak tepsiye dökülür.
   ŞERBET İÇİN:
1,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su,
1 paket vanilya ile şerbet hazırlanarak bir kenara ayrılarak soğumaya bırakılır.
   KREMA İÇİN:
1 Litre süt,
1 su bardağı nişasta,
yarım su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya ile krema hazırlanır.Soğuduktan sonra 1 paket krem şanti çırpılarak kremaya katılır.Şerbeti dökülmüş tatlı soğuduktan sonra hazırlanan kremalı,krem şantili harç tepsinin üzerine yayılır.Üzeri arzuya göre süslenir.Ben ceviz içi ile süsledim.
                                   HEPİNİZE MUTLU  BİR HAFTA SONU GEÇİRMENİZİ DİLİYORUM...

17 Şubat 2012 Cuma

TEPSİDE PATATES MIHLASI

                               

 
FIRIN TEPSİSİNDE PATATES MIHLASI.
           MALZEMELER VE YAPILIŞI:
     1 kg patates  haşlanır.2 tane kuru soğan yemeklik doğranarak sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.İçine patatesler rendelenir.Tuz,karabiber ,1 yemek kaşığı salça ilave edilerek karıştırılır.Yağlanmış tepsiye kaşıkla bastırılarak yayılır.Üzerine 3 tane yumurta çırpılarak serilir.En üste ise 3 yemek kaşığı  tereyağı eritilerek dökülüp fırınlanır.Yumurtalar pişince fırından alınır,dilimlenerek servis yapılır.


                                                AFİYET OLSUN.
    Cumanın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.Allah'ım doğru yoldan ayrılmayan,şeytanın tuzaklarına kapılmayan kullarından eylesin...
                                               AMİN..

16 Şubat 2012 Perşembe

PATATES PÜRESİNDE SOMON BALIĞI


    Temizlenip,dilimlenen somon balıkları yıkanarak suları süzdükten sonra sarımsak,karabiber,tuz ve 1 kaşık zeytin yağı ile marine edilerek 2-3 saat beklettikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir.
         PATATES PÜRESİ İÇİN:
    Patatesler soyularak haşlanır,haşlama suyundan bir çay bardağı kenara ayrılarak kalan suyu süzülür(Kalan suyu isterseniz çorbalarda değerlendirebilirsiniz)Patatesler ezilir,içine ayırdığınız su ilave edilerek çırpılır.
    Tuz,kara biber ve zeytinyağı ile karıştırılan püre servis tabağına alınır.Fırında pişen somon dilimleri patates püresinin üzerine yerleştirilir.Soğan dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyerek yanında bol salata ile servis yapılır.
                          AFİYET OLSUN
                                                                                                                       

15 Şubat 2012 Çarşamba

EŞİME ÖRDÜĞÜM KAZAK









      Eşim örgü pek sevmez ama ben pek hevesliyimdir.Giyse keşke ne kazaklar örerim.Bu kazağı da çok beğenerek ördüm ama 4-5 kez giyindi daha giyinmiyor...Örgü ipi rahatsız ediyormuş:((
     Örneği ; çok eskiden bir dergi yaprağından koparmış saklamışım oradan yaptım. Ayrıntılı olarak resimlemeye çalıştım,belki yapmak istersiniz.
                                                                                                            

OĞLUMA KAZAK








        Bu kazağı oğluşuma örmüştüm.O da babası gibi örgüye mız mız ..:)) Bir kaç kez giydi daha da giymiyor.Götürsün istedim bıraktı gitti.Bende  kazağı  bir kenara kaldırmadan (gün gelir giyinir bakarsınız), yapacak olanlara bir fikir olur diye resimleyeyim dedim.Umarım yardımcı olur resimler..Yapacak olanlara kolay gelsin..
                    

14 Şubat 2012 Salı

MANTI



     Oğlum çok sever mantıyı o burada iken yapmıştım.Hepinizin bildiği bir tarif ama her kesin bir soğan doğrayışı vardır.Bakalım benim tarifimi beğenecek misiniz:))1 su bardağının içine 1 yumurta kırıyoruz  1 çay kaşığı tuz ilave ediyoruz ve üzerine su dolduruyoruz.Bunu hamur yoğurma kabına koyup üzerine 2 su bardağı un döküyoruz  ölçümüz bu, bununla 1 yumak yoğurulur.Katı olursa az su sıvı olursa az un ekleyebilirsiniz.İsteğe bağlı olarak fazla yapmak istenirse ölçü bu şekilde artırılarak yapılabilir.Yoğrulan hamur biraz katı olmalı,yumak yaptıktan sonra 15 dakika üzeri örtülüp bekletilerek daha sonra açılmalı.Bu kolay açılmasını sağlıyor.Daha sonra açılan yufka enine ve boyuna küçük karelere ayrılıyor.Her karenin üzerine; kıyma,rende soğan,küçük doğranmış maydanoz,tuz ve karabiber  karışımı ile yoğrulmuş harçtan bir çimdik alınarak dağıtılır.



 Sonra  karelerin dört etrafı bir araya getirilerek sıkılır.Fırın tepsisine alınır.10 dakika fırınlanarak hamur biraz kurutulur.Tencereye konulan su kaynara çıktıktan sonra tuz atılır hazırlanan mantılar içine atılarak karıştırılır,yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra servis tabağına delikli kepçe yardımı ile alınır(suyunun süzmesi açısından)
   Üzerine bol sarımsaklı yoğurt çırpılarak dökülür.En üste ise tereyağı  ve salça ile sos hazırlanarak dökülür.
(Tencereye haşlarken suyu çok fazla koymamalı vitamin kaybı olmasın diye hatta suyu mantı pişene kadar çektirmeli bile yapılabilir.Artan suyu olursa dökmeyin çorbalarınız da kullanabilirsiniz.) 








                                                                                                       AFİYET OLSUN.

13 Şubat 2012 Pazartesi

PAZAR KOŞUŞTURMALI GEÇTİ..

 

Pazar kahvaltımız...




Pazar günü oldukça koşuşturmalı geçti.Oğlumun okulu bugün başlıyor dün onu yolcu ettik.Otobüs saati  her zamanki gidişine göre biraz erken bir saate oldu.Koşuşturma,hüzün karışık duygular içinde uğurladık.Kar kış malum,yolu sıkıntı ettim ama çok şükür otobüs vaktiyle gitti.Bu sene bütünleme sınavlarına kaldığı için geç geldi haliyle tatili az sürdü.Bazı çocuklar hiç gitmemişler öylece yurtta geçirmişler günlerini onlar için üzüldüm.Yolları uzak olunca ,karda kışta 1 haftalığına gitmemişler.Onlar 
için de bir şeyler hazırladım gönderdim evlerini özlemişlerdir diye.Tarifleri daha önce blogumda olan şeyler olduklarından resim ve tarif koymuyorum.
    Oğluma kaşkol,eldiven ve bere ördüm onları sizlerle  paylaşayım . Nako Rekor eldiven ve şapkanın ipleri ..Kaşkol da ise Nako Astra kullandım selanik örgü ile ördüm.El örgüsünü pek beğenmez kaba duruyor falan der ama bunları pek sevdi gidene kadar hemen her gün taktı ve yanında götürdü.

   
Yapmak isteyenler için tarif edecek olursam ;eldiveni 40 ilmek ile başladım 4 parmak genişliğinde  2 ters 2 düz lastik örgü ördüm son sırasında 10 ilmek ara ara artırdıktan sonra 3 parmak  genişliğinde düz örgü ile devam ederek baş parmak yerini ayırt ettim 2 parmak genişliğinde düz örgüye devam ederek diğer parmakları ayırarak ördüm.5 li çorap şişi ile ördüm çok kolay oldu.


 
  Bere 100 ilmek başladım.Lastik örgü 2ters 2 düz ördükten sonra gri ve siyah ile 2 parmak genişliğinde sıra sıra devam ettim.6. ve 7.renk değiştirdiğim sıralarda ilmek eksiltmeye başladım .Sonunu yine 2 ters 2 düz lastik örgü ile 3 parmak genişliğinde ördüm.İlk sırası ilmek sayısı 40 a düşmüştü örerken sıra başlarında 1er ilmek kestim.Son sırada bütün ilmekleri kesip büzerek  ortasına ponpon yapıp diktim.


 Kaşkolu da 40 ilmek başladım 1,5 metre Selanik ördüm.Siz istediğiniz uzunluğa kadar örebilirsiniz ama en olarak 40 ilmek kesinlikle tavsiye ediyorum tam ayarında oldu çünkü.
         Uç kısımlarına da aynı ölçüde iplerle tığ yardımı ile saçak geçirdim.
               Basit örgüler bunlar eminim çoğunuz yapabilirsiniz ama örgüye yeni başlayan arkadaşlarımız olabilir onlar için detaylı anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir.
         Hepinize  haftanın ilk  gününe başlarken mutlu bir hafta geçirmenizi diliyorum.Sevgiyle kalın..

11 Şubat 2012 Cumartesi

ÇEYİZİMDEN:))

 Yapmak ve ya benim gibi geçmişi yad etmek isteyenleriniz varsa buyurun bakın..









     Bunları nasıl olmuşsa saklamışım:)) 23 yıl önce o zamanın kullanılabilirliğine göre örülmüş şeyler..Aslında hatırlıyorum daha neler neler vardı ama atmışım...Pişman oldum keşke saklasaymışım.En çokta elbise modelinde mandallık ve piknik tüp örtüsü örmüştüm onlar aklıma geldi üzüldüm :((
                                         Hepinize musmutlu bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum..Sevgiyle kalın...:))))

10 Şubat 2012 Cuma

KARDEŞİMİN GÜN SOFRASI TARİFLERİ -2-

                SOSİSLİ BÖREK:
        MALZEMELER:
5 adet hazır yufka,
400 gr sosis,
1 su bardağı süt,
yarım su bardağı sıvı yağ,
1 yumurta,
1 yemek kaşığı kekik,
3 tane yeşil sivri biber,
1 tane domates,
1 çay kaşığı tuz
 YAPILIŞI:

İÇ HARCIN HAZIRLANMASI:       Sosisler ve  biberler  ufakça doğranır 1 yemek kaşığı sıvı yağ damlatılan tavada çevrilir.5 dakika sonra domates doğranarak katılır,kekik, tuz,pul biber ilave edilerek kısık ateşte ara ara karıştırılarak 7-8 dakika pişirilerek bir kenara ayrılır.
     1 su bardağı süt ve yarım su bardağı sıvı yağ bir kaseye konarak karıştırılır.Yufka bir kat serilerek arasına bu karışım sürülür.Üzerine ikinci yufka kapatılır .Önce artı daha sonra çarpı şeklinde kesilerek yufkalar 8 eşit üçgen parçalara ayrılır.Pişirdiğimiz içten dilimlenen yufkalara pay edilerek sarılır,üzerine yumurta sarısı sürülerek tepsiye dizilir.180 derece fırında 30 dakika pişirilir.





                       KEDİ DİLLİ YAŞ PASTA:
        1 paket kedi dili pasta altı tepsiye dizilerek süt ile ıslatılır.Üzerine krema yapılıp sürülür.Soğuduktan sonra çikolata sos hazırlanarak kremanın üstüne dökülür.Buzdolabında 2-3 saat soğumaya bırakılarak servis yapılır.

9 Şubat 2012 Perşembe

KARDEŞİMİN GÜN SOFRASINDAN TARİFLER -1-


      Kız kardeşimin gün sofrasından tarifler arşivimde kaldı. O tarifleri sırayla bugün ve yarin paylaşıp arşiv temizliği yapayım diyorum:))
                             


                               
 PEYNİRLİ POĞAÇA:
   
          MALZEMELER:
 1 paket margarin,
 1 çay bardağı sıvı yağ,
 3 yumurta(2 sinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
 1 paket kabartma tozu,
 1 kase yoğurt,
 tuz,
 1  çorba kaşığı sirke,
 Alabildiği kadar un.
 Arasına koymak için istediğiniz çeşit 1 ufak kase peynir.
  Üzerine serpmek için susam ve çörek otu
           YAPILIŞI:
     Malzemeler yoğrularak iri parçalara ayrılır.Aralarına peynir konularak kapatılır.Poğaçaların üzerine çatalla çizikler atılır, yumurta sarısı sürülür,susam ve çörek otu serpiştirilerek 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.


                   
             
                                                             TAHİNLİ KEK:

 
           MALZEMELER:
3 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1,5 su bardağı un,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı süt,
1 paket kabartma tozu,
Yarım paket margarin(ertip,soğutun)
1 çay bardağı tahin
    ÜZERİ İÇİN:
1 çay bardağı tahin,
2 çorba kaşığı toz şeker,
1 çay bardağı ceviz içi
   
                            YAPILIŞI:
         Malzemelerin hepsi karıştırılır. Yuvarlak borcam tepsi yağlanır.Karıştırılan malzeme tepsiye dökülür.170 derece fırında 25 dakika pişirilir.Fırından çıkarılır çıkarılmaz üzerine tahin ve şeker karıştırılarak sürülür, ceviz içi ile süslenir.




                               PORTAKAL SULU KURABİYE:
   

  MALZEMELER:
 1paket margarin,
 1 çay bardağı sıvı yağ,
 1 çay bardağı portakal suyu,
 1 paket kabartma tozu,

      ÜZERİ İÇİN:
 Pudra şekeri
  
 YAPILIŞI:
  Malzemeler yoğrulur.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamur 2-3 parçaya ayrılarak tezgahın üzerinde yuvarlanır rulo şeklinde.2 parmak eninde verev kesilerek tepsiye dizilir.Üzeri hafif pembeleşinceye kadar 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
     Fırından çıkarıldıktan  sonra ilk sıcaklığı gidince pudra şekerine bulanır.
        (Bu kurabiye uzun süre bayatlamadan tüketilebilir.)
                                      Yapacak olan arkadaşlarıma şimdiden  kolay gelsin diyorum.
                                                                                        AFİYET OLSUN.




     
   

8 Şubat 2012 Çarşamba

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE


         MALZEMELER:
Küçük çay bardağı ile kişi sayısına göre çiğ köftelik bulgur,
2 adet rendelenmiş soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
6-7 diş sarımsak,
taze soğan,
maydanoz,
kimyon,
karabiber,
yeni bahar,
kırmızı pul biber,
isot(ben bu kez kullanmadım),
Limon(suyu sıkılarak katılacak),
zeytinyağı
(bulgur miktarına göre baharatlar,yeşillikler,limon ve yağ miktarı ayarlanır)
                         YAPILIŞI:
          Rendelenmiş soğanlar ve sarımsaklarla bulgur yaklaşık 10 dakika yoğrulur.Kaynamış su üzerine gezdirilerek yoğurmaya bulgur yumuşayıncaya dek devam edilir.Salçalar,baharatlar ve limon suyu ilave edilerek  tatların birbirini alması için  iyice  yoğrulur.Yeşillikler ince doğranarak ilave edilir.Zeytinyağı kızdırılarak üzerine dökülür.Ilındıktan sonra tekrar yoğrularak marul ve limon dilimleri eşliğinde servis yapılır.
                                                                                                   AFİYET OLSUN..

HAZIR BAKLAVALIK YUFKADAN DİLİMLİ PİZZALAR


       Fırın tepsimize yağlı kağıt sererek,2 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı sıvı yağı bir kasede karıştırarak , hazır  baklavalık yufkaların(800 gr lık) 3 er 3 er aralarına  sürülerek yufka yarı oluncaya kadar bu işleme devam edilir.Daha sonra sucuk ve kaşar dilimleri ara ara yerleştirilir.Kalan yufkalar aynı işlemle serilir.En üstüne 1 yumurta sürülür,çörek otu serpilir.Dilimlenir,dilimlerken her dilime sucuk ve kaşar dilimi gelmesine dikkat edilir.
                 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika üzeri kızarıncaya dek pişirilir.
             Çıtır çıtır çok lezzetli dilim pizzalarımız hazır.
                                                                           AFİYET OLSUN..
      Bu tarifimi 72.hafta Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan sevgili GÜLOANNEMUTFAKTA'ya gönderiyorum.

7 Şubat 2012 Salı

DAVET SOFRAM VE PORTAKALLI PASTAM

     
     Geçen  hafta sonu annem ve kız kardeşlerimle birlikte güzel bir pazar geçirdik.Kız kardeşlerim çalıştıkları için  hafta sonu daha rahat oluyor bir araya gelmemiz ,sırayla birimizde toplanırız.Bu hafta bendeydik.Sizinle masamı ve portakallı pastamı bugün, kalan tariflerimi de önümüzde ki günlerde sırayla paylaşmak istiyorum.Aslında o kadar tarif birikti ki arşivimde daha geçen hafta kardeşimin gün sofrasının tarifleri duruyor bazı arkadaşlarımın özellikle sorduğu tariflerde var bakalım inşallah hepsini yayınlayacağım.

               Hazır menü önerisi olsun diye paylaşıyorum,
 Menüm şöyleydi;
Çiğ köfte(etsiz),
Tahinli kurabiye,
Portakallı pasta,
Hazır baklavalık yufkadan dilimli pizzalar,
Milföy börek,
Mudcake(Çamur kek).
Birde kız kardeşim Bilgin'in getirdiği aralarına ceviz koyup kapatarak hazırladığı un helvası vardı ama resimlemeyi unutmuşum:(


                                                      PORTAKALLI PASTA:
        Tarifini sevgili arkadaşım PEMBE KEKİK'de görmüştüm cumartesi günü, pazar gününe de misafirim olunca denemek istedim.
  Tarifte değişiklikler oldu.Bir adım ev ile marketin arası ama soğukta üşendim çıkmaya ve evde olan hazır pasta tabanını kullandım bisküvi yerine:))Arkadaşımın tarifini görmek isterseniz BURADAN BAKABİLİRSİNİZ. 
      MALZEMELER:
3 su bardağı portakal suyu,
4 çorba kaşığı buğday nişastası,
8 çorba kaşığı şeker,
2 adet portakal(kabukları soyularak halka şeklinde doğranacak)
1 adet pasta tabanı,
1 adet muhallebi,
2,5 su bardağı süt.
                       YAPILIŞI:
     Portakal suyunu şeker ile kaynatın,nişastayı suda eriterek portakal suyuna katıp 4 dakika kaynatarak kenara alın.Orta boy kelepçeli kalıbın tabanını ıslatıp portakal dilimlerini  sıralayın.Hazırlanan portakal sulu pelteyi üzerine dökün.Soğuduktan sonra dolaba kaldırın.Muhallebiyi  hazırlayın.Dolaptan çıkarılan peltenin üzerine pasta alt tabanı yerleştirilerek üzerine  muhallebi dökün  pasta tabanının diğer yarısı da muhallebinin üzerine kapatarak buzdolabında soğumaya bırakın.
    Soğuduktan sonra servis yapacağınız tabağı üzerine  kapatarak  ters çevirip isterseniz üzerini  meyve şekerlemeleri ile süsleyerek( ben sade tercih ettim) servis yapabilirsiniz.
                                                                                                                                  AFİYET OLSUN.(Ben süt ölçüsünü 3 bardak tuttum ve muhallebim fazla olunca son pasta tabanının üzerine de sürdüm ama hiç hoş olmadı muhallebim sıvı olmuştu yayıldı.Resimlerde belli aktığı, siz en altı pasta ile veya bisküvi ile yaparsanız onunla kapatın.)

6 Şubat 2012 Pazartesi

PIRASA YEMEĞİ





    Bugün ne pişirsem diyorsanız bence kışın yenebilecek en güzel sebze pırasa yemeği,onu yapın derim:)
   Pırasa oldukça vitaminli,bol mineralli  bir sebzedir.Faydaları ise çoktur.Sindirimi kolaylaştırır,sinirleri kuvvetlendirir.Kansızlığa,damar sertliğine,kabızlığa iyi gelir.Kanı temizler, böbrek taşı ve kumunun düşmesine yardımcı olur diye biliyorum.
  Zeytinyağlı yemeği yapılabildiği gibi etlisi de çok güzel olur..Salatalarda,böreklerde de kullanılır.
   Ben bugün etli pırasa yemeği yaptım.
            YAPIMI:
      Tencereye soğan doğranır ,kıyma veya kuşbaşı et hangisini kullanacaksanız konur.Bir kaç kez yağda çevrilir,soğanlar pembeleşince 1 adet havuç soyularak halka şeklinde doğranır.Havuçlar yumuşayınca  temizleyip yıkayarak ince ince halka şeklinde doğradığımız pırasalar ilave edilir.1-2 damla limon suyu veya limon tuzu ilave edilir ki pırasalar sünmesin.Arada karıştırılarak 5 dakika kavrulur.1 yemek kaşığı salça ve 1 çay bardağı pirinç yıkanarak ilave edilir.Pırasaların üzerine çıkacak kadar su ilave edilerek kaynara çıktıktan sonra 25 dakika pişirilir.Pişmesine yakın biraz tuz ve pul biber ilave edilir.Yanında limon ile servis yapılır.

5 Şubat 2012 Pazar

FIRINDA SOMON BALIĞI






    Balıkçımıza temizlettiğimiz somon balıklarını çok az zeytinyağı,(somon yağlı bir balık olduğu için yağ az olmalı)kekik,tuz,pul biber ile marine ederek fırın tepsisine altına yağlı kağıt sererek yerleştiriyoruz.
   Üzerine halka doğradığımız soğanları ve domates,biber dilimlerini serpiştiriyoruz.180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika fırınlayarak alıyoruz..


          Yanında benim çocuklarım spagetti makarnayı  çok severler...Limon ile servis yapılır.Hiç tasvip etmiyorum ama balıkla kola bir alışkanlık oldu bizimkilerde özellikle abileri evdeyse:)
       Somon çok lezzetli bir balık herkese tavsiye ediyorum.Özellikle ızgarada veya benim yaptığım gibi fırında pişirmenizi öneriyorum.Tavada kızartmaya  yağlı olduğu için çok uygun bir balık değil.

4 Şubat 2012 Cumartesi

ŞAL MODELLERİ






















                      Kız kardeşim Bilgin'in kendi el emeği olan şalları...
    Hepsi çok kullanışlı,yapmak isteyenlere bir fikir olur umarım.Bunlar aslında bir kısmı diğerlerinin resimleri bilgisayara aktarma sırasında nasıl  becerdiysem silindi:). Sonra fotoğraflayıp yayınlarım:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...